начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Делба на имот притежаване на идеални части от него

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на имот притежаване на идеални части от него

Мнениеот katerini » 07 Апр 2012, 19:36

Здравейте, притежаваме имот от 400 кв .метра идеални части, в него имаме къща до акт 15, в която живеем със семейството ми. Целият имот е 1200 кв метра, в останалата част 400 кв метра притежава сестрата на съпруга ми, останалите 400 кв метра с къща / стара / никой не живее там , е по наследство, ние притежаваме от там още 100 кв .метра земя и 17 кв. метра от къщата. искаме да си направим самостоятелен парцел и да си разделим имота , но останалите съсобственици не са съгласни на доброволна делба и от 5 години сме в това положение / нашият парцел и къщата ни са с лице на улицата / около 19 метра е лицето /
Моля да ни посъветвате, как да постъпим, за да имаме самостоятелен парцел.
Благодаря на всички предварително .
katerini
Младши потребител

Re: Делба на имот притежаване на идеални части от него

Мнениеот arteglam » 07 Апр 2012, 21:48

Като не са съгласни на доброволна правите съдебна делба. Демек давате много пари, много нерви и много време за нищо и губят и двете страни за сметка на големите хонорари на адвокатите :) Често се случва по време на дългото точене на съдебната делба страните да поумнеят малко и да направят спогодба :) Все пак е добре да отидете при свестен адвокат с документите. Такъв, който да иска да ви реши проблема, а не да вземе хубавия хонорар при евентуална съдебна делба.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
arteglam
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 08 Апр 2012, 17:08

arteglam написа:...Такъв, който да иска да ви реши проблема, а не ...

Предлагам ... фенер :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Апр 2012, 17:36

emilgrigorov написа:
arteglam написа:...Такъв, който да иска да ви реши проблема, а не ...

Предлагам ... фенер :D

Аз предлагам повече разходки по канторите на различни адвокати, а не поставяне на въпроси тук. И рационална преценка кой кога какво може да свърши, или да не свърши. :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 08 Апр 2012, 17:56

arteglam написа:Като не са съгласни на доброволна правите съдебна делба. Демек давате много пари, много нерви и много време за нищо и губят и двете страни за сметка на големите хонорари на адвокатите :) Често се случва по време на дългото точене на съдебната делба страните да поумнеят малко и да направят спогодба :) Все пак е добре да отидете при свестен адвокат с документите. Такъв, който да иска да ви реши проблема, а не да вземе хубавия хонорар при евентуална съдебна делба.

Лека корекция - действително при съдебната делба се дават много пари, изисква време, нерви и т.н., но това не означава, че нищо няма смисъл и всичко е само за сметка на хонорарите на адвокатите. Щом няма съгласие, въпросът трябва да бъде решен по съдебен ред, няма друг по - изгоден за страните вариант.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот arteglam » 08 Апр 2012, 18:20

Разбира се по- добре по съдебен ред отколкото самоуправство ;)
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
arteglam
Младши потребител

Мнениеот Melly » 08 Апр 2012, 19:01

Щом липсва съгласие за доброволно поделяне на имота/земята и сградите, то следващият ход е съдебната делба. Без да претендирам за точен отговор считам, че най-малкото си заслужава да направите консултация с архитект с оглед градоустройственото решение за съответната зона. От значение е разположението на сградите в него. Колкото до изходните данни - лице 19 м. и площ 1200 кв.м. (в едно УПИ!) е възможно имотът да бъде поделен поне на две части. Нужно е да се изработят поне два варианта на скицата-проект - най-грубо казано без координати на точките. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 08 Апр 2012, 19:20

Възможно е, най-вероятно с тупик. Зависи и от разположението на сградите.
Или, трети вариант, със съвместно употребени 2 шишета ракия, и един леген салата. Периодично. Също върши работа, не е скъпо.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 08 Апр 2012, 21:03

emilgrigorov написа:Възможно е, най-вероятно с тупик. Зависи и от разположението на сградите.
Или, трети вариант, със съвместно употребени 2 шишета ракия, и един леген салата. Периодично. Също върши работа, не е скъпо.

Бързо схващаш мисълта ми, emilgrigorov. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот katerini » 10 Апр 2012, 13:04

Благодаря на всички за съветите, ние също мислим , че съдебната делба е най-добрият вариант , мнението за архитекта също е много удачно . Да се надяваме ,че ще намерим адвокат ,който не го вълнува само високият хонорар , а крайният резултат.
katerini
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Апр 2012, 15:08

Благодаря на всички за съветите, ние също мислим , че съдебната делба е най-добрият вариант

Най-добрият вариант е добровалната делба. Така или иначе без адвокат няма да минете! За това най умното е вниматлното и предварително проучване на самия адвотат - в смисъл отвертка ли е по въпроса или не! Това требе да стане след шишето с ракията и легена със салата.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 10 Апр 2012, 18:04

julyanvonemona написа:.....За това най умното е вниматлното и предварително проучване на самия адвотат - в смисъл отвертка ли е по въпроса или не! ...

Т`ва е култово и не мога да подмина. Случайно и перка да се иска? Тиранти? А, да живее ли на покрива? :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Апр 2012, 18:29

И да бръмчи, и да бръмчи :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 10 Апр 2012, 18:31

тц, тихите води са най-дълбоки :wink: ( придържай се към народния фолклор :P :lol: )
Гост.
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Апр 2012, 21:12

Т`ва е култово и не мога да подмина. Случайно и перка да се иска? Тиранти? А, да живее ли на покрива?

В тези нещица всяка аксиома е вредна! Задължително следва да се подхожда с недоверие към всичко, вкл. и към лицата упражняващи професия процесуален защитник, иначе да оставиш всичко на късмета - никак не си е работа.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот katerini » 11 Апр 2012, 18:19

Да вярно е , че най-добрият вариант е доброволна делба , но има хора , който са на принципа :
" Я не сакам я да съм добре , язе сакам на Вуте да му е зле ." Сега ще поразпитаме за адвокат и ще видим какво ще се получи .
katerini
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Апр 2012, 19:12

И аз мисля, че доброволната е най-добро решение.
Ясна концепция (архитект) и Добър адвокат в началото, който да ги сецне малко, може и да помогне да се избегне съдебната сага.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот avokady » 25 Апр 2012, 23:59

Че какво му е на съдебната делба :roll: Така се предполага, че картите на масата и разиграваме варианти на устните състезания. Всеки може да иска превръщане съсобствеността в право на равностойност, въпреки противна уговорка. А по-важното е иска му да бъде уважен пристрастно, удобно и без бавност :roll:
avokady
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Апр 2012, 14:15

emilgrigorov написа:Възможно е, най-вероятно с тупик. Зависи и от разположението на сградите.

Съжалявам че подминах без внимание казаното и малко се връщам назад, но твърдо съм на мнение, че тупика няма отношение към делбата на УПИ!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 26 Апр 2012, 14:26

julyanvonemona написа:... но твърдо съм на мнение, че тупика няма отношение към делбата на УПИ!

Или има, или пък ... няма.
Но кажи 6 числа, от 1 до 49 вкл., все пак :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Следваща

Назад към Съсобственост и делба