начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Наследствен имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследствен имот

Мнениеот viplove » 25 Ное 2012, 20:00

Здравейте,
имам следния казус и са ми необходими насоки:

В момента аз и дъщеря ми живеем в жилището на родителите ми, които починаха. Апартамента е единственото ни жилище.
След смъртта на родителите - апартамента остана като наследство за мен и брат ми.
Други наследници няма - имаме точно по 1/2 част.

В момента аз и брат ми трябва да се разберем кой на кого трябва да плати частта, за да остане само за единия.

Въпросът ми е:
При положение, че жилището в момента е и на двамата, за мен то е основно, и че той има собствено - друго - макар и по - малко, какви са вариантите да се определи цена, която аз да платя.
Желанието ми е да откупя неговата част.
Опитахме се да се споразумеем за цена, но без успех - той иска повече от цената която струва.
За вариант - той да ни плати частта или да се продаде на 3-то лице не може да става въпрос, защото ние няма къде да живеем.
Ако има значение - има правен частичен ремонт - на 1/2 част от имота от нас.

Моля за мнение.

Адвокат задължително ще бъде нает, защото сами не може да се справим в никакъв случай, но искам да знам какви мерки мога да предприема.
viplove
Нов потребител

Re: Наследствен имот

Мнениеот REVOLUTION » 25 Ное 2012, 20:13

Здравейте , варианта за Вас е съдебна делба.
В това дело според обстоятелствата зависи какъв ще е пътя да купите 1/2 на брат си.
Лесния вариант е да сте живяла в жилището по време на откриване на наследството/смъртта на родителите/.Тогава ще имате право да искате възлагане на жилището по реда на чл.349 ГПК.
Ако не , тогава ще се минава през изпълнително производство и публична продан.
По време на делото за апартамента ще бъде изготвена пазарна оценка за стойността му.Тя ще е валидна за стойността на дяла на брат Ви.
Това че Вие нямата друго жилище не се отразява на цената.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот viplove » 25 Ное 2012, 23:20

Здравейте и благодаря за отговора.
Цената, която съм съгласна да заплатя е 1/2 от реалната пазарна. Въпросът е, че този апартамент не струва повече от 50000 EUR, а той иска 45000 да му платя, което не е реална цена.
Не знам дали спадам в графата, жилището да бъде възложено по чл.349 ГПК, защото при смъртта на единия родител не съм го обитавала нито аз, нито брат ми, но когато почина и майка аз вече живеех там.

Също искам и да попитам за следното:
Ако се стигне до публична продан и делото за делба е заведено от брат ми, има ли вариант да бъде предложено първо на мен, ако разбира се разполагам с парите?
viplove
Нов потребител

Мнениеот fbr65 » 25 Ное 2012, 23:41

Публичната продан, затова е публична, защото всеки може да участва в нея, включително и съделителите. Предложенията се поставят в плик, и който предложи най-висока цена, негов е. Не е изключено след отваряне на надавателните предложения, да се стигне и до открит търг, при който всеки наддава с определена стъпка, и който стигне до края. Такова нещо, като предлагане в публичната продан няма.
fbr65
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Ное 2012, 08:53

Преди публичната продан може да се помисли върху възможността за техническо разделяне на жилището (апартамента) по реда на чл.202 и 203 ЗУТ.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба