начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

отказ от жилище в полза на друг наследник

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отказ от жилище в полза на друг наследник

Мнениеот vaniaraicheva » 16 Юли 2012, 16:48

Баща ми почина наскоро и със сестра ми имаме по 1/2 наследствено жилище/наследници сме само двете/ Искам по закон това жилище да бъде само нейно! Аз живея в друг град и на практика през последните години тя пое изцяло грижите за дълго боледуващият ни баща. Просто считам, че това ще е малък жест от моя страна, защото тя наистина го задлужава!
Разбрах,че нямам право да се откажа само от част от наследството си и за това сега искам да попитам, как трябва да постъпя? Мога ли да преотстъпя моята част от жилището и как става това? - чрез дарение,чрез фиктивно заплащяне от нейна страна, чрез някакво заявление от моя страна... или какво? Какви документи са необходими и въобще, какъв е реда в такива случаи и кой е най-удачния вариант/като бързина и цена на процедурата /?
vaniaraicheva
Нов потребител

Re: отказ от жилище в полза на друг наследник

Мнениеот Melly » 16 Юли 2012, 17:30

vaniaraicheva написа:Баща ми почина наскоро и със сестра ми имаме по 1/2 наследствено жилище/наследници сме само двете/ Искам по закон това жилище да бъде само нейно! Аз живея в друг град и на практика през последните години тя пое изцяло грижите за дълго боледуващият ни баща. Просто считам, че това ще е малък жест от моя страна, защото тя наистина го задлужава!
Разбрах,че нямам право да се откажа само от част от наследството си и за това сега искам да попитам, как трябва да постъпя? Мога ли да преотстъпя моята част от жилището и как става това? - чрез дарение,чрез фиктивно заплащяне от нейна страна, чрез някакво заявление от моя страна... или какво? Какви документи са необходими и въобще, какъв е реда в такива случаи и кой е най-удачния вариант/като бързина и цена на процедурата /?

Дарете своята ид.част от това жилище на сестра ви. Сделката трябва да е оформена с нотариален акт.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот karanedeff » 16 Юли 2012, 20:05

vaniaraicheva написа:Мога ли да преотстъпя моята част от жилището и как става това? - чрез дарение,чрез фиктивно заплащяне от нейна страна, чрез някакво заявление от моя страна... или какво?

Доброволна делба - сестра ви получава цялото жилище, а вие уравнение в пари - уравнението не бива да е на стойност по ниска от данъчната оценка иначе може да възникнат проблеми в бъдеще. Ако няма възможност да ви наплати уравнението изцяло уговаря се как - например равни месечни вноски с лихви или без, до изплащането на дела ви. За дължимата сума за уравнението на дела си, имате право да впишете законна ипотека за да обезпечите вземането си - живот дълъг всичко се случва.

Дарението е по рисковия вариант - един ден може да бъде атакувано от вашите наследници. Животът е пълен с изненади и за оня свят ред няма.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот vaniaraicheva » 16 Юли 2012, 21:05

Мн. благодаря за бързите отговори!
vaniaraicheva
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба