начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Подновяване СУМПС (шоф.книжка)+акт

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подновяване СУМПС (шоф.книжка)+акт

Мнениеот kjymma » 08 Апр 2012, 22:15

Здравейте!

Моля за малко информация по следния казус:

През м.10, 2009 ми е съставен акт по ЗДвП от полицаи в София. Аз се водя на отчет в Плевен. Още в деня, следващ деня на съставяне на акта внесох в КАТ-София възражения по акта, които бяха приети с входящ номер. Изрично в обясненията съм поискал и посочил като адрес за корепонденция да се ползва настоящия ми адрес (който е в София, където почти 20 години живея и работя), вместо записания по лична карта постоянен адрес в Плевен. От тогава до сега нито на постоянния ми адрес (в Плевен), нито на настоящия ми (в София) съм получавал известие за издадено наказателно постановление.

По неофициален път обаче знам, че има издадено такова, и седи и ме чака в РПУ по постоянен адрес в Плевен. Предстои ми подмяна на книжката (СУМПС), поради изтичане на срока на валидност на сегашната.

До колкото знам, при подаване на документите за нова книжка се иска и талона към старата, който е прибран от КАТ. Вероятно ще ми връчат наказателното постановление. Чувал съм, че направо отказвали приемането на документи за подновяване на книжката, ако не си платиш всички натрупани (ако има такива) глоби по фишове и НП.

В тази връзка:

1. Законно ли е отказват да приемат заявлението/искането за издаване на ново СУМПС, заради неплатени глоби по НЕВРЪЧЕНИ по регламентирания ред НП?

2. Получавам си (връчват ми) НП. В законовия срок (14 дни?) го обжалвам- приемаме, че наказанието е за сума над 50 лева, т.е. подлежи на обжалване. В периода до издаването на решението от съда (първа + следваща инстанция), могат ли да продължат да ми отказват издаване на новото свидетелство (СУМПС), докато не излезе окончателното решение на съответната съдебна инстанция?

3. Ако не е редно/законно да отказват прием на документи за издаване на ново СУМПС, но въпреки това служителите от съответното гише го правят, какъв е реда за удостоверяване на отказа- т.е. че аз съм дошъл за съответната административна процедура, но имам фактически отказ за същата, и най-важното- защо са ми отказали (мотиви).
kjymma
Нов потребител

Re: Подновяване СУМПС (шоф.книжка)+акт

Мнениеот iva_sh » 09 Апр 2012, 22:16

има вероятност НП да се счита връчено по реда на чл. 58, ал.2 от ЗАНН и да е влязло в сила. Тогава на основание чл. 159, ал. 2 от ЗДвП могат да Ви отказват издаване на СУМПС. Но ако не е приложен чл. 58, ал.2 от ЗАНН, то НП не е влязло в сила и можете да го оспорите, дори и да е под 50 лева - чл. 189, ал. 13 от ЗДвП е обявен за противоконституционен, което означава че всички глоби подлежат на обжалване пред съд. Ако НП не е влязло в сила и в 7 дневен срок го оспорите, няма основание да Ви отказват издаване на СУМПС, освен ако не съществува някаква друга неизвестна за Вас причина.
iva_sh
Потребител

Назад към Административно право