начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ДАВНОСТ ЗА ДЕЛБА НА НЕДВИЖИМ ИМОТ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДАВНОСТ ЗА ДЕЛБА НА НЕДВИЖИМ ИМОТ

Мнениеот farkashhh » 05 Юли 2012, 18:54

Здравейте ,притежавам 1/2 идеална част от недвижим имот /къща/ заедно с моята майка имота е наследен от моя баща след неговата смърт през 2001 г. ,а той го е наследил от своите родители.С имота се разпорежда изцяло моята майка която живее там, аз сам живяла там докато беше жив баща ми но от 2001г. не съм предявявала претенции към имота до преди 1 г . ,когато направих опити да вляза и не бях допусната там от мъжа с който живее на семейни начела ,и също от нея.В последствие разбрах, че единствения начин за решаване на проблема е Съдебна делба.Въпроса ми е имам ли право да заведа иск към Съдебна делба ,или съм изгубила това си право по изтекла давност? Искам да вмъкна, че съм родена на 02.1986 г. и разбрах, че давност между родители и непълнолетни наследници не тече до навършване на пълнолетие?? Благодаря Ви предварително !!!
farkashhh
Младши потребител

Re: ДАВНОСТ ЗА ДЕЛБА НА НЕДВИЖИМ ИМОТ

Мнениеот law_master » 05 Юли 2012, 19:36

Искът за делба не се погасява по давност. Може да се заведе във всеки един момент, независимо колко време е минало от възникването на съсобствеността. чл. 34, ал. 3 от Закона за собствеността .
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот farkashhh » 05 Юли 2012, 19:53

law_master написа:Искът за делба не се погасява по давност. Може да се заведе във всеки един момент, независимо колко време е минало от възникването на съсобствеността. чл. 34, ал. 3 от Закона за собствеността .

Да ,но аз не съм живяла в имота повече от 10 години, там живее само майка ми ,това не е ли проблем ?
farkashhh
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 05 Юли 2012, 20:11

farkashhh написа:аз не съм живяла в имота повече от 10 години, там живее само майка ми ,това не е ли проблем
И да и не - ако на иска за делба се противопостави и докаже придобивна давност :arrow:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот farkashhh » 05 Юли 2012, 20:14

karanedeff написа:
farkashhh написа:аз не съм живяла в имота повече от 10 години, там живее само майка ми ,това не е ли проблем
И да и не - ако на иска за делба се противопостави и докаже придобивна давност :arrow:

Да , но от навършването ми на 18 г. до сега са минали 9 г. не са изтекли тези 10 г. Права ли съм ?
farkashhh
Младши потребител

Мнениеот law_master » 05 Юли 2012, 20:14

Проблем може да бъде, ако се установи, че майка ви е придобила вашата половина от имота по давност. Важен е в случая въпроса от кога би могло да е започнало владението на майка ви. 1-вия вариант е от момента в който сте станала пълнолетна, тъй като, както и сама сте забелязала, давност между деца и родители не тече докато последните упражняват род. права. От този момент са отпаднали род. права. До сега обаче, не са минали 10 год. - необходимия срок за придобиване по давност при недобросъвестно владение - каквото е в случая това на майка ви, следователно имота още не е придобит по давност. 2-рия вариант е от момента, в който е починал баща ви, защото напрактика от тогава възниква съсобствеността. Но имота пак няма да е придобит по давност, тъй като, ако е настъпил след вашето пълнолетие, давността още не е изтекла. Ако е бил преди това пък - изобщо не е текла. 3-тия вариант от момента в който сте изгубила владението - т.е. от момента в който може да се счита че по някакъв начин сте се дезинтересирала и от имота и майка ви е започнала да го "свои" - да владее като неин собствен. Но пак няма да е изтекъл давностния срок.

Може да извършите определени действия с които да прекъснете давността - например да отправите покана до майка ви да ви заплати обезщетение, че ползва имота - не е необходимо да е някаква голяма сума. Може и съвсем малка да е. Но по този начин тя ще признае вашето право на собственост и давността ще бъде прекъсната. :)
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот farkashhh » 05 Юли 2012, 20:19

law_master написа:Проблем може да бъде, ако се установи, че майка ви е придобила вашата половина от имота по давност. Важен е в случая въпроса от кога би могло да е започнало владението на майка ви. 1-вия вариант е от момента в който сте станала пълнолетна, тъй като, както и сама сте забелязала, давност между деца и родители не тече докато последните упражняват род. права. От този момент са отпаднали род. права. До сега обаче, не са минали 10 год. - необходимия срок за придобиване по давност при недобросъвестно владение - каквото е в случая това на майка ви, следователно имота още не е придобит по давност. 2-рия вариант е от момента, в който е починал баща ви, защото напрактика от тогава възниква съсобствеността. Но имота пак няма да е придобит по давност, тъй като, ако е настъпил след вашето пълнолетие, давността още не е изтекла. Ако е бил преди това пък - изобщо не е текла. 3-тия вариант от момента в който сте изгубила владението - т.е. от момента в който може да се счита че по някакъв начин сте се дезинтересирала и от имота и майка ви е започнала да го "свои" - да владее като неин собствен. Но пак няма да е изтекъл давностния срок.

Може да извършите определени действия с които да прекъснете давността - например да отправите покана до майка ви да ви заплати обезщетение, че ползва имота - не е необходимо да е някаква голяма сума. Може и съвсем малка да е. Но по този начин тя ще признае вашето право на собственост и давността ще бъде прекъсната. :)

А,многобройни жалби до полиция че не съм допускана ,до прокуратура и образувано до съдебно производство но прекратено поради частно правен характер спират ли давността? :)
farkashhh
Младши потребител

Мнениеот law_master » 05 Юли 2012, 20:23

не, необходимо да е се заведе гражданско дело. Както са ви казали от прокуратурата това са частно правни отношения и се решават от гражданския съд.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот farkashhh » 05 Юли 2012, 20:37

law_master написа:не, необходимо да е се заведе гражданско дело. Както са ви казали от прокуратурата това са частно правни отношения и се решават от гражданския съд.
Това,че трябва да се заведе гражданско дело е ясно поради частно правен характер ,но мисълта ми беше за давностния срок не се ли прекратява с жалбите, че не съм допускана и образуваното до съдебно производство .Това значи ,че се интересувам от имота но не съм допускана в него ???
farkashhh
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 05 Юли 2012, 21:42

Това значи ,че се интересувам от имота но не съм допускана в него

Това означава, че ви се афишира намерение за своене :) - нямате много време.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот farkashhh » 06 Юли 2012, 13:24

poli_g написа:
Това значи ,че се интересувам от имота но не съм допускана в него

Това означава, че ви се афишира намерение за своене :) - нямате много време.

Добре,с това афиширане от моя страна в един по късен граждански процес не може ли да се вземе в предвид ,че съм искала да си ползвам имота ,но не съм била допускана, и давността още от този момент да не тече ?
farkashhh
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 06 Юли 2012, 14:20

farkashhh написа:.....Добре,с това афиширане от моя страна в един по късен граждански процес не може ли да се вземе в предвид ,че съм искала да си ползвам имота ,но не съм била допускана, и давността още от този момент да не тече ?

Вие, лично, нищо не постигате с тея просби до хора без правомощия да разрешат конкретния спор. Ако искате да си ползвате имота- пратете нотариална покана, или заведете дело. Всичко останало е неправилно адресирано, ерго- нито прекъсва давностното владение, което категорично и безусловно ви се демонстрира( вие само го потвърждавате, като се жалите на толкова места и оставяте писмени следи за случващото се), нито ви ползва.
Свържете се с адвокат, ако ли не и смятате, че този граждански спор е лъжица за вашите устни- сядайте да четете сериозно, защото времето е ваш враг.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот farkashhh » 06 Юли 2012, 16:30

Благодаря на всички за помощта :wink:
farkashhh
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба