начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Общ парцел с желание за делба и продажба от моя страна

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Общ парцел с желание за делба и продажба от моя страна

Мнениеот shnureaga » 18 Апр 2012, 15:23

Здравейте,

Имам следния казус пред себе си, който трябва да разреша възможно в най-близко бъдеще, защото ми трябват пари спешно.

С леля ми сме наследници на един парцел 800 квадрата. Тя ходи често там, аз не съм ходил от дете. Искам да продам моята част на нея или на трето лице. Тук обаче възникват трудностите, които тя изтъква - нямало как да се раздели на две. Тя нямала парите да ми плати половината, а не иска да продава нейната част (в смисъла да продадем целия парцел и да си разделим парите). Аз знам, че тя има средствата и след като поговорихме (и тя ми каза, че ги няма) се стигна до етапа консултация с адвокати и това правя сега. Има и още нещо, което може да се окаже критично важно - тъй като аз не съм плащал данъка на това место от около 20 години има ли законово право тя да ми отнеме моята част (друг е въпроса дали тя ще прояви човечност и ще ми каже колко пари й дължа за този период и си разделим плащаните данъци)?

PS: В парцела има една малка къщичка на един етаж (по-скоро барачка с 2 стаи за преспиване) - именно от там идва казуса с разделянето.
shnureaga
Младши потребител

Re: Общ парцел с желание за делба и продажба от моя страна

Мнениеот shnureaga » 19 Апр 2012, 22:16

Някой ще положи ли няколко щрихи към какви лица трябва да се обърна с цел оценяване и евентуално разделяне на парцела?
shnureaga
Младши потребител

Мнениеот kalisto » 19 Апр 2012, 22:38

Казуса не е толкова сложен, но си има тънкостите. Най-добре се обърнете към адвокат
kalisto
Младши потребител

Мнениеот avokady » 26 Апр 2012, 00:13

Факта, че леля ти е плащала данъците на целия имот, в никакъв случай не я прави единствен собственик. По скоро ще трябва да се докаже владеене в различни периоди, но да бъде в рамките на 10 год. Прати и нотариална покана, така осиуряваш приложно поле на чл. 33 /ЗС/, после се ориентирай към иск за делба с предмет принудително ликвидиране на съсобствеността. Настоявай за превръщане съсобствеността в рамките на имота в право на равностойност. Трябва да назначат съдебно-техническа експертиза за определяне, оценка и възлагане на дяловете и в рамките на 6 мес. да ти плати. Впиши и ипотека-имаш право.
Успех с правораздаването в гражданското съдопроизводство!
avokady
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Апр 2012, 08:33

Впиши и ипотека-имаш право.

avokady искрено съм благодарен за това ново знание. Не съм юрист - затова!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот shnureaga » 27 Апр 2012, 20:04

Много благодаря на отзовалите се и най-вече на avokady.

Преди да поема тежкия съдебен път за разрешаването на казуса ще се опитам да уговоря леля ми с "добро" да повикаме лице-оценител да оцени имота и тя да ми изплати половината. Къде се търсят такива хора и има ли на частна практика? (правилно ли се изразих, така ли се нарича - оценител?)
shnureaga
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Апр 2012, 06:06

Къде се търсят такива хора и има ли на частна практика? (правилно ли се изразих, така ли се нарича - оценител?)
Съществува Закон за независимите оценители (ЗНО). Съгласно чл.15 (1) ЗНО Камарата на независимите оценители води публичен регистър. Там се вписват правоспособните лица. Намерете го и надникнете в него. Може да Ви дойдат някои идеи! Поддържа се официално и в интернет (чл.15 (3) ЗНО).
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот shnureaga » 21 Май 2012, 23:51

Казуса е към своя край, с леля ми говорихме за доброволно разделяне и плащане от нейна страна. Подписване и прехвърляне при нотариус - колко горе-долу струва услугата и трябва ли да имам нещо наум? Оригинала на нотар. акт е загубен някъде, с нея имаме само копия. Това спънка ли ще е и какви документи са нужни при нотариуса?
shnureaga
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба