начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изгубен нотариален акт за земи

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изгубен нотариален акт за земи

Мнениеот mimiluna » 09 Дек 2012, 14:08

Здравейте! Предварително се извинявам,ако вече съществува такава тема,но времето ме притиска за обход на досега съществуващите такива.
Случаят ми е такъв: майка ми и сестра й са наследници на земеделски земи,за които имат издадени документи - скица,решение,данъчна оценка /предстои продажба/. Установихме,че нотариален акт няма - т.е. е изгубен.
Два дни чета азбучници в нотариата /службата по вписвания/,но не откривам нищо,по простата причина че не знам нито дата,нито година на издаване на акта.Смешно и глупаво,но по слаба памет от 1995 до 1998г.
Въпросът ми е - възможно ли е да се издаде Нов нотариален акт? или трябва задължително да е Препис на стария?

Ще съм безкрайно благодарна за точен отговор!

Хубав ден и успешна седмица
mimiluna
Нов потребител

Re: Изгубен нотариален акт за земи

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Дек 2012, 14:45

Трябва Ви решение на поземлена комисия, ако пък Ви е правен нотариален акт ще Ви се даде копие.

Единствената насока би била, че първите нотариуси заработиха частно 99 година. Защо купувачът не се поинтересува, а нотариалните актове невинаги се вписват и регистрират.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mimiluna » 09 Дек 2012, 14:57

Благодаря за светкавичният отговор!

Решение на поземлена комисия имаме! Относно копието на нотариалния акт - как да бъде издадено,като не знам коя година е издаден? и кой може да ми каже кога е издаден?
От това,което знам - минат ли 10 години,дори нотариуса не може да ми даде информация.Единствено в отдела по вписвания може да се търси ,или греша.
mimiluna
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Дек 2012, 15:26

Самото решение е повод да бъде издаден нотариалният по проверка акт. Сигурно може и да нямате, но по страни и ЕГН можете да си направите справка, за да излезе година и том. Регистрирайте се в сайтът на Кадастър - Централно управление и без да се таксувате вижте дали фигурира някой наследник - това вече е знак, че имате партида по име или имот.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mimiluna » 09 Дек 2012, 16:41

Така,регистрирах се,но честно казано не мога да разбера къде да търся...Съжелявам
Можеби в началото трябваше да уточня от къде съм: в нашият град Русе,в нотариата - служба по вписвания има азбучници,в които единствено по име може да се търси! /няма ЕГН/
mimiluna
Нов потребител

Мнениеот mimiluna » 09 Дек 2012, 16:47

Документите,които имаме са: Решение от Поземлена комисия за възстановяване правото на собственост върху земеделски земи/ Скица на поземлен имот от Службата по геодезия,картография и кадастър - гр.Русе/ Удостоверение за характеристиките на поземлен имот/ Удостоверение за данъчна оценка/предвид предстояща продажба// и Удостоверение за наследници.
Нотариален акт е имало,но е изгубен и за това се интересувам как мога да го открия или трябва да се издаде нов
mimiluna
Нов потребител

Мнениеот bebitor » 09 Дек 2012, 16:58

А, търсете, защото разликата в сумите, които следва да заплатите- в първия случай за препис от нотариален акт в Агенцията по вписвания, и във втория случай- за нов нотариален акт, е много сериозна.
Проверете дали номерът не е цитиран някъде- в договори за аренда, в регистрите на някоя кооперация, в ОС по земеделие...
Вижте на скиците отдолу дали не е записан.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 09 Дек 2012, 17:22

А кой Ви каза , че има нотариален акт?
Решението на поземлената + скица е еднозначно на констативен нотариален акт по силата на закона и рядко се вади и нарочен нот.акт.
Констативка ли сте правили или сте купували?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 09 Дек 2012, 17:27

Възможно е да има- в един период /около 95-97г./ кооперациите масово изискваха да им бъдат представени констативки.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот mimiluna » 09 Дек 2012, 17:33

Благодаря на всички за коментарите и съветите! За съжеление в нито един от документите,които имаме не е упоменат номер или дата на нотариален акт...Цялата работа ми се струва безнадеждна и в крайна сметка не знам какво да направя за да изискам препис!? И тъй като са минали 10 години,сигурно и нотариуса няма да може да ми помогне./неговото име го знам/
mimiluna
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 09 Дек 2012, 17:36

mimiluna написа: И тъй като са минали 10 години,сигурно и нотариуса няма да може да ми помогне./неговото име го знам/

Ще помогне.Отивайте при нотариуса.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот mimiluna » 09 Дек 2012, 18:21

poli_g написа::roll:
poli_g написа:Решението от Поземлена комисия за възстановяване правото на собственост върху земеделски земи вписано ли е в АВ?( погледнете го, в горния десен ъгъл трябва да има голям щемпел с разни номера и дати).
:idea:
Ако не си направите труда да погледнете това......... как да ви се помогне?

Можеби не сте ме разбрали или аз не съм се изразила ясно : На нито един от документите в горния десен ъгъл няма щемпели с номера и дати. Документа представлява:
Поземлена комисия
гр.Русе

Решение №.....
за..................................,съгласно....................
....................................................................
Председател,секретар,членове
и печат

Хубава вечер
mimiluna
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 09 Дек 2012, 22:25

Ако решението е от преди милениума, 'трудно' ще го впишете.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот mimiluna » 10 Дек 2012, 14:54

Искрено благодаря на всички,които се включиха по темата за моя проблем!
Всички бяхте изключително мили,отзивчиви и много ми помогнахте!
Днес бях при нотариуса и вече всичко се уреди!!!

Едно голямо БЛАГОДАРЯ!

Желая всичко добро и много усмивки
mimiluna
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба