- Дата и час: 22 Ное 2024, 14:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Делба на имот притежаване на идеални части от него
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
46 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Re: Делба на имот притежаване на идеални части от него
emilgrigorov Не е въпрос на ТОТО а на закон!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:emilgrigorov Не е въпрос на ТОТО а на закон!
Зависи от разположението на сградите, просто вариант. Трябва да си види, както писах в незапомнени времена. Но щом си сигурен ... казвай числата
...
Чл. 81. (1) Задънени улици за осигуряване на достъп до ограничен брой урегулирани поземлени имоти...
...
(3) Урегулираните поземлени имоти с изход на задънена улица могат да имат лице към нея с размер не по-малък от нейната широчина.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Великолепно emilgrigorov, но чл.81 ЗУТ ,няма никакво приложение при делбата, даже е противопоказен! Мога да обясня защо, ама мисля че и сам ще схванете нещата!
-
Щом има лице 19 м. и 500 кв. площ е изпълнено условето на чл. 201 /ЗУТ/. Ако тяхната къща е навътре и няма достъп от улица - сервитут за преминаване, топик е малко вероятно ... по-скоро оценка и възлагане на дяловете ако сте в идеална съсобственост , все пак чл. 34/ЗС/ е за всички!
- leonardos
- Потребител
топик е малко вероятно ...
Не е малко вероятно, а невъзможно! Съгласно споменатия от уважавания emilgrigorov чл.81 ЗУТ тупика е задънена улица, но така или иначе улица, ерго територия предвидена за публична собственост.Никъде в правния мир няма условие делбата на имот да се осъществява за сметка на нещо което така или иначе общината следва да отчужди. Провеждането на улица тупик за сметка на имота го редуцира, а не го дели! По въпроса има Решение на ОСГК на бившия ВС на НРБ. За решения в същия дух на ВАС или ВКС, не знам.Така че в случая може да се окаже че имота е неподеляем независимо от привидното наличие на голяма повърхност.
PS Независимо от казаното от мен, практиката с тупиците при делба е повсеместна! Малко от съделителите се сещат за същността на правния институт - улица.
-
Трябва ли да се разцепва парцела "неудобно", след като може да се продаде в този си вид. При всички случаи всеки ще вземе пари, а и подпомогаме пазара на имоти ... винаги съм била "ЗА" публичната продан
- avokady
- Младши потребител
avokady Някой беше казал че собствеността не е нищо друго освен отношение към вещта. По съвкупност от причини, в определен момент нагласата за количеството финикийски знаци отстъпва пред нагласата за непременното притежаване на точно този имот или поне на полагаема се част от него. И добре че е така, защото такива като мен си вадят хляба от това. И! Ако Вашият принцип е... винаги съм била "ЗА" публичната продан
на него противопоставям принципа, че чрез умуването върху възможностите за разделянето и действията по самото разделяне подпомагаме пазара на труда на интелигента (ярхитект, инжетер, юрист),а пазара на недвижимите имоти - кучета го яли!...а и подпомогаме пазара на имоти...
ПП Не ме разбирайте неправилно! Пазара на имоти също се управлява от интелигенти, които експлоатират нагласата, че с достатъчно количество финикийки знаци можеш да си осигуриш нещо по- добро
Общо взето "Суета на суетите! Всичко е суета!"
-
Относно изказването на avokady , avokady Някой беше казал че собствеността не е нищо друго освен отношение към вещта. По съвкупност от причини, в определен момент нагласата за количеството финикийски знаци отстъпва пред нагласата за непременното притежаване на точно този имот или поне на полагаема се част от него. И добре че е така, защото такива като мен си вадят хляба от това. И! Ако Вашият принцип е ..............................
...а и подпомогаме пазара на имоти
нямям нужда от финикииски знаци, защото имам достатъчно ,ако тя нямя мога да я наема ,за да и дам
но не мисля ,че след като съм вложила толкова пари в един имот,за да стане това което е днес , бих го продала толкова лесно , все пак човек живее ,за да посaди дърво , да построи дом и децата му да имат нещо, а не да мачкат каскета и да се питат ,майка им и баща им какаво са правили 50 години, просто попитах за делба ,а не за продажба в противен случяй ,бих си наела фирма за недвижими имоти
.Благодаря за предложенията Ви.
...а и подпомогаме пазара на имоти
нямям нужда от финикииски знаци, защото имам достатъчно ,ако тя нямя мога да я наема ,за да и дам
но не мисля ,че след като съм вложила толкова пари в един имот,за да стане това което е днес , бих го продала толкова лесно , все пак човек живее ,за да посaди дърво , да построи дом и децата му да имат нещо, а не да мачкат каскета и да се питат ,майка им и баща им какаво са правили 50 години, просто попитах за делба ,а не за продажба в противен случяй ,бих си наела фирма за недвижими имоти
.Благодаря за предложенията Ви.
- katerini
- Младши потребител
Правилно сте посочили в определителната субстанция положително мнение предвид деформиране на каскета в бъдеще, но би следвало да се има предвид и начина на придобиване. Най-лесно е собствеността да се легитимира с удостоверение за наследници и НА, повечко тежи наличния изпълнителен диспозитив върху общата вещ, все пак съсобствеността си е бреме!
- leonardos
- Потребител
katerini, бихте ли споделил по действащ ПУП вашия УПИ за какво по хороктер и начин застрояване, и за какво предназнечениее предвиден
-
Здравейте,преди година разделихме със съседите така наречения ни съсобственически имот чрез съдебни дела,в момента бих желала правна консултация по следния въпрос,съседа си сложи простора на1.20 м. от прозореца ми който се пада в неговата част,като има възможност да ползува друга част от двора си за тази цел и по този начин намалява видимостта към улицата и спира притока на светлина към жилището ми въпроса ми е имам ли основание да подам жалба в общината за това
- vesity
- Нов потребител
Добре, че намерих темата!!! Имам същия казус, само че без сграда - само парцели. Истината е, че хич не ми пука вече колко ще ми излезе съдебната делба, стига да разделим парцела. Благодаря на всички за полезните коментари!
- murry
- Нов потребител
murry написа:Добре, че намерих темата!!! Имам същия казус, само че без сграда - само парцели. Истината е, че хич не ми пука вече колко ще ми излезе съдебната делба, стига да разделим парцела. Благодаря на всички за полезните коментари!
Нужно е да се съсредоточите върху изписаното по темата.
Ако ли хич не вдявате в конкретиката, тогава съветвам да направите консултация с адвокат.
NB задължително условие: Такъв адвокат, който е на "ти" с материята
-
Melly - Старши потребител
Здравеите имам сериозен проблем значи собственик сам на парцел сас площ 2000 квадрата от които 1000 квадрата е застроено-сграда продавам сградата и мястото под нея на фирма която фирма ООД сам садружник сас 50 процента и садружниками и тои сас 50 процента понеже вече нештата не варвят аз искам да се разделим както е по закон сас съд защото доброволно разделяне не става неможем да се разберем, те парва ще трагвам по адвокати незнам процеса колко ще е дълак ,а немога да чакам понеже местото около сградата е на друга моя фирма колко сервитут има сградата?
- mclaren
- Нов потребител
mclaren, при положение че имота е част от дълготрайните материални активи на дружеството и Вие наистина сте собственик на 50% от дяловете в дружество от двама съдружници и другият съдружник е собственик на останелите 50% от дяловете, най- лесното е да му продадете вашите 50% от дяловете, да си вземете парите и чупка. Напълно законно е при това! Другият начин е да закриете дружеството. При това положение всеки от Вас ще станете собственик на 50% от имота. Тогава вече можете да правите делба и на двора и на сградата. Ще паднете в ръчичките ми или на такива като мен. Дупе да Ви е яко!
-
julyanvonemona написа:... Дупе да Ви е яко!
+1
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
julyanvonemona Нито иска да купи моите 50% -тои иска да ги купи но за пари които въобще са смешни и защото тои е управителя на ООД-то и сега прави каквото си иска , нито тои иска да продаде неговите 50% нито иска да продадем фирмата а бе във много гадна ситуация сам пуснахго в къщи дет се казва сега аз немога да си ходя там ,не иска и да обяви дружеството във не състоятелност хем било на загуба просто незнам как ще се разбираме а двора е на моя фирма еднолична колко сервитут се отпуща на сградата от двора?
- mclaren
- Нов потребител
mclaren едноличната фирма за която говорите е собственик на двора и сградата и е влезнала в ООД-то с тези имоти като апортна вноска ли?
-
Разбира се, че е апортна вноска. Какво друго да е?!
mclaren,
свържете се с адвокат, който работи приоритетно търговско право. Има начин да си продадете дела на трето лице, при това за реалните пари, респективно има начин да уредите възникналата ситуация по законен начин и да си вземете полагащото ви се. Взимате дружествения договор и при адвокат. Не по форумите.
Дали сте уредил този проблем не е важно за извършване на делба - там вече и други специалисти може да се намесят.
mclaren,
свържете се с адвокат, който работи приоритетно търговско право. Има начин да си продадете дела на трето лице, при това за реалните пари, респективно има начин да уредите възникналата ситуация по законен начин и да си вземете полагащото ви се. Взимате дружествения договор и при адвокат. Не по форумите.
Дали сте уредил този проблем не е важно за извършване на делба - там вече и други специалисти може да се намесят.
- Гост.
- Старши потребител
Разбира се, че е апортна вноска. Какво друго да е?!
poli_g Може да са разбогатели и дружеството да е увеличило капитала си, но да и това също е апортна вноска! Иначе начините за преодоляване несъгласието на съдружник в ООД си е тънка работа и то за адвокат специализирал се в търговско право. Има разни опции, които дори и при най-добро желание от страна на някой форумец, просто не са за форум, а и няма как да се видят съответните документи - дружествен договиор и др. Направо си е някой да се фане и да се занимае конкретно с казуса Ви mclaren!
-
46 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Съсобственост и делба
|
|