начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Подялба на имот след финансово подпомагане

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подялба на имот след финансово подпомагане

Мнениеот glenforest » 01 Ное 2012, 11:41

Добър ден,

подпомагах финансово родителите си приживе, като общо съм превел около 12 000 евро. След смъртта им поради липса на завещание имота (апартамент) стана обща собственост и половината е официално на сестра ми. Предложих да се продаде и от приходите да се приспадне горната сума а остатъка да се дели на две. Сестра ми обаче не е съгласна и иска да се дели без да приспада нищо, въпреки че тя не е давала нищо на родителите ни. Това естествено е в мой ущърб, тъй като само аз съм поел тази допълнителна тежест. Имам документи с които да докажа какво съм давал, но не съм сключвал договори за издръжка със собствените си родители, понеже не ми е идвало наум че ще се стигне дотук. Сега само на благоволението на сестра си ли мога да разчитам или има и някакъв друг начин да си върна разходите преди да се дели всичко наравно?
glenforest
Нов потребител

Re: Подялба на имот след финансово подпомагане

Мнениеот n_ikito » 01 Ное 2012, 12:07

Вашата хипотеза е в чл.12 ал.2 от Закона за наследството. Ако не се разберете със сестрата, ще Ви е нужен адвокат, ще минете през съд и в резултат ще загубите и двамата...
Успех.
n_ikito
Активен потребител

Re: Подялба на имот след финансово подпомагане

Мнениеот punisher » 01 Ное 2012, 12:33

По-скоро бих ви посъветвала ,след като ще разчитате на благоволението на сестра ви ,да започнете съдебна делба за апартамента против сестра ви и втора фаза на делбата да се направите искане за уреждане на сметките по между ви на основание чл .12.,ал.2 от ЗН за увеличаване на наследството.Хубаво е,че имате доказателства за преводите.

Аз лично бих помислила като притезание дали може да се предяви в тази фаза вместо чл.12,ал.2 от ЗН ,спор относно гледане и издръжка на наследодателите,въпреки че по-старата практика отрича това да са спорове по сметки.

Но не мисля,че сам може да се справите.Потърсете адвокат.Успех :D
punisher
Потребител

Назад към Съсобственост и делба