начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Отказ от кръвна проба и АУАН от КАТ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Отказ от кръвна проба и АУАН от КАТ

Мнениеот Pause » 23 Ное 2012, 11:45

Значи в тази част следва да се отмени,а в останалата част да се потвърди решението на РС.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот alen76 » 25 Ное 2012, 22:26

Pause, мерси за коментарите!
Нещо друго сега се сетих, на 3-и декември изтича 6 месеца откакто ми взеха книжката. Тъй като в момента въпросът с административно-наказателната ми отговорност не е решен, а имаше някакъв член в ЗДвП ( ако може да ми кажете), че СУМПС не може да бъде задържано за повече от 6 месеца. Така ли е или нещо греша?
alen76
Младши потребител

Мнениеот Pause » 27 Ное 2012, 12:57

Чл.171 т.1 б ЗДвП така е законодателя е вметнал след тирето до решаване на въпроса за отговорността ,но не повече от 6м.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот alen76 » 27 Ное 2012, 15:25

Благодаря ви!
Ще пусна молба до РУП, но междувременно през срока на лишаване от СУМПС изтече валидността на същото, през м.септември, и сега от службата ми казаха, че за да се подмени същото трябва да платя всички глоби, включително и по обжалваното в момента НП, в размер на 800 лева. И сега ако го платя, и административен съд потвърди решението на първоинстанционния, с което отмени НП, после ще трябва да си искам парите обратно ли?
alen76
Младши потребител

Мнениеот Pause » 27 Ное 2012, 17:40

alen76 написа:Благодаря ви!
Ще пусна молба до РУП, но междувременно през срока на лишаване от СУМПС изтече валидността на същото, през м.септември, и сега от службата ми казаха, че за да се подмени същото трябва да платя всички глоби, включително и по обжалваното в момента НП, в размер на 800 лева. И сега ако го платя, и административен съд потвърди решението на първоинстанционния, с което отмени НП, после ще трябва да си искам парите обратно ли?

В никакъв случай ,не го правете изчакайте решението на административен съд да влезе в сила понеже неправилно е приложен закона което е довело до ограничаване правата ви.Ако платите сега ,все едно сте водили "кухо" дело и нищо няма да ви се върне.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот iva_sh » 30 Ное 2012, 22:38

казус: за управление на МПС след употреба на алкохол има издадено НП по чл. 174, ал.1 от ЗДвП с което е наложена глоба и лишаване от право да се управлява МПС 12 месеца. СУМПС е взето със съставяне на акта /както повелява чл. 172, ал.3 от ЗДвП/ и има издадена заповед за налагане на принудителна административна мярка по чл. 171, т.1, "б" от ЗДвП която има срок до решаване на въпроса за отговорността, но не повече от 6 месеца. НП е обжалвано и спорът е решен 11 месеца след съставяне на акта. НП е потвърдено. Водачът си е взел СУМПС на осмия месец след съставяне на акта. Въпрос: какъв е размера на остатъка от неизтърпяното наказание лишаване от право да се управлява МПС? Вариантите са два:
6 месеца - защото може да се приспадне само срока на ПАМ който е 6 месеца;
4 месеца - защото СУМПС е било в сектор ПП 8 месеца, но водача просто не е отишъл да си го вземе след изтичане срока на ПАМ и преди влизане в сила на НП. :?:
iva_sh
Потребител

Мнениеот Pause » 01 Дек 2012, 18:07

iva_sh написа:казус: за управление на МПС след употреба на алкохол има издадено НП по чл. 174, ал.1 от ЗДвП с което е наложена глоба и лишаване от право да се управлява МПС 12 месеца. СУМПС е взето със съставяне на акта /както повелява чл. 172, ал.3 от ЗДвП/ и има издадена заповед за налагане на принудителна административна мярка по чл. 171, т.1, "б" от ЗДвП която има срок до решаване на въпроса за отговорността, но не повече от 6 месеца. НП е обжалвано и спорът е решен 11 месеца след съставяне на акта. НП е потвърдено.

След като е потвърдено изчаква се да мине срока за обжалване и влезе в сила ,и започва да тече 12-месечният срок на наказанието.Така е защото ПАМ се взема ,за да се осигури безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения ,а не да се накаже лицето Чл.22 ЗАНН.

Водачът си е взел СУМПС на осмия месец след съставяне на акта. Въпрос: какъв е размера на остатъка от неизтърпяното наказание лишаване от право да се управлява МПС? Вариантите са два:
6 месеца - защото може да се приспадне само срока на ПАМ който е 6 месеца;
4 месеца - защото СУМПС е било в сектор ПП 8 месеца, но водача просто не е отишъл да си го вземе след изтичане срока на ПАМ и преди влизане в сила на НП. :?:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот mm0707 » 02 Дек 2012, 14:50

Здравейте, бих желал да попитам дали има смисъл да потърся адвокат за следната ситуация и дали ще има положителни последици. Преди 2 дена ме спряха с МПС и отказах да бъда проверен с дрегер Drug Check и ми отнеха свидетелството за управление за 2 год. Ако се обърна към адвокат дали ще може да направи нещо по въпроса с книжката. Акта който ми съставиха е във връзка с чл. 103 и чл. 174 ал. 3? Благодаря предварително.
mm0707
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 02 Дек 2012, 22:41

За 2 дена е невъможно да ви е излезнало наказателното постановление, просто няма начин.
Вероятно ви е съставен акт, с който са установени фактите - отказал сте проверка с техническо средство. Съгласно промениет на ЗДВП от 2007-а година :
чл. 174 ал (3) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 2 години и глоба 2000 лв.

Аз не виждам някъде да пише "от-до", така че адвоката ... освен да ви прави компания не знам какво друго може да свърши. Съда просто и да иска не може да свали срока или сумата, защото тогава самия той би нарушил закона.
Чл 103... ама вие и не сте спрели "на палка"? :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот alen76 » 03 Дек 2012, 13:53

Този член 174, ал.3 от ЗДвП го намирам в различни редакции и така и не разбрах коя от кога е в сила.

Това е текстът на члена, поместен в Лекс.бг: (3) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 2 години и глоба 2000 лв.

...а това в сайта на ИА " АА" : (3) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 12 до 18 месеца и глоба от 500 до 1000 лв.
alen76
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 03 Дек 2012, 19:31

http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMater ... dMat=67008
Мисля че това е най-меродавното място. А в него е записано:
§ 18. В чл. 174 се правят следните изменения:
1. Алинея 1 се изменя така:
„(1) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лв., който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух.“
2. В ал. 3 думите „12 до 18 месеца“ се заменят с „2 години“, а думите „от 500 до 1000 лв.“ се заменят с „2000 лв.“.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот alen76 » 08 Фев 2013, 13:52

Отново ви занимавам с развитието по моя казус. След като РС отмени НП, а РУП обжалва пред АС, последният отмени решението на РС и потвърди НП, респективно наложената санкция - отнемане на СУМПС за срок от 14 месеца и парична глоба. Решението е публикувано в сайта на АС на 01.02, не съм получил препис от същото, нито от Заповед на началника на РУП за отнемане на свидетелството въцз основа на влязло в сила решение. Тази сутрин същият полицай, който ми състави акта преди 9 месеца, ме причакваше тази сутрин пред офиса, за да ми вземе книжката, без мотивирана заповед, без да съм уведомен по надлежния ред за решението на съда и пр. Ясно ми е, че съдебното решение трябва да се изпълни, но това ли е реда??? Просто ме причаква някой полицай, иска ми книжката и си я слага в джоба и довиждане. Мога ли да пусна жалба именно срещу действията на този полицай, за това, че според мен н нарушение на чл.172, ал. 1 от ЗДвП ми взема книжката и изобщо, че нещата се случват по този начин.
Извинявам се, че пак ви занимавам, но не мога да се оттърся от мисълта за тенденциозно, грубо и в разрез на всякакви процесуални правила и етика поведение на този иначе толкова съвестен блюстител на реда.
alen76
Младши потребител

Мнениеот alen76 » 08 Фев 2013, 13:53

.
Последна промяна alen76 на 08 Фев 2013, 14:08, променена общо 1 път
alen76
Младши потребител

Мнениеот alen76 » 08 Фев 2013, 13:54

.
Последна промяна alen76 на 08 Фев 2013, 14:07, променена общо 1 път
alen76
Младши потребител

Мнениеот alen76 » 08 Фев 2013, 14:03

Много се извинявам за дублираните постове, получи се проблем в сайта...
Последна промяна alen76 на 08 Фев 2013, 14:08, променена общо 2 пъти
alen76
Младши потребител

Мнениеот alen76 » 08 Фев 2013, 16:14

не разбирам, защо публикуваното ми мнение не е отразено в темата...
alen76
Младши потребител

Мнениеот iva_sh » 01 Апр 2013, 20:40

касационната инстанция /Административен съд/ не изпраща нито съобщения, нито преписи от своите актове. От датата на нейното решение НП е влязло в сила - след като е потвърдено. От този момент органите на Пътна полиция имат задължение да приведат в изпълнение наложените наказания. Наказанието "лишаване от право да се управлява МПС" се изпълнява от тях, като изпълнителен титул е самото НП, затова няма нужда да сс съставя друг акт, за да се отнеме СУМПС в изпълнение на това наказание. До отнемане на СУМПС може да се стигне и ако е наложена глоба и тя не е била платена в 1 месечен срок от влизане в сила на НП. Ако ви хванат да управлявате ще ви бъде наложена ПАМ по чл. 171, т.1 "д" от ЗДвП със заповед, до заплащане на глобата.
iva_sh
Потребител

Предишна

Назад към Административно право