Здравейте,
Темата може би е стара, но тук не открих именно този казус. Става въпрос за шофиране на МПС без контролния/синия/ талон, тъй като е отнет при съставяне на АУАН за преминаване на червено. При обжалването от моя страна загубих делото на първа инстанция и не обжалвах на втора. Съответно НП вече е влязло в сила но аз не отивам да си плащам глобата за да ми върнат талона. Вече 4 месеца карам без талон и с влязло в сила НП. Спряха ме веднъж и им казах че съм го забравил някъде, за мое учудване те ми повярваха и ме пуснаха като ми казаха да го намеря, защото било важно.
Сега на въпроса. Известно ми е че КАТ могат да отнемат временно СУМПС на водач който управлява с влязло в сила НП до заплащане на глобата. Нужно ли е КАТ да предприемат някакви действия по това временно отнемане или то става автоматично въпреки че СУМПС е у мен?
- Дата и час: 26 Ное 2024, 16:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Шофиране на МПС без контролния талон с влязло в сила НП
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Шофиране на МПС без контролния талон с влязло в сила НП
Ако направят справка и те хванат освен, че ще ти отнемат СУМПС, ще се сдобиеш с още един акт и глоба.
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
За справката ясно, относно отнемането на СУМПС имаше спор дали може да става на място, но да приемем че вземат и него. Какво ще запишат в акта, кой член е нарушен?
- popo45
- Потребител
До тук според мен си карал на късмет. Ако полицаят е в час, според мен ще ти отнеме СУМПС още на пътя и основанието е чл.171 т.1 буква Д.
Последна промяна hobit на 27 Фев 2012, 00:53, променена общо 1 път
- hobit
- Младши потребител
Колкото и да е в час полицая не може да ти отнеме свидетелеството още на пътя. Това става с издаването на Заповед за прилагане на принудителна административна мярка на основание посочения текст на чл.171, но полицая не е компетентен да издава такава. За неизпълнение на задължението по чл.190, ал.3 може обаче да наложи глоба, позовавайки се на удобния текст на чл.185 от ЗДвП. На основание констатацията от съставения акт, обаче, Началникът му може да издаде Заповед за ПАМ и да разпореди временно отнемане на СУМПС до заплащане на дължимата глоба
- B_Simeonov
- Младши потребител
Учудвам се че на толкова елементарен казус няма еднозначен отговор. Къде е логиката водачите да заплащат глоби преди да им бъде временно отнето СУМПС? Да не говорим че при заплащане на глобата КАТ са длъжни да го върнат веднага.
- popo45
- Потребител
B_Simeonov написа:Колкото и да е в час полицая не може да ти отнеме свидетелеството още на пътя. Това става с издаването на Заповед за прилагане на принудителна административна мярка на основание посочения текст на чл.171, но полицая не е компетентен да издава такава. За неизпълнение на задължението по чл.190, ал.3 може обаче да наложи глоба, позовавайки се на удобния текст на чл.185 от ЗДвП. На основание констатацията от съставения акт, обаче, Началникът му може да издаде Заповед за ПАМ и да разпореди временно отнемане на СУМПС до заплащане на дължимата глоба
За съжаление това е само на теория, практически нещата стоят по друг начин -
"в/ Когато се установи, че водача управлява МПС с връчено наказателно постановление и не е изпълнил задължението си по чл. 157, ал.8 от ЗДП, ще се отнема СУМПС и с датата на отнемане издава заповед за прилагане на принудителни административни мерки по чл. 171, т. 1, б. “д” от Закона за движение по пътищата."Аз го разбирам, че полицаят още на пътя ти отнема СУМПС, а като му свърши смяната и се отчете за свършената работа, деловодителките в КАТ издават заповед за отнемане на свид-то, т.е. първо отнемат, после издават заповед нещо като да впрегнат каруцата пред коня. Това естествено го няма в ЗДвП, а е свободна интерпретация на умовете в КАТ и е сведено за изпълнение от катаджиите.
Още по-интересно е намесването на ЗМВР при констатирани нарушения по ЗДвП - "а/ При управление на МПС с акт за установено административно нарушение, на който е изтекъл 30 дневния срок от съставянето му ще се извършва проверка относно издаването по него на наказателно постановление.
- При наличие на издадено наказателно постановление, но не връчено се определя срок не повече от 7 дни за явяване на водача за връчването му. Съставя се предупредителен протокол по чл. 56 от ЗМВР с оглед изпълнение на задължението от водача и се изпраща по местоотчета му. При установяване на неизпълнение на посочения срок да се съставя акт за установено административно нарушение, и на основание чл. 270, ал. 1 от ЗМВР се издава наказателно постановление, а свидетелството се отнема за спиране на дейността по управление на МПС съгласно чл. 268 от ЗМВР."
Нека компетентните лица в този форум да вземат отношение по законността на горните указания.
- hobit
- Младши потребител
popo45 написа:Учудвам се че на толкова елементарен казус няма еднозначен отговор. Къде е логиката водачите да заплащат глоби преди да им бъде временно отнето СУМПС? Да не говорим че при заплащане на глобата КАТ са длъжни да го върнат веднага.
Като е елементарен казуса, защо не си отговориш сам? А логика няма - има задължение за плащане на глобата и основанието е влязлото в сила НП. Като искаш не плащай, но начина да те принудят е като ти отнемат СУМПС-то.
- hobit
- Младши потребител
Да, чух за тази практика за отнемане на СУМПС директно на пътя. Това е ясно. Предполагам че не е проблем да се обжалва това отнемане и през това време шофираш до произнасяне на съда. Ако съда реши че отнемането е незаконосъобразно продължаваш да шофираш вече законно. Чух че имало доста книжки отнети директно на пътя, някой не е ли обжалвал и какви са резултатите? Ако някой има подобна информация да сподели.
- popo45
- Потребител
А що реши, че като обжалваш автоматично ще си получиш книжката обратно и непременно съдът ще се произнесе в твоя полза?
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
Не е нужно да си получавам книжката обратно, може да си стои и в КАТ, това не е решаващо за правоспособността. Ако съдът се произнесе в моя вреда - тогава ще платя глобата, но до тогава много път трябва да бъде изминат. Аз просто попитах за инфо относно отнемането на СУМПС, обжалвал ли е някой и какви са резултатите.
- popo45
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|