Здравейте, съфорумци.
Пиша със следния проблем и молба за помощ.
Моят дядо навремето имал имот(земеделска земя), който е надлежно върнат от Поземлената комисия с решение и издаден Нотариален акт. След смъртта на дядо ми остават собственици баба ми и майка ми (която е починала, респективно оставаме ние с баща ми).
Преди години баба ми прехвърля своята част на свой племенник чрез дарение като за това упълномощава своя брат (баща на въпросния племенник). Лично аз имам сериозни съмнения относно това упълномощаване. Дали и как може да бъде проверено то?
През 2009 племенника отдава под целия имот, въпреки, че има право на собственост само върху част от него.
Отдаването на имота става чрез договор, където е цитиран Нотариален акт за част от имота, а отдолу изрично е подчертано, че се отдава целия имот, което по мое мнение прави договора документ с невярно съдържание. Така ли е?
От друга страна наемателя обработва имота и получава субсидии за това, на база на неверния договор.
Въпроса ми е:
Има ли комисия към МЗХ, която да се занимава с подобни казуси, тъй като тук се касае за европейски субсидии отпуснати на база на незаконен документ.
Дали бих могъл да се обърна към прокуратурата за подвеждане под наказателна отговорност (гл. 9 от НК, например) във връзка с изготвения договор за наем.
Подчертавам:
Всички действия са насочени към НАЕМОДАТЕЛЯ (племенника, споменат по-горе), тъй като НАЕМАТЕЛЯ е изряден и неговата част от договора е надлежно спазвана.
Предварително благодаря за оказаната помощ.
Основно се ориентирам към държавни органи и институции, тъй като дори и да заведа дело за неизплатения ми наем, смисъла не е голям, тъй като се касае за не чак толкова много пари.
Основното намерение е това, което е правил НАЕМОДАТЕЛЯ да стане достояние на точните хора. Тук се има предвид, че описаната измама не е единствената.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 07:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неправомерно отдаване на съсобствен имот под наем
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Неправомерно отдаване на съсобствен имот под наем
Наемът, получаван за ползването на съсобствена вещ по силата на договор за наем, сключен от един или от всички съсобственици, е граждански плод от вещта и по силата на чл. 30, ал. 3 от ЗС, принадлежи на всички съсобственици, между които следва да бъде разпределен съобразно идеалните им части в съсобствеността.
Това е общата хипотеза. Възможно е да има усложнения предвид изложеното , че става дума за арендни отношения (по повод формата на договора), а не наемни.
Това е общата хипотеза. Възможно е да има усложнения предвид изложеното , че става дума за арендни отношения (по повод формата на договора), а не наемни.
-
Melly - Старши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|