начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

Банков заем за изплащане на дял

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Банков заем за изплащане на дял

Мнениеот pufff » 01 Яну 2012, 19:11

Здравейте, много ще се радвам, ако ми отговори някой запознат с банковите практики и законното им основание. Накратко: съдебно дело за делба приключва със споразумение, според което аз ставам единствен собственик на апартамент ( като преди това съм съсобственик с 2/3 дял) и имам срок до 31.03.2012 да наплатя 1/3 на другия съсобственик, чието условие пък е да ползва имота дотогава. Аз живея в друг град, в жилище, което не е мое, ако това има значение. Проблемът или въпросът ми е следният: има ли основание банката да ми отказва ипотека върху този същия имот с основание, че не съм още собственик?

Много благодаря предварително!
pufff
Нов потребител

Re: Банков заем за изплащане на дял

Мнениеот Standbay » 02 Яну 2012, 07:22

pufff написа: има ли основание банката да ми отказва ипотека върху този същия имот с основание, че не съм още собственик?
Да! Все още не сте собственик на целия имот - ще станете такъв след като изплатите дела на съдеделителя. Затова поискайте кредит за изплащане на този дял и след усвояването на кредита банката да впише законна ипотека върху имота. С договорна ипотека никоя банка няма да приеме за обезпечение ид.ч. от имот, още повече имот, който е предмет на съдебен спор.
Ако с една банка не стане опитайте с друга - но изложете обективно фактите за какво Ви е нужен кредита.
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот pufff » 06 Яну 2012, 21:45

Standbay написа: Да! Все още не сте собственик на целия имот - ще станете такъв след като изплатите дела на съдеделителя. Затова поискайте кредит за изплащане на този дял и след усвояването на кредита банката да впише законна ипотека върху имота. С договорна ипотека никоя банка няма да приеме за обезпечение ид.ч. от имот, още повече имот, който е предмет на съдебен спор.
Ако с една банка не стане опитайте с друга - но изложете обективно фактите за какво Ви е нужен кредита.
Благодаря за отговора!
Вече попитах в една банка, ясно излагайки мотивите си, но ми отговориха, че мога да тегля само потребителски кредит или след като го платя, тогава да тегля ипотечен кредит. Прилича ми на Параграф 22 - излиза, че от това споразумение няма никаква полза. Със същия успех можех и да отида и на публична продан, ако имах тези пари кеш. А моята адвокатка ми беше казала, че това съдебно определение е достатъчно, за да се обърна към банката за кредит...И наистина не разбирам как може да се тегли кредит с предварителен договор за покупко-продажба, а след съдебно решение, което не подлежи на обжалване да не може...Но все пак ще опитам и другаде.
pufff
Нов потребител

Мнениеот viannn » 12 Май 2012, 15:49

Така, след като наплатих дела на съсобственика до 31.03.2012 (за което ми беше отказан ипотечен кредит с аргумент, че не съм още собственик), се оказа, че Общината не мисли така и дължа данък за придобиване на дела 2,6% от датата на споразумението и съдебното Определение (декември 2011), тоест дължа и лихви за забава. Сега някой юрист може ли да ми обясни аз собственик ли съм била или не до момента на заплащането на въпросния дял? И след като делбата е минала през съда, коректно ли е освен ДТ да плащам и данък придобиване?

Благодаря предварително!

п.п. Наложи се да си направя нова регистрация, предишните постове са от мен.
viannn
Нов потребител

Мнениеот possitiv3 » 12 Май 2012, 16:36

Нека пробвам аз..
Не си собственик докато не наплатиш ид.ч. на съделителя... Това, че решението е влязло в сила и не подлежи на обжалване не те прави собственик и на 1/3, докато не наплатиш нужното в срок. Ако не - делбата ще се развали и най-много накрая на теб да ти наплатят 2/3 и да нямаш нищо.. Едно е да теглиш кредит (за който банката ти е казала, че можеш) и друго е да учредиш ипотека.... Дано ме разбираш.
Естествено, че дължиш данък и върху другата 1/3 от имота след като я наплатиш на съделителя..... И лихви ще дължиш при изпадане в забава.
Извод - дължиш данък, а от там и лихви при забава.
Дано съм бил полезен.
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител

Мнениеот viannn » 12 Май 2012, 17:00

Благодаря за отговора :) На мен ми е ясно, че дължа данък за имота(и без това съм плащала 3/3 от годишните данъци и до сега). А предложения да си продам дела или да изкупя другия, че даже и да го продадем дружно, съм правила безуспешно, иначе нямаше да се стигне до съдебна делба. Чуденката беше само за тези 2,6% данък за придобиване от кога се дължат на Общината: от датата на споразумението(12'2011), което явно не ме прави собственик или от датата на окончателното изплащане на този 1/3 дял. Струва ми, че и адвокатът ми ме беше заблудил, че няма да има други такси, след като сделката е минала през съда...
viannn
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба