начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ

Мнениеот artur1980 » 27 Апр 2012, 10:39

Здравейте , имам един въпрос като предварително се извинявам ако не е в правилния раздел на форума.
Въпроса ми е следният, лице което живее в чужбина от 15год. със изтекли документи за самоличност , какво наказание търпи при завръщането си в БГ.? Глоба , или нещо по лошо? Благодаря на всички който ще ми отговорят. :?
artur1980
Нов потребител

Re: ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ

Мнениеот Materazzi » 27 Апр 2012, 11:20

От 20 до 150 лева. По скромните ми наблюдения практиката в такива случаи клони към минималната санкция. ;) Иначе заявления за подмяна на лични документи могат да се подават и в чужбина - в съответната консулска или дипломатическа служба.
Materazzi
Младши потребител

Мнениеот artur1980 » 27 Апр 2012, 11:33

Мерси за бързият отговор , не знам дали ме разбрахте правилно , лицето от 15год. не си е подменяло документите , значи още е със първите червени паспорти .. Не си е издавало лична карта до сега ?
artur1980
Нов потребител

Мнениеот artur1980 » 27 Апр 2012, 12:10

Ако може знаещите да споделят какви санкции или наказание може да последва ?
artur1980
Нов потребител

Мнениеот artur1980 » 27 Апр 2012, 14:04

Ще съм благодарен ако някой сподели компетентно мнение , какво предвижда закона в този случай , какво наказание , глоба ?
artur1980
Нов потребител

Мнениеот dracata » 28 Апр 2012, 19:09

Глобата варира от 20 до 150лв.Малко уточнение преди 15год. т.е. преди сегашните лични карти имаше паспорт за самоличност те бяха зелени до колкото си спомням,а старите задгранични паспорти бяха тъмно червени на цвят,мой познат преди около 6(шест)месеца смени паспорта (зеления)+глоба от 50лв.,и таксата за лична карта=18лв.,2.80лв. за банка.И това е.След като вашия познат не е бил в страната 15г.,дано не го глобят с по-голяма сума,интересно е напишете да разберем колко му е взела държавата,вече се говори за електронни чипове ,които ще заменят новите лични карти,мисля беше упоменато като година 2015г.,след това нови номера на личните ни автомобили и т.н.,криза майка криза :idea: :?: :!: :cry:
dracata
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 28 Апр 2012, 21:06

artur1980 написа:Здравейте , имам един въпрос като предварително се извинявам ако не е в правилния раздел на форума.
Въпроса ми е следният, лице което живее в чужбина от 15год. със изтекли документи за самоличност , какво наказание търпи при завръщането си в БГ.? Глоба , или нещо по лошо? Благодаря на всички който ще ми отговорят. :?

Нови документи чрез консулската служба отнема много време. Може и 6 месеца, година. Глобите са от този порядък, едва ли може да бъдат спестени.
По-лесно е с пасаван. От консулската служба става за няколко дни. Но там също има гоби, и такси, към 150 евро, доколкото си спомням.
И в България да си извади нови документи. Възможно е и да не го глобят, зависи от настроението на служителя.
Между другото, ако на влизане в България някой се направи на интересен и се опита да го спре на влизане, да знаете, че никой няма право да спре български гражданин да влезе в България. Няма значение , дали е с изтекъл паспорт, или нам си кво си.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот artur1980 » 29 Апр 2012, 13:43

От посолството са поискали акт за раждане , ама от общината не му го дават , трябвало лично ? Нали може родител да поиска издаването на такъв за детето си или греша ? Май тия от общината не си знаят задълженията , трябвало разрешение от съда :shock: :shock: , ? някой ако знае какъв е реда за издаването на акт за раждане , да сподели...
artur1980
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 29 Апр 2012, 14:35

Опитът показва, че живеем в абсурдна държава - някой и да знае какъв е реда за издаване на Акт/Удостоверение за раждане, е без значение, ако този който следва да издаде акта не го знае. Той действа на следния принип , описан във в-к Стършел, бр.1558 - "Нерядко този, от когото всичко зависи, прави всичко което зависи от него, за да докаже, че от него нищо не зависи."
neutralen
Активен потребител

Мнениеот artur1980 » 29 Апр 2012, 15:01

То е ясно , че това е голата истина , но все пак , ако някой знае кой роднини на дадено лице могат да искат копие от акта за раждане без пълномощно ще съм им благодарен да да споделят.
artur1980
Нов потребител

Мнениеот artur1980 » 30 Апр 2012, 16:35

Никой ли не се наема да ми отговори...?
artur1980
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 30 Апр 2012, 16:52

artur1980 написа:От посолството са поискали акт за раждане , ама от общината не му го дават , трябвало лично ? Нали може родител да поиска издаването на такъв за детето си или греша ? Май тия от общината не си знаят задълженията , трябвало разрешение от съда :shock: :shock: , ? някой ако знае какъв е реда за издаването на акт за раждане , да сподели...

Това с личното явяване, нот. упълномощаване или разрешение от съд е ... без думи.
Нямат правно основание от ГРАО на съответната община да откажат издаване на дубликат от у-ние за раждане на родителите ( чл. 88, ал.1 т.1 ЗГР). Идея нямам защо отказват. Не вярвам и в писмена форма да е отказът, де.

Всъщност, я вижте и чл.88б- в консулството нямат ли си ДЛР, което да го издаде?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bodyshaker11 » 01 Май 2012, 23:24

Добра вечер на вички имам един много кратък въпрос .
Тази вечер ми бе съставен акт по член 6 от ЗБЛД понеже личната ми карта не беше в мен , но понеже полицаите са много умни и възпитани хора сега идея нямам какво да го правя тоя акт каде трябва да го платя кога трябва да го платя никой нищо не каза за това ще помоля за малко пояснение благодаря предварително
bodyshaker11
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 01 Май 2012, 23:28

В един прекрасен ден от следващите( от седмица до месеци, никой не може да предвиди кога) ще получите покана за връчване на наказателно постановление - кога, къде и пред кого да се явите, за да ви го връчат.
В самото наказатено постановление, тея умници :lol: ( с добри чувства!) ще ви напиша всичко, което е нужно да знаете, вкл. и срокът му за обжалване.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bodyshaker11 » 01 Май 2012, 23:33

и кво ще ме карат да ходя в полицията ,за да ми връчат тва постановление в което ще пише колко са ме одрали и каде и кога да го платя ..... а какво ще стане ако не го платя :D
bodyshaker11
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 01 Май 2012, 23:36

О, вярвайте има правно предвидени механизми да ги съберат. Принудително. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bodyshaker11 » 01 Май 2012, 23:40

не просто бе много глупаво от тяхна страна видяха ,че няма с кво да се закачат за нас и решиха ,че трябва да пишат актове и се държаха супер надменно и на кво основание при положение ,че ние данакопладците им изкарваме глупавите заплати ........
bodyshaker11
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 01 Май 2012, 23:55

Детайлите... са за съда. Очаквайте санкция в размер на 50лв.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 03 Май 2012, 12:27

bodyshaker11 написа:не просто бе много глупаво от тяхна страна видяха ,че няма с кво да се закачат за нас и решиха ,че трябва да пишат актове и се държаха супер надменно и на кво основание при положение ,че ние данакопладците им изкарваме глупавите заплати ........

Предполагам, били са с объркана сексуална ориентация ... Може пък да са търсели повод за запознанство, знае ли човек. Нормално, живеем в толерантно общество.
А, doc03 ? :lol: :lol: :lol:
А за заплатите Ви и за Полис Таун, ще ти поговоря някой път отново :lol: :lol: :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот dracata » 12 Мар 2013, 22:30

Законно ли е в друга държава да бъде задържана шоф.книжка,на колега му я задържат вече близо 3(три)години,а септември 2013 трябва да я подменя-изтича му старата(отнетата).Държавата е от ЕС.Колегата е участник в ПТП-той е виновния осъден е в другата държава.Тамошната полиция не му е продължила акта както е при нас,има материални щети и нанесена според техните закони телесна повреда на единия от пътниците в лек автомобил,колегата е уведомил застрахователите в БГ,щетата е заведена,колегата е осъден преди Нова Година.Имат му данните.Самия съдия в заседанието е останал изненадан,че пътната им полиция буквално,го е лишила от правоуправление ,без да има основание за това.Как да постъпи тук ли да подава жалба в наша прокуратура или да подава такава в другата държава.До сега не му е изпратено решението-присъдата от съда на адреса който е посочил за връзка в съда.Книжката не е ли собственост на държавата ни и законно ли е това отнемане,някой ако е имал подобен случай да сподели опит,колегата не може да управлява МПС в БГ,само с контролния талон.Като е съден в другата държава,тук в БГ-чака ли го процес-и евентоално наказание....
dracata
Потребител

Следваща

Назад към Административно право