начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Сигнал за неправилно паркирала патрулка и АУАН за същото?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сигнал за неправилно паркирала патрулка и АУАН за същото?

Мнениеот backstage » 06 Сеп 2012, 01:40

Здравейте, не искам да пускам две отделни теми, затова ще обединя двата въпроса тук. Историята е следната на кратко: Патрул минава през двойна непрекъсната линия и спира на забранено място пред нон стоп - полицаите спират да си купят цигари и кафе, аз правя същото и спирам на аварийни зад тях. Те ми съставят АУАН за извършеното нарушение, идва втори Патрул, които отказва да състави АУАН и на полицаите за същото нарушение. Спорим 20 минути, аз казвам, че специален режим на движение е само със светлинен + звуков сигнал, те твърдят, че патрул винаги е със СРД. Предполагам знаете верният отговор - няма такова нещо. В колата имам още двама свидетели, които ще потвърдят, че патрула беше без светлинен и звуков сигнал и направи нарушение. А и не бързаха за сигнал, нямаше неотложност и и т.н. Стояхме там общо около 40 мин. Както ида е.

Първия ми въпрос е къде и по какъв ред да подам сигнал за извършеното нарушение. Предполагам в КАТ, но по какъв ред става и как да формулирам точно сигнала?

Втория въпрос е за моя АУАН, знам, че съм виновен, но не може двоен аршин - за мене АУАН, за служителите на охранителна полиция - колегиална усмивка и нищо повече. Искам да обжалвам моя АКТ, ако му открием някакви пороци. Като за начало - там където трябва да бъде подпълнено ЕГН-то на свидетеля, защо пише служител? И второ как така за едно и също нарушение ме обвиняват по 2 точки от закона? Никъде не ме обвиняват за минаването през двойната непрекъсната маркировка, а ме обвиняват веднъж, че спирам на място, където преча на на движението и втори път, че това място е в близост до кръстовище, еми естествено, че щом е в близост до кръстовището и е забранено - значи преча, затова си има отделна точка - номер 6, как така и по двете?

чл. 98. (1) Престоят и паркирането са забранени:
1. на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за движението или закрива от другите участници в движението пътен знак или сигнал;
6. на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях;

Ето го и самия АУАН: http://media.snimka.bg/s1/1041/028326984-big.jpg
Трябва да си търпелив към седем основни чувства. Да си търпелив към седем основни чувства: Омраза, обожание, страх, яд, тъга, радост и загуба.
Аватар
backstage
Младши потребител

Re: Сигнал за неправилно паркирала патрулка и АУАН за същото

Мнениеот crane_law » 06 Сеп 2012, 12:43

1.Сигнал до Инспектората на МВР-София.
2. Възражение срещу АУАН(като първа стъпка) в срок до 10.09. На пръв поглед АУАН страда от няколко порока. Консултирайте го с адвокат, по възможност.
Правото е за бдящия, не за спящия!
Аватар
crane_law
Младши потребител

Мнениеот backstage » 06 Сеп 2012, 13:46

Благодаря за отговора. А защо до Инспектората в София, действието се развива на територията на гр. Перник.
Трябва да си търпелив към седем основни чувства. Да си търпелив към седем основни чувства: Омраза, обожание, страх, яд, тъга, радост и загуба.
Аватар
backstage
Младши потребител

Мнениеот Pause » 06 Сеп 2012, 17:29

Три дневният срок,започва да тече от подписването на акта от нарушителя по Чл.44 ал.1 ЗАНН.За сроковете Чл.84 ЗАНН препраща към Чл.183 НПК следователно срока изтича на 11.09.2012г .И може във възражението да посочите свидетели присъствали на нарушението да дадат свидетелски показания.Така ,може да разколебаете АНО да издаде НП ,а да го прекрати с мотивирана резолюция.Като според мен ,деянието не е нарушение по ЗДВП,тъи като не може да се определи като паркиране или престой.
Но, ако АНО е малко лумпен може и да обжалвате.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот Pause » 07 Сеп 2012, 19:42

Това ,в преносен смисъл,да се издаде законосъобразен правоохранителен акт - НП ,а не да се пренасят констатациите на актосъставителя превръщайки го в административен произвол.Естествено ,това е форум не е насочено към авторитета на министерството. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот backstage » 07 Сеп 2012, 19:45

Може ли няколко насоки относно пороците на моя АУАН, който съм сканирал? Все пак искам да опитам сам да направя нещо (студент по право съм) :)
Аватар
backstage
Младши потребител

Мнениеот Pause » 07 Сеп 2012, 19:57

Не в смисъл следва да събират доказателства около административното обвинение както разобличаващи ,тъи оправдателни.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот backstage » 07 Сеп 2012, 20:52

Кое ми е спестено, колега? Навлизането в насрещното движение ли? Все пак на въпросната улица няма маркировка М2 - Двойна непрекъсната линия, сигурно защото не е полагана в близките 2-3 години... както и да е. Моля, не се карайте, а ако е възможно да ми дадете някакви конкретни насоки ?
Аватар
backstage
Младши потребител

Мнениеот Pause » 07 Сеп 2012, 21:00

Да правилно сте се насочили да обжалвате ,смята се за съществено процесуално нарушение разминаването в цифровия израз на нормата и на обстояетелствената част на акта от гледна точка на неговата законосъобразност.
Но ,при този случаи НП е отменимо само на това основание по съдебен ред.Има и още нещо свидетелят от полицейският екип - патрул присъства при установяване на нарушението ,докато вашите свидетели са при извършване на нарушението дават по ясна картинка за нарушението което твърдите вие за ,което не е и правилен акта.Това изтъкнете във възражението.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот backstage » 08 Сеп 2012, 22:34

Колега, ето каква жалба написах. Подходяща ли е според теб. Има ли нещо излишно или нещо, което да добавя?

До Началникa на сектор „Пътна полиция“
при Областна дирекция на МВР - Перник

ВЪЗРАЖЕНИЕ
от ..., ЕГН: ...

Уважаеми господин Началник,

Представям на вниманието Ви в срок възраженията си по съставения ми АУАН, бланков № ...., от дата 05.09.2012г.

Не съм извършил така вмененото ми нарушение и правя следните обяснения:

1. Считам за съществено процесуално нарушение разминаването в цифровия израз на нормите, посочени в АУАН и обстоятелствената част на акта от гледна точка на неговата законосъобразност.

2. При съставяне на АУАН са допуснати сериозни процесуални нарушения. Съгласно Чл. 42. ЗДВП, АУАН трябва да съдържа:

„6. собственото, бащиното и фамилното име и възрастта на нарушителя, точния му адрес и местоработата, единен граждански номер;
7. имената и точните адреси на свидетелите, единен граждански номер;“

В конкретния случай реквизитите по т.6 и т.7 не са изпълнени коректно и липса възрастта на нарушителя, а също така и единен граждански номер на посочения свидетел. За сметка на това върху полето, предназначено за подпълване на въпросния реквизит, е изписано „служител“.

3. Също така обстоятелствата, констатирани в АУАН, не могат да бъдат квалифицирани като нарушение по ЗДВП, тъй като не може да се определят като паркиране или престой.

Към възражението си прилагам препис от АУАН.

ПРИЛОЖЕНИЕ: Копие от АУАН, бланков № ...., от дата 05.09.2012г.

10.09.2012г. С уважение: ……………………
гр. Перник
Аватар
backstage
Младши потребител

Мнениеот Pause » 09 Сеп 2012, 00:53

До Началникa на сектор „Пътна полиция“
при Областна дирекция на МВР - Перник

ВЪЗРАЖЕНИЕ
от ..., ЕГН: ...

Уважаеми господин Началник,

Представям на вниманието Ви в срок възраженията си по съставения ми АУАН, бланков № 014869, от дата 05.09.2012г.

Извършеното от мен нарушение ,не може да ми се вмени в нарушение и правя следните обяснения:

1.Считам за съществено процесуално нарушение разминаването в цифровия израз на разпоредбата, посочена в АУАН и обстоятелствената част на акта от гледна точка на неговата законосъобразност.С което ми се ограничава правото на защита и незнам какво всъщност съм нарушил ,за да се защитя адекватно. Също така обстоятелствата, констатирани в АУАН, не могат да бъдат квалифицирани като нарушение по ЗДВП, тъй като не може да се определят като паркиране или престой понеже разпоредбата на Чл98 ал.1 т.1 и т.6 ЗДВП са дадени като две отделни нарушения което смятам и за необосновано.Написаните обяснения смятам за основателни , и на основание Чл.52 ЗАНН да прекратите административнонаказателната преписка.

2. При съставяне на АУАН са допуснати сериозни процесуални нарушения. Съгласно Чл. 42. ЗДВП, АУАН трябва да съдържа:

„6. собственото, бащиното и фамилното име и възрастта на нарушителя, точния му адрес и местоработата, единен граждански номер;

7. имената и точните адреси на свидетелите, единен граждански номер;“

В конкретния случай реквизитите по т.6 и т.7 не са изпълнени коректно и липса възрастта на нарушителя, а също така и единен граждански номер на посочения свидетел. За сметка на това върху полето, предназначено за подпълване на въпросния реквизит, е изписано „служител“.

Не ,това за самоличността ще се установи не ги пиши ! То при ,обжалването му по съдебен ред ако не се установи свидетел автоматично се отменя.

Редовете със синьо също не го пиши.

Към възражението си прилагам копие от АУАН.

ПРИЛОЖЕНИЕ: Копие от АУАН, бланков № 014869, от дата 05.09.2012г.

10.09.2012г. С уважение: ……………………

гр. Перник

Да ,подходяща е предлагам ти тази.
Както ,написа док03 възражението е твое.Сам прецени и после пиши за резултатите.
Успех :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот crane_law » 09 Сеп 2012, 10:58

Написаните обяснения смятам за основателни , и на основание Чл.52 ЗАНН да прекратите административнонаказателната преписка.

Основанието за прекратяване на АНПр се съдържа в чл.54 ЗАНН. Бих добавил, че по посочените съображения, АУАН се явява нередовен по смисъла на чл. 189, ал.2 ЗДП и не може да бъде годно доказателствено средство.
Успех!
Правото е за бдящия, не за спящия!
Аватар
crane_law
Младши потребител

Мнениеот backstage » 09 Сеп 2012, 12:50

Благодаря ви много. Утре сутрин ще подам Възражението. И като има резултат, ще пиша какъв е.
Аватар
backstage
Младши потребител

Мнениеот backstage » 06 Окт 2012, 10:16

Ето, че НП все пак ми беше издадено. Моля за съвет относно обжалването му?

Ето го НП: http://media.snimka.bg/s1/1202/028648667-big.jpg

Само да добавя аз какво забелязвам: Не разбирам точно указаната поскоа на движение - от ул Миньор към ул. Р. Даскалов. Забележете къде се намира тя: аз се движа по зелената стрелка и там където е червената точна спирам! http://media.snimka.bg/s1/1202/028648350-big.jpg

Другото, което е, че може да се поспори дали съм в зоната на кръстовището (на по-малко от 5м от него)

Какво ще кажете вие, колеги?
Аватар
backstage
Младши потребител

Мнениеот Pause » 06 Окт 2012, 14:05

ДО Районен съд
гр.Перник чрез н-ка на
КАТ

ЖАЛБА

От ,трите имена ЕГН адрес и телефон…………….

Против постановление №439/2012

Уважаеми съдии !
Не съм доволен от наказателното постановление с което ми е наложено наказание глоба от 50лв.Понеже считам за незаконосъобразно и несправедливо.По повод на това вземете впредвид следното оплакване ,че има разминаване във цифровият израз на правната норма и описание на нарушението в АУАН с което моля да го отмените понеже е допуснато съществено процесуално нарушение за което съм направил и възражение.

Дата Подпис

Пращате е я на началника ,а той заедно с цялата бумащина в съда.
И после пак драснете два реда по случая :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот backstage » 10 Окт 2012, 19:22

Пуснах жалбата днес. Оказа се, че има и грешка и в номера на посочения АУАН в НП. Ето каква жалба написах, какво ще кажете?

Дo Районен съд гр.Перник
чрез н-ка нa сектор „Пътна Полиция“ при ОД на МВР гр. Перник
ЖАЛБА

От Христиан Петров Минков, ЕГН: ..., адрес: ..., телефон за връзка: .....
Против наказателно постановление №439/12

Уважаеми съдии,
Обжалвам пред Вас описаното наказателно постановление. Същото е издадено при съществени процесуални нарушения, както и в несъответствие с фактическата обстановка.
По повод на това, вземете предвид, че има съществено разминаване в цифровия израз на посочената правната норма и описаните в АУАН нарушения.
Има разминаване и при посочения в наказателното постановление АУАН, на базата, на който съм наказан. НП е издадено на база АУАН №439/05.09.2012г, което не отговаря на истината, тъй като действителният номер на АУАН е 014869/05.09.2012г.
Също така не може по безспорен начин да се докаже дали управлявания от мен Л.А. PK6410AX се е намирал в зоната на кръстовището на ул. Отец Паисий и ул. Миньор. Не може да бъде изяснена и посоката на движение на управлявания от мен Л.А. PK6410AX, тъй като посочената в НП ул. Р. Даскалов, не се намира в непосредствена близост до кръстовището и аз не съм се движил към нея.
В НП са допуснати и няколко съществени грешки при изписването на ул. Отец Паисий, като на три пъти е изписана по различен начин и не става ясно коя в действителност е улицата, упомената в НП. По този начин се поставя под съмнение мястото, където е извършено нарушението, за което съм обвинен.
Считам, че АУАН и НП не доказват по безспорен начин вмененото ми нарушение и не са на лице преки доказателства за извършването му.
Моля, като вземете предвид изложеното, да отмените обжалваното от мен наказателно постановление №439/12.

10.10.2012г. С уважение:
гр. Перник Христиан Минков .....................
Аватар
backstage
Младши потребител

Мнениеот Pause » 11 Окт 2012, 10:49

Нека ,изчакаме и съда какво ще постанови и най точно би ви отговорил относно нейната основателност.НП не го четох,тъй като съм уверен че ще се отмени при обжалването му. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот simeon123 » 07 Апр 2013, 19:11

Патрулка нарушител! Паркирала се върху тротоар, скрила се след завой. Пътят е еднопосочен с две ленти за движение, Перник-Кюстендил,участък кв.Бела вода.
simeon123
Нов потребител

Назад към Административно право