Добър ден,
Изправена съм пред следния казус: Касае се за продажба на имот ( къща ) с много починали наследници.Къщата е пряка собственост на моите прабаба и прадядо ( от бащина линия),които са починали съответно 2007 и 1990 г.Техни наследници според (Удостоверението за наследници)са двамата им синове. Единият ( мой дядо) умира 2008г. и оттук следват неяснотите.Според Удостоверението за наследници, негови наследници са съпругата му (моя баба) и двамата му синове ( моя баща и мой чичо). Съпругата е жива, но двамата синове са починали: Моят баща през 1993,а чичо ми през 2007г, т.е и двамата ПРЕДИ баща си.Въпросът ми е как ще се разпредели делът
на ДЯДО ми, т.е кои са неговите наследници.При положение,че чичо ми няма сключван брак и деца.
Моите извинения , ако темата не е в правилния раздел!Много се надявам да получа компетентен отговор!
С уважение М.Недева
- Дата и час: 23 Ное 2024, 07:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследници на имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Наследници на имот
Първо , уточнете прабабата и прадядото кога и по какъв начин са придобили имота. В противен случай, няма как да се изчислят правилно квотите .
- sunrise
- Активен потребител
Здравейте,ще Ви изесня : прабата и прадядото са закупили мястото и са построили къщата,не е закупувана от тях.Дано тази информация е полезна.Благодаря!
- nedewa88
- Нов потребител
Празното дворно място е закупено през 1979, а строежът на къщата е осъществен през 1980 г.
- nedewa88
- Нов потребител
Още един въпрос: Вие имате ли майка, която да е била в брак с баща Ви към момента на смъртта, а също братя и сестри?
- sunrise
- Активен потребител
Да имам майка със сключен брак с баща ми към момента на смъртта.Имам и брат.(Много се извинявам,че не го споменах по-горе).
- nedewa88
- Нов потребител
nedewa88 написа:Добър ден,
Изправена съм пред следния казус: Касае се за продажба на имот ( къща ) с много починали наследници.Къщата е пряка собственост на моите прабаба и прадядо ( от бащина линия),които са починали съответно 2007 и 1990 г.Техни наследници според (Удостоверението за наследници)са двамата им синове. Единият ( мой дядо) умира 2008г. и оттук следват неяснотите.Според Удостоверението за наследници, негови наследници са съпругата му (моя баба) и двамата му синове ( моя баща и мой чичо). Съпругата е жива, но двамата синове са починали: Моят баща през 1993,а чичо ми през 2007г, т.е и двамата ПРЕДИ баща си.Въпросът ми е как ще се разпредели делът
на ДЯДО ми, т.е кои са неговите наследници.При положение,че чичо ми няма сключван брак и деца.
Моите извинения , ако темата не е в правилния раздел!Много се надявам да получа компетентен отговор!
С уважение М.Недева
Когато е починал прадядотото /1990г./,той е оставил като наследници съпругата си и двамата си сина. Съпругата е получила 1/3 от наследството на съпругата си, като получили и синовете са получили също по 1/3. Освен това , прабаба Ви има собствени 1/2 или така квотите за целият имо се рапределят :4/6 за прабаба Ви и по 1/6 за двамата и сина.Когато е починала бабата,тогава нейната част се е разпределила между двамата и синове и всеки е имал по 1/2 от имота. Когато дядо Ви е починал през 2008г. , наследници са станали баба Ви, като негова съпруга, а също така и Вие с брат Ви , като квотите са 1/2 дела на дядо Ви в имота или 1/4 от целият имот за баба Ви и съответно по 1/4 от дела ня дядо Ви за Вас и брат Ви, тоест по 1/8 от целият имот. Майка Ви не получава дял, защото баща Ви е починал преди дядо Ви и Вие наследявате дядо си по заместване ,а не баща си. За дела на брата на дядо Ви,зависи от неговите наследници.
- sunrise
- Активен потребител
Много Ви благодаря!Само последен въпрос : Другият син на дядо ми - мой чичо,който умира преди баща си (дядо ми) не участва въобще в разделянето на квотите,т.е той не се наследява от никого(например от майка си -моя баба или от мен и брат ми)Съжалявам за не много ясното формулиране,но самите взаимоотношения в семейството са сложни.Отново Ви благодаря!
- nedewa88
- Нов потребител
Задавам толкова много въпроси,защото объркването е тотално.Аз също мислех,че майка ми не е наследник,но днес нотариуската специално поиска Удостоверението за наследници на БАЩА ми и увери,че и майка ми участва и трябва да се яви при евентуална продажба на имота.
- nedewa88
- Нов потребител
Засега никой нищо не е успял да занесе ,на онзи,казват по-добрия свят.Като е починал преди баща си ,няма и как да го наследи.
- sunrise
- Активен потребител
Хиляди благодарности!Желая Ви приятен ден!
- nedewa88
- Нов потребител
Естествено,че майка Ви е наследник на баща Ви. Но това имущество никога не е било на баща Ви, след като той е починал преди дядо Ви.
- sunrise
- Активен потребител
Май грешката е в нотариуса - или е накадърен, или иска с (евентуално неправилното) увеличаване на наследниците да вдигне сумата на нотар. такси които ще вземе от Вас Абе някои нотариуси...
Тук възниква въпроса - вярно ли е съждението ми, че нотариуса печели от повишаване броя на
наследниците -например от заверка и препис на декларация по чл.264 ал.1 от ДОПК + ДДС и др.
И аз благодаря на sunrise за изчерпателния отговор
Тук възниква въпроса - вярно ли е съждението ми, че нотариуса печели от повишаване броя на
наследниците -например от заверка и препис на декларация по чл.264 ал.1 от ДОПК + ДДС и др.
И аз благодаря на sunrise за изчерпателния отговор
- petarsl
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|