начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Нотариален акт, регулация и земеделски земи

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нотариален акт, регулация и земеделски земи

Мнениеот де2 » 27 Апр 2004, 16:58

Някой може ли da mi dade opredelenie, da ми каже къде да проверя какво значи, на практика : kакво значи земя в регулация, земеделска земя и свързаните с това ПРАКТИЧЕСКИ възможности за строеж, ток ,вода и други. трудно ли е промяната на статута от земеделска към регулация и крие ли много рискове това? Може ли да се строи на земед . земя или първо трябва да влезе в регулация?

Имам скица на един имот който искам да купя, как да се уверя че няма да ме измамят нещо- как става проверката в служба вписвания ли само? може ли само по скицата да проверя имота?

Благодаря ако някой се отзове !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
де2

Re: Нотариален акт, регулация и земеделски земи

Мнениеот george slavov » 27 Апр 2004, 17:23

zakona za ustroistvo na teritoriata tretira tvoia vapros,ina4e varhu zemedelska zemia moze da se stroiat samo stopanski postroiki svarzani s obrabotvaneto na zemiata na zemedelska zemia do 10-dka-10m2,nad 10dka-20m2.
george slavov

Мнениеот maybe » 27 Апр 2004, 18:15

Земята може да е земеделска и пак да е в регулация. Добре е първо да проверите в общинска служба "Земеделие и гори" към съотвтната община статуса на земята, т.е. земеделска или не, и чак тогава да строите. Ако земята е земеделска и е в регулация, трябва да промените статуа и, което става с нарочна процедура по Закона за опазване на земеделските земи.
maybe

ima i drug na4in, no trebe da si merikanec

Мнениеот nekoj » 27 Апр 2004, 18:17

idi proveri v jelezniza, kak pravat ferma za shtrausi, merikanska, i kak sa im dali razreshenie, i po kolko bani i kolko spalni i garaja za shtraus ima, i t.n. :)))

ZAGUBENA DYRJAVICA UPRAVLYAVANA OT IZRODI - shto e to ? :)))))))))))

a ina4e ZUT ima, naistina, no na kogo mu puka(dokat ne se pukne;)
nekoj

Re: ima i drug na4in, no trebe da si merikanec

Мнениеот gega » 27 Апр 2004, 21:14

Колко си прав, приютелю, за съжаление!
gega

Мнениеот gega » 27 Апр 2004, 21:17

Може би, ти ми разби, може би, представите за устройство на територията, може би, ми разби и представите за инвестиционното проектиране, може би, разбираш и от ЗУТ, може би... но не би, приятелю - къде се е чуло и видяло, земеделска земя в „регулация“. Лекичко само да ти подскажа - земя в „регулация“ значи едно - за нея да има влязъл в сила подробен устройствен план под формата на РЕГУЛАЦИОНЕН план. Тези неща не се учат в университета, за най-голямо твое съжаление и за най-голямо моя радост:)))))))))
gega

Мнениеот де2 » 28 Апр 2004, 09:38

ОК, къде се правят тези проверки ? а относно рисковете за проблема при смяна на статута и проверката ?
де2

Мнениеот де2 » 28 Апр 2004, 10:11

Току що четох Закон за кадастъра и имотния регистър. Има ли го вече на практика и може ли да се правят справките предвидени в него ?
де2

Мнениеот maybe » 28 Апр 2004, 10:24

Благодаря за уточнението, че тези неща не се учат в университета. Аз също съм го забелязал, ако искаш да знаеш. И недей, ако обичаш да се правиш на много отворен, защото съм имал не един случай на земя в регулация, която продължава да си стои в земеделските регистри и да се води земеделска. И преди да даваш мнението си е необходимо освен да си прочел някой друг закон, да си имал и малко практика, уважаеми gega.
maybe

Мнениеот maybe » 28 Апр 2004, 11:07

Ако скицата е издадена от общината, то значи имота е в регулация. Реквизитите на скиците за урегулирани поземлени имоти (УПИ) са: скица No...., за парцел No…., по плана на гр..... Това означава, че за него има влязъл в сила Подробен устройствен план (ПУП), който може да бъде няколко вида (за справка виж ЗУТ). За предвижданията на ПУП може да провериш в съответната община, отдел УПАБ. Ако скицата е издадена от общинска служба “Земеделие и гори” (предишните Поземлени комисии), то значи имота е земеделска земя. И за да можеш да строиш върху тази земя, трябва да инициираш процедура за изменение на статута и съгласно ЗОЗЗ и чак след това може да процедираш регулация по ЗУТ.
maybe

ETO TI ISTINSKA POMOSHT

Мнениеот nekoj » 28 Апр 2004, 11:31

vij na tozi site online, dali mestoto popada v kategoriata na zemedelski zemi ili gorski fond. Ako e taka - mojta pomosht e dotuk(tja e bezplatna !)

http://www.sofproect.com

Ako obache ne e zemedelska zemja ili gorski fond, otivash v syotvetnata obshtina, slujba kadastyr, ima tehni4esko lice, otgovarjashto za rajona. 4erpish go vednaga, i to ti pokazva kadastyra, NO PO-VAJNO - objasnjava ti kakvo se predvijda za rajona(ako infrastrukturata ne e oshte izgradena) .
Naj 4esto otgovora e - "skoro pytishta, tok i voda tam nema da ima", i e verno:))) Togava, s drujni sili moje bi, shte trebe sobstvenicite da si gi izgradite (i vnimavaj 4e glasuvash li na izborite pak!!! - tuk e mestoto da te pitam - zashto ti e dyrjavata???)

Ako go nemat v kadastyra(pove4eto vilni zoni), te preprashtat kym SofGeo, nekade v centyra, i ottam polu4avash predstava kakav e plana za rajona.

Opasnosti ima, estestveno, no gi razglejdaj kato fors-majorni obstojatelstva :))) Naprimer 4asti4. izmenenia na regulacionen plan - trebe da si jasnovidec, za da razberesh 4e sled 10 godini nekoj upravlevasht 4e reshi da mine pyt prez mestoto ti :)))
nekoj

Назад към Строителство и регулация