начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Спешно-инфо за сдружение,ЕТ и агенция за имоти

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Спешно-инфо за сдружение,ЕТ и агенция за имоти

Мнениеот Vais » 30 Мар 2004, 13:12

Моля ви за инфо по следния въпрос: сключихме договор за покупко-продажба на имот, но от фирмата - агенция за недвижими имоти,която е ЕТ, ми казват, че са си осчетоводили фирмата ??????.....], и не могат да издават фактури до края на месеца, защото ще членуват в някакво сдружение на такива агенции, и немогат да ми издадат фактура. В начало на април, ще ми издадат фактура- през въпросното сдружение или фирма.....там както се води,като фактурата ще е по ДДС. Та искам да попитам: Какъв вид сдружение може да е това? Аз имам договор с ЕТ-то, и имам ли право да искам от него фактура[izchervqvam se]? много е странно всичко, и какъв договор за сдружение е това? И най-важното, законно ли е това? Как може една фирма да извърши посредническа услуга, а друга да фактурира.......хм, не мисля ,че е редно..... но, разчитам на вас да си кажете мнението по въпроса

Благодаря ви предварително затърпението и разбирането.
Vais

Re: Спешно-инфо за сдружение,ЕТ и агенция за имоти

Мнениеот boba » 30 Мар 2004, 13:28

Фактурата се издава след като е извършено плащането. Фактурата следва да бъде издадена от ЕТ-то, след като имате договор с него. Според казуса, който ми описахте, явно ЕТ-то не си е платило патента за упражняване на посредническа дейност при сделки с недвижими имоти и подлежи на санкции по ЗОДФЛ, а във фактурата ще пише точно такъв вид услуга. В момента ЕТ-то, най-вероятно само собственика му, ще "влезе" в друго дружество - сигурно ООД, което е регистрирано по ДДС и така се избягва плащането на патента. Ако интересите Ви са защитени от този посредник и трябва да си осчетоводите сумата този месец, не го притискайте, нека да Ви издаде фактура на момента от която й да е фирма. Ако не ви "бърка" - да Ви издаде фактурата от м.април, но е коректно да не Ви начислява ДДС-то отгоре. Можете да проверите агенцията в сайта на Националното сдружение за недвижими имоти, в регистъра им.
boba

Мнениеот Vais » 30 Мар 2004, 14:25

Благодаря за инфото boba , аз съм частно лице, и ДДС-то никога няма да им
го дам...:-), исках да знам, имам ли правно основание да настоявам ЕТ-до да ми
издаде фактура, и как ще се върже с ООД-то, ако е такова. Ако дял от ООД не се държи от ЕТ, а от неговия собственик, мога ли да ги размотавам известно време.
Vais

Мнениеот boba » 30 Мар 2004, 14:43

Имате пълното право право да искате фактура, придружена с касова бележка /за подробностите може да Ви усведоми най-добре счетоводител/.

На първо четене:
Закон за корпоративното подоходно облагане:
Чл. 66. (1) (Предишен текст на чл. 66 - ДВ, бр. 105 от 2000 г., изм., бр. 110 от 2001 г.) За неиздаване на фактура за отчитане на приходи, ако не подлежи на по-тежко наказание, се налага санкцията по чл. 136 от Закона за данък върху добавената стойност.

Закон за облагане доходите на физическите лица:
Чл. 5. (1) Данъчно задължени по този закон са местните и чуждестранните физически лица и местните юридически лица, посочени в този закон.
(2) (Нова - ДВ, бр. 111 от 1999 г.) Данъчните субекти са задължени да регистрират и отчитат извършените продажби на стоки и услуги чрез издаване на касова бележка от фискално устройство по ред, определен с наредба на министъра на финансите, освен когато заплащането се извършва по банков път.

А колкото до размотаването - Вие решавате. Все пак, издали ли са Ви някакъв документ за платената от Вас сума - разписка, квитанция, касов ордер /то и договорът служи за разписка, ако на гърба му сте записали, че сумата е платена, но как ще се осчетоводи!?/
boba

Мнениеот Vais » 30 Мар 2004, 15:46

Платила съм авансово 50% от комисионна, като нямаше касов ордер, а ги
накарах да ми подпишат разписка за получената от мен сума. В договора м/у мен
и тях е упоменато ,че за сумата трябда да ми издадат фактура с касов бон/договора за посредничество е с ЕТ-то/. Мен ме интересува, дали това ЕТ ако придобива част от ООД/въпросното сдружение/, става ООд правоприемник на ЕТ, или са си две отделни лица-физ. и юридическо, с отделен статус.Яд ме е , защото взимат луди пари по близо 1000 евро на сделка , а не плащат данъци. Та затова, мен не ме интересува фактурата за осчетоводяване/аз съм физ.лице/, искам да си платят данъци. Патентният данък е 2000лв., защо аз да плащам 30% данъци в/у дохода си, а те да гушкат по 1500-2000лв. чисти пари..
Vais

Мнениеот адвокат » 30 Мар 2004, 15:56

Явно искате всички да бъдем коректни!
А защо Вие се обърнахте към този правен форум, за да получите безплатна правна услуга, а не отидохте в някоя кантора и да заплатите отговора, както е редно?!
Трябва ли и нас да ни е яд на тарикати като Вас, които искат да получават без да плащат ( в случая правната консултация) ?!
И считате ли че се различавате съществено от фирмата, която се опитва да укрие данъци...
адвокат

Мнениеот Vais » 30 Мар 2004, 16:27

Нищо ново не е измислено, при подписване на договора си платихме на
адвокат, и не съжалявам, яд ме е затова, че от агенциите взимат 10 пъти повече пари от Вас - като адвокати, а не вършат никаква работа
Vais

Мнениеот boba » 30 Мар 2004, 16:50

Все пак, има такъв регистър на законно действащите агенции /по-големите от тях са известни на цяла България/, които плащат данъци, внасят ДДС, хората им са на трудови договори , плащат на адвокати, счетоводители, наем, реклама, огромни телефонни и GSM-сметки и т.н. Всеки потенциален клиент сам избира към кого да се обърне.
Тъй като преди 2 години обслужвах агенции /легални/, съм станала свидетел на много случаи, в които физическите лица упорито отказват фактури, защото така "лъсва" разликата в истинската цена по предварителния договор и цената /обикновено по данъчна оценка/, обявена в нотариалния акт. Това също е укриване на доходи и то масово от физ.лица.
Истината е някъде по средата. Гледайте в конкретния случай само Вашия интерес и не съдете прекалено строго.
boba

Назад към Търговско право