Добър ден на всички които ще ми отговорят и благодаря предварително.
Казуса е следния: Баща ми почина преди няколко дни и се оказа, че има няколко задължения към една банка и дори е минал през съд,срещах се с ЧСИ и там разбрах какви са точните суми.Наследниците сме 2-ма,обаче единия иска да се откаже от наследството.Интересува ме той като се откаже, цялата сума след това от мен ли ще я търсят?
И другия въпрос е, че имаме общи имоти, ако се откажем от наследство какво се случва с нашите части, ще бъдем ли обезпечени за тях по някакъв начин и може ли примерно да си закупя обратно от ЧСИ и някави цени различни от задължението към ЧСИ?
Имотите са няколко като аз имам преди смърта по 3/4, а сега с другия наследник си делим останалата 1/4.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 07:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Oтказ от наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Oтказ от наследство
Здравейте, ако сте само 2 наследници призовани да наследите и 1 се откаже, то другия ще придобие цялото наследство-права , задължения и фактически отношения.
Следователно Вие ще отговаряте за целия дълг, но и ще наследите всички активи на наследството.
При това положение ще имате 3 варианта.
Отказвате се от наследството-няма да отговаряте за задължения, но няма да получите нищо.
Приемате наследството под опис.В тази хипотеза юридически наследството се обособява от вашето имущество и Вие ще отговаряте за задълженията само до размера на наследените активи.(това се прави в 3 месечен срок от узнаването , че наследството е открито).
Приемате изцяло-отговаряте с цялото си имущество.(възможно е да сте приели наследството конклудентно вече, от казаното не може да се установи със сигурност).
Ако изберете първите 2 варианта не може да се насочи изпълнение към личното Ви имущество.В тази връзка ако преди смъртта на наследодателя сте получили 3/4 от недвижим имот, той принципно не може да се атакува.Но тук са възможни опции ако сте го получили с дарение.
За частта която се изнася на публична продан може да участвате като наддавач в публичната продан.
Съветвам Ви да ангажирате колега адвокат, който в максимална степен да защити правата Ви.
Успех!
Следователно Вие ще отговаряте за целия дълг, но и ще наследите всички активи на наследството.
При това положение ще имате 3 варианта.
Отказвате се от наследството-няма да отговаряте за задължения, но няма да получите нищо.
Приемате наследството под опис.В тази хипотеза юридически наследството се обособява от вашето имущество и Вие ще отговаряте за задълженията само до размера на наследените активи.(това се прави в 3 месечен срок от узнаването , че наследството е открито).
Приемате изцяло-отговаряте с цялото си имущество.(възможно е да сте приели наследството конклудентно вече, от казаното не може да се установи със сигурност).
Ако изберете първите 2 варианта не може да се насочи изпълнение към личното Ви имущество.В тази връзка ако преди смъртта на наследодателя сте получили 3/4 от недвижим имот, той принципно не може да се атакува.Но тук са възможни опции ако сте го получили с дарение.
За частта която се изнася на публична продан може да участвате като наддавач в публичната продан.
Съветвам Ви да ангажирате колега адвокат, който в максимална степен да защити правата Ви.
Успех!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Ако преценя да получа имуществото под опис, ме интересува как да разбера кредитора кава сума може да ми иска за имотите.От къде се определя часта от даначната оценка на имота или от пазарната му цена,кои и как я определя.
И имотите съм ги получил преди като една част е дарение,а другата е покупко-продажба.
И имотите съм ги получил преди като една част е дарение,а другата е покупко-продажба.
- teo123
- Нов потребител
teo123 написа:Ако преценя да получа имуществото под опис, ме интересува как да разбера кредитора кава сума може да ми иска за имотите.От къде се определя часта от даначната оценка на имота или от пазарната му цена,кои и как я определя.
Кредитора иска да му за заплати задължението.Затова може да поиска публична продан за имотите от наследството.Ти може само да платиш задължението , ако не искаш имота ще бъде продаден ,а цената от продажбата ще получи кредитора.Ако с това задължението му е погасено-ок.Ако не изпълнението продължава , ако в наследството има други активи.Описа те защитава , че няма да може да се посегне на личното ти имущество.
Ако приемеш по опис не можеш да участваш в публичната продан , защото все пак ще си длъжник по изпълнението.
- REVOLUTION
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|