начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Депозиране счет. отчет в СГС

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Депозиране счет. отчет в СГС

Мнениеот d_iv » 05 Апр 2004, 18:36

Дължи ли се такса за вписване на счетоводен отчет в СГС(20 лв)? - или се дължи такса само за определението? Предварително Ви благодаря!
d_iv

Re: Депозиране счет. отчет в СГС

Мнениеот . » 05 Апр 2004, 18:57

Ne razbiram vaprosa vi?
.

Мнениеот alexander_tonev » 06 Апр 2004, 08:23

Колега, когато съм внасял счетоводен отчет в СГС, са ми събирали такса от 20 лв. Строго погледнато, ТЗ предвижда представяне на счетоводния отчет на ООД и АД в търговския регистър, а не вписването му. Обаче съдиите го тълкуват като "промяна" - "други обстоятелства" /т. 20 (к) от Тарифа № 1/, т.е. дължи се такса от 20 лева. Отделно - 1.50 лв. за препис от определението за допускане представянето на счетоводния отчет и 25 лв. за обнародване на съобщение в ДВ, че е представен счетоводен отчет на дружеството, приет от съда.
Не знам дали е практика на всички състави на СГС /ако въобще случаят е за СГС/
alexander_tonev

Мнениеот alexander_tonev » 06 Апр 2004, 08:26

Да, видях, че е за СГС - малко ми се спи още:)))
alexander_tonev

Мнениеот d_iv » 06 Апр 2004, 09:39

Да и аз видях, че миналата година съм плащала такса, но не ми се вярваше реших че съм се объркала.Благодаря Ви колега!
d_iv

Мнениеот Toshko » 06 Апр 2004, 10:04

Това е така, но трябва да се отбележи, че тази практика на СГС е ПОРОЧНА и НЕПРАВИЛНА.
Просто да им се чудиш на съдиите-уж начетени хора, а такива простотии да правят понякога?!
Откъде-накъде, внасянето на счетоводния отчет на ООД и АД ще се таксува и то по т. 20(к) от Тарифата - "промяна"-"други обстоятелства". Това е толкова смешно, че не си заслужава дори да го коментирам.
Не е нужно човек да е счетоводител, за да знае че счетоводния отчет просто отразява станалото във фирмата през годината и служи за инфо на акционерите, а разбира е важно и във връзка с данъчното облагане. И въобще не е необходимо да се представя в съда и да се обнародва в ДВ, ако не беше изискването на ТЗ за това, което е дискусионно по отношение на правилността на това законово изискване. Както и да е....
Би трябвало да се плаща само таксата за публикуването в ДВ, не и каквото и да било друго.
Toshko

Мнениеот d_iv » 06 Апр 2004, 11:46

Спомям си, че когато го въведоха това изискване (2000г.) със сигурност не платих 20лв., а само 25лв. за ДВ и 1,50 за определение.Но като гледам за следващите години съм плащала 20лв. Нямам спомен как съм започнала да ги плащам....Сигурно по указания??? Както и да е знаем, че това не е промени в обстоятелствата и въпреки това се плащат...
d_iv

Мнениеот Toshko » 06 Апр 2004, 11:59

Колега - замислете се само за момент-кой нормален човек ще каже, че депозиране на счетоводния отчет може да се тълкува "промяна в обстоятелствата"?!?!
Аз друго се чудя - няма ли начин това да бъде атакувано за да се премахне тази порочна и неправилна практика на съда?!?!?
Ако пък искат да събират пари за счетоводните отчети, да бъдат така добри да променят Тарифа № 1, а не да пишат глупости в определенията си и да го подвеждат към текст, който няма нищо общо с това (само и само да вземат някой лев).
Тук е ясно, че го правят по чисто икономически причини - представяте ли си колко пари събират на година само от тези такси, за които на всичкото отгоре няма никаква юридическа мотивировка в Тарифата.
Адвокатите трябва да направите нещо по въпроса, но едва ли, тъй като тия пари ги дават клиентите ви, а не вие, и ви е все едно това правилно ли е или не.
Toshko

Мнениеот Emiii » 06 Апр 2004, 12:20

Абсолютно сте прави колеги, че това не са "промени в обстоятелствата" поради което съдът се произнася с Определение, а не с Решение. При въвеждане на изискването през 2000 год. представих в СГС счетоводния отчет и писмо до "Държавен вестник" изготвено от мен / аналогично със случаите с намаляване на капитала/. В този вид ми приеха преписката с внесена такса само 1.50 за препис от съдебния акт и банково бордеро, че съм внесла за обнародването. Но преписката бе оставена "Без движение" и при срещата ми с тогавашния председател на Фирменото отделение ми се разясни, че следва да внеса такса и за съда, защото ТЕ ще поемат моите функции да уведомят "Държавен вестник". Спомням си, че бяхме група от около 20 колеги, реагирахме и искахме "правно основание", но такова не ни бе дадено. За да си свършим работата - внесохме таксата. И до сега - все така.
Emiii

Мнениеот donna » 06 Апр 2004, 12:35

и при нас се плаща 20 лв ДТ ,когато се представя сч. отчет в съда и 25 лв за обнародване ,както и 1,50 за определението , не е само в СГС мисля че навсякъде е така ,но ако някъде е различно моля колегите да обадят
donna
Старши потребител

Мнениеот Toshko » 06 Апр 2004, 12:37

Донна, къде е това "при нас"? Откъде си, ако не е тайна? Мислех, че си от София...
Toshko

Мнениеот d_iv » 06 Апр 2004, 13:25

Защо само адвокатите да направят нещо? Аз не съм адвокат, и тези 20 лв. пак не ги плащам аз, и въпреки това съм против това всеки съд, всеки съдия да има свое виждане по въпроса каква такса се дължи. Както и в някои съдилища да се плащат две такси, когато правиш смяна управител. Освобождаваш - 20лв. Назначаваш 20 лв....
d_iv

Мнениеот donna2 » 06 Апр 2004, 14:36

от Свищов съм
donna2
Потребител

Мнениеот Toshko » 06 Апр 2004, 14:48

Чудесно, значи би трябвало да познаваш бай Наско Друмев, позвизаващ се още като "Император" по форумите на Лекса - и той е от Свищов.
Предполагам, че заради трагедията с дечицата, днес града е в потрес.
Toshko

Мнениеот alexander_tonev » 06 Апр 2004, 17:44

Наистина, напълно порочна е практиката на СГС, Фирмено отделение. Представянето на счетоводния отчет не е "промяна". Просто написах това, което от опит зная /и с което, виждам, и другите колеги са се сблъскали/. Иначе не подкрепям "тълкуването" на т. 20 (к) от Тарифа № 1 - просто посочих какви аргументи ми изложиха преди време...
Пожелавам на всички весел ден и спорна работа!!!
alexander_tonev

Мнениеот donna2 » 06 Апр 2004, 18:00

Ужасна трагедия в града е обявен траур
donna2
Потребител

Назад към Търговско право