- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отказ от кръвна проба и АУАН от КАТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
37 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Отказ от кръвна проба и АУАН от КАТ
Значи в тази част следва да се отмени,а в останалата част да се потвърди решението на РС.
-
Pause - Активен потребител
Pause, мерси за коментарите!
Нещо друго сега се сетих, на 3-и декември изтича 6 месеца откакто ми взеха книжката. Тъй като в момента въпросът с административно-наказателната ми отговорност не е решен, а имаше някакъв член в ЗДвП ( ако може да ми кажете), че СУМПС не може да бъде задържано за повече от 6 месеца. Така ли е или нещо греша?
Нещо друго сега се сетих, на 3-и декември изтича 6 месеца откакто ми взеха книжката. Тъй като в момента въпросът с административно-наказателната ми отговорност не е решен, а имаше някакъв член в ЗДвП ( ако може да ми кажете), че СУМПС не може да бъде задържано за повече от 6 месеца. Така ли е или нещо греша?
- alen76
- Младши потребител
Чл.171 т.1 б ЗДвП така е законодателя е вметнал след тирето до решаване на въпроса за отговорността ,но не повече от 6м.
-
Благодаря ви!
Ще пусна молба до РУП, но междувременно през срока на лишаване от СУМПС изтече валидността на същото, през м.септември, и сега от службата ми казаха, че за да се подмени същото трябва да платя всички глоби, включително и по обжалваното в момента НП, в размер на 800 лева. И сега ако го платя, и административен съд потвърди решението на първоинстанционния, с което отмени НП, после ще трябва да си искам парите обратно ли?
Ще пусна молба до РУП, но междувременно през срока на лишаване от СУМПС изтече валидността на същото, през м.септември, и сега от службата ми казаха, че за да се подмени същото трябва да платя всички глоби, включително и по обжалваното в момента НП, в размер на 800 лева. И сега ако го платя, и административен съд потвърди решението на първоинстанционния, с което отмени НП, после ще трябва да си искам парите обратно ли?
- alen76
- Младши потребител
alen76 написа:Благодаря ви!
В никакъв случай ,не го правете изчакайте решението на административен съд да влезе в сила понеже неправилно е приложен закона което е довело до ограничаване правата ви.Ако платите сега ,все едно сте водили "кухо" дело и нищо няма да ви се върне.
-
казус: за управление на МПС след употреба на алкохол има издадено НП по чл. 174, ал.1 от ЗДвП с което е наложена глоба и лишаване от право да се управлява МПС 12 месеца. СУМПС е взето със съставяне на акта /както повелява чл. 172, ал.3 от ЗДвП/ и има издадена заповед за налагане на принудителна административна мярка по чл. 171, т.1, "б" от ЗДвП която има срок до решаване на въпроса за отговорността, но не повече от 6 месеца. НП е обжалвано и спорът е решен 11 месеца след съставяне на акта. НП е потвърдено. Водачът си е взел СУМПС на осмия месец след съставяне на акта. Въпрос: какъв е размера на остатъка от неизтърпяното наказание лишаване от право да се управлява МПС? Вариантите са два:
6 месеца - защото може да се приспадне само срока на ПАМ който е 6 месеца;
4 месеца - защото СУМПС е било в сектор ПП 8 месеца, но водача просто не е отишъл да си го вземе след изтичане срока на ПАМ и преди влизане в сила на НП.
4 месеца - защото СУМПС е било в сектор ПП 8 месеца, но водача просто не е отишъл да си го вземе след изтичане срока на ПАМ и преди влизане в сила на НП.
- iva_sh
- Потребител
iva_sh написа:казус: за управление на МПС след употреба на алкохол има издадено НП по чл. 174, ал.1 от ЗДвП с което е наложена глоба и лишаване от право да се управлява МПС 12 месеца. СУМПС е взето със съставяне на акта /както повелява чл. 172, ал.3 от ЗДвП/ и има издадена заповед за налагане на принудителна административна мярка по чл. 171, т.1, "б" от ЗДвП която има срок до решаване на въпроса за отговорността, но не повече от 6 месеца. НП е обжалвано и спорът е решен 11 месеца след съставяне на акта. НП е потвърдено.
След като е потвърдено изчаква се да мине срока за обжалване и влезе в сила ,и започва да тече 12-месечният срок на наказанието.Така е защото ПАМ се взема ,за да се осигури безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения ,а не да се накаже лицето Чл.22 ЗАНН.
Водачът си е взел СУМПС на осмия месец след съставяне на акта. Въпрос: какъв е размера на остатъка от неизтърпяното наказание лишаване от право да се управлява МПС? Вариантите са два:
-
Здравейте, бих желал да попитам дали има смисъл да потърся адвокат за следната ситуация и дали ще има положителни последици. Преди 2 дена ме спряха с МПС и отказах да бъда проверен с дрегер Drug Check и ми отнеха свидетелството за управление за 2 год. Ако се обърна към адвокат дали ще може да направи нещо по въпроса с книжката. Акта който ми съставиха е във връзка с чл. 103 и чл. 174 ал. 3? Благодаря предварително.
- mm0707
- Нов потребител
За 2 дена е невъможно да ви е излезнало наказателното постановление, просто няма начин.
Вероятно ви е съставен акт, с който са установени фактите - отказал сте проверка с техническо средство. Съгласно промениет на ЗДВП от 2007-а година :
Аз не виждам някъде да пише "от-до", така че адвоката ... освен да ви прави компания не знам какво друго може да свърши. Съда просто и да иска не може да свали срока или сумата, защото тогава самия той би нарушил закона.
Чл 103... ама вие и не сте спрели "на палка"?
Вероятно ви е съставен акт, с който са установени фактите - отказал сте проверка с техническо средство. Съгласно промениет на ЗДВП от 2007-а година :
чл. 174 ал (3) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 2 години и глоба 2000 лв.
Аз не виждам някъде да пише "от-до", така че адвоката ... освен да ви прави компания не знам какво друго може да свърши. Съда просто и да иска не може да свали срока или сумата, защото тогава самия той би нарушил закона.
Чл 103... ама вие и не сте спрели "на палка"?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Този член 174, ал.3 от ЗДвП го намирам в различни редакции и така и не разбрах коя от кога е в сила.
Това е текстът на члена, поместен в Лекс.бг: (3) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 2 години и глоба 2000 лв.
...а това в сайта на ИА " АА" : (3) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 12 до 18 месеца и глоба от 500 до 1000 лв.
Това е текстът на члена, поместен в Лекс.бг: (3) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 2 години и глоба 2000 лв.
...а това в сайта на ИА " АА" : (3) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 12 до 18 месеца и глоба от 500 до 1000 лв.
- alen76
- Младши потребител
http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMater ... dMat=67008
Мисля че това е най-меродавното място. А в него е записано:
Мисля че това е най-меродавното място. А в него е записано:
§ 18. В чл. 174 се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
„(1) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лв., който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух.“
2. В ал. 3 думите „12 до 18 месеца“ се заменят с „2 години“, а думите „от 500 до 1000 лв.“ се заменят с „2000 лв.“.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Отново ви занимавам с развитието по моя казус. След като РС отмени НП, а РУП обжалва пред АС, последният отмени решението на РС и потвърди НП, респективно наложената санкция - отнемане на СУМПС за срок от 14 месеца и парична глоба. Решението е публикувано в сайта на АС на 01.02, не съм получил препис от същото, нито от Заповед на началника на РУП за отнемане на свидетелството въцз основа на влязло в сила решение. Тази сутрин същият полицай, който ми състави акта преди 9 месеца, ме причакваше тази сутрин пред офиса, за да ми вземе книжката, без мотивирана заповед, без да съм уведомен по надлежния ред за решението на съда и пр. Ясно ми е, че съдебното решение трябва да се изпълни, но това ли е реда??? Просто ме причаква някой полицай, иска ми книжката и си я слага в джоба и довиждане. Мога ли да пусна жалба именно срещу действията на този полицай, за това, че според мен н нарушение на чл.172, ал. 1 от ЗДвП ми взема книжката и изобщо, че нещата се случват по този начин.
Извинявам се, че пак ви занимавам, но не мога да се оттърся от мисълта за тенденциозно, грубо и в разрез на всякакви процесуални правила и етика поведение на този иначе толкова съвестен блюстител на реда.
Извинявам се, че пак ви занимавам, но не мога да се оттърся от мисълта за тенденциозно, грубо и в разрез на всякакви процесуални правила и етика поведение на този иначе толкова съвестен блюстител на реда.
- alen76
- Младши потребител
.
Последна промяна alen76 на 08 Фев 2013, 14:08, променена общо 1 път
- alen76
- Младши потребител
.
Последна промяна alen76 на 08 Фев 2013, 14:07, променена общо 1 път
- alen76
- Младши потребител
Много се извинявам за дублираните постове, получи се проблем в сайта...
Последна промяна alen76 на 08 Фев 2013, 14:08, променена общо 2 пъти
- alen76
- Младши потребител
не разбирам, защо публикуваното ми мнение не е отразено в темата...
- alen76
- Младши потребител
касационната инстанция /Административен съд/ не изпраща нито съобщения, нито преписи от своите актове. От датата на нейното решение НП е влязло в сила - след като е потвърдено. От този момент органите на Пътна полиция имат задължение да приведат в изпълнение наложените наказания. Наказанието "лишаване от право да се управлява МПС" се изпълнява от тях, като изпълнителен титул е самото НП, затова няма нужда да сс съставя друг акт, за да се отнеме СУМПС в изпълнение на това наказание. До отнемане на СУМПС може да се стигне и ако е наложена глоба и тя не е била платена в 1 месечен срок от влизане в сила на НП. Ако ви хванат да управлявате ще ви бъде наложена ПАМ по чл. 171, т.1 "д" от ЗДвП със заповед, до заплащане на глобата.
- iva_sh
- Потребител
37 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Назад към Административно право
|
|