Здравейте,макар и да направя дълго обяснение на този акт,ще си позволя да го направя с цел да ви убедя че не съм малко момче което иска да избяга от отговорност.А и с цел да вникнете в моя проблем и разбира се да ме посъветвате как да постъпя.
През 2009г.пътувах за Севлиево и на знак ограничаващ скороста на 60км бях спрян със скорост 60км!!Като полицая изкача от насрещното движение за да ме спре.Като това доведе до пряка опасност за мен,съпругата ми и моето дете.Тъй като в непосредствена близост се движеше автомобил а пътя няма мантинела отделяща го от дере.Естествено реагирах много остро към полицая,които видимо се притесни даже си позволи да се извини за създадената опасност.През цялото време автомобила беше спрян на главен еднолентов път с изключително натоварено движение.Когато отидох от другата страна на пътя,забелязах че радара е поставен на ръчната спирачка насочен към таблото.Изказах моите мотиви че това е абсурдно,при което седящият вътре полицай започна безцеремонно да ме обижда,за това от къде съм и дали всички са нагли като мен. Имам снимково доказателство на това как те са спрели и къде съм аз.След спор и нежелание от тяхна страна да покажат сертификата на радара за неговата годност,решиха да ми напишат акт,които аз категорично отказах да докосвам и да подписвам!!!!След като ми върнаха талона и книжката ми пожелаха приятен ден.
Правил съм проверка в сайта на КАТ,и там фигурираше наказателно постановление с глоба от 100лв и 7 точки.От близо година и половина в сайта на КАТ не излиза информация за НП.Като аз естествено съм забравил този случай.
Проблема идва тази седмица,когато решавам да подновя книжката си.Служителката заявява че имам старо нарушение което е изтекло по давност,но имало друго за което трябвало да се посъветва с шефа си. След 10 мин. ми връчи НП в което пише че налагат глоба от 100лв. и лишаване от СУМПС за един месец.Подигравателните и думи бяха:да беше изчакал още няколко месеца .Аз отказах да го подпиша и си тръгнах.Нямам копие на акта,тоест не ми е връчван.
Никога за този период не съм търсен издирван и т.н.
Като чета Закона за Административните наказания,аз тълкувам действията им като противозаконни,поне според това как аз тълкувам Чл. 43.(2) , Чл. 82. (1) и техните алинеи .
Простете за дългата тема.
Благодаря предварително за вашето внимание и съвет,относно това как да постъпя.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 10:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неподписан акт за нарушение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Неподписан акт за нарушение
linkestis написа:... решиха да ми напишат акт,които аз категорично отказах да докосвам и да подписвам!!!!След като ми върнаха талона и книжката ми пожелаха приятен ден.
...
Като чета Закона за Административните наказания,аз тълкувам действията им като противозаконни,поне според това как аз тълкувам Чл. 43.(2) , Чл. 82. (1) и техните алинеи . ...
Неправилно го тълкувате чл. 43 ал.2 ЗАНН. Точно поради тази норма акта е редовен, но тъй като не са Ви взели контролния талон, не Ви се е налагало да ходите до КАТ да си го търсите. Чл.82 все още е неприложим (ако сте в 7-дневния срок на обжалване). Вероятно по същия начин, със свидетел ще оформят, че сте отказали да получите НП. По-добре си го вземете и обжалвайте в районния съд, ако не друго ще Ви отменят точките и лишаването. Наемете си адвокат.
Правото е за бдящия, не за спящия!
-
crane_law - Младши потребител
Благодаря Ви за отговора.Но както се досещате,в момента "вадя от девет кладенеца,вода".
Тъй като не съм подписал НП,срока даващ се по закон за давност не е приложим?
Мога ли пред началника на КАТ София да пусна жалба срещу акт които е съставен в област Ловеч?А и предполагам че,самия акт не е попълнен правилно.Та аз дори не зная за каква скорост са написали този акт.Поне се сещам че не знаят моята месторабота и няма подпис на свидетел.Това разбира се не е сигурно,поради факта че нямам копие на този акт.Снимки на това как са спрели автомобила си,в каква посока са и че са в нарушение биха ли имали някаква доказателствена стойност в съда в моя полза?Също така мога ли в тази жалба да упомена че начина и мястото на което са ме спрели е застрашавало живота на моето семейство?Или това са неща които не се взимат на предвид?
Още веднъж Ви благодаря за бързият отговор
Тъй като не съм подписал НП,срока даващ се по закон за давност не е приложим?
Мога ли пред началника на КАТ София да пусна жалба срещу акт които е съставен в област Ловеч?А и предполагам че,самия акт не е попълнен правилно.Та аз дори не зная за каква скорост са написали този акт.Поне се сещам че не знаят моята месторабота и няма подпис на свидетел.Това разбира се не е сигурно,поради факта че нямам копие на този акт.Снимки на това как са спрели автомобила си,в каква посока са и че са в нарушение биха ли имали някаква доказателствена стойност в съда в моя полза?Също така мога ли в тази жалба да упомена че начина и мястото на което са ме спрели е застрашавало живота на моето семейство?Или това са неща които не се взимат на предвид?
Още веднъж Ви благодаря за бързият отговор
- linkestis
- Нов потребител
Това кой къде е бил спрял и какво е говорел няма отношение към фактологията. Има констатирано нарушение (поради липса на копие от акта не е ясно какво), и целта трябва да ви е да докажете по някакъв начин че скоростта не е била превишена (как - нямам представа). Съветвам ви да наблегнете само на нарушението. И винаги, ама винаги си прибирайте копието от акта с вписани колкото се може повече възражения - те ще присъстват и в двата екземпляра на акта.
А сега ... нямате никакъв документ. Каквото и да твърдите, то не може да обори написаното в акта, вероятно подписан от "свидетел". Можете да се пробвате в съда, но просто не виждам какво ще противопоставите насреща.
А сега ... нямате никакъв документ. Каквото и да твърдите, то не може да обори написаното в акта, вероятно подписан от "свидетел". Можете да се пробвате в съда, но просто не виждам какво ще противопоставите насреща.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
С измененията на ЗДвП от м.февруари 2011г. отпадна лишаването и отнемането на точки за скорост. Това е Вашия гарантиран шанс при обжалването, частична отмяна. Ще Ви остане само глобата, пак е по-добре отколкото да Ви вземат книжката за един месец и 7т. отгоре. Не губете време! Без значение е къде ще пуснете жалбата, в КАТ, по пощата или в Ловеч. Важен е адресата и срока. Ако не можете да се справите сам, най-добре хванете някой адвокат да Ви я напише.
Последна промяна crane_law на 24 Яну 2012, 23:58, променена общо 1 път
-
Хм,започвам да се чувствам безпомощен... В крайна сметка може да съм минавал от там и те по номера на автомобила да са разбрали моята самоличност и да си напишат акт..примерно за леко ПТП,или че съм заплашвал полицай със саморазправи или Бог знае още какво.Просто си мислех /като обикновен човек/че това се случва само по филмите.
И все пак има ли начин да се "измъкна" без да се стига до съд?
----------------
crane_law,благодаря
И все пак има ли начин да се "измъкна" без да се стига до съд?
----------------
crane_law,благодаря
- linkestis
- Нов потребител
По принцип нямате шанс. Твърде оскъдни са фактите, които излагате, за да получите някакъв по-конкретен отговор. За да се коментират някакви варианти е необходима яснота по казуса, а Вие самият не сте наясно с голяма част от обстоятелствата. В противен случай, когато отидете да си взимате книжката, ще се подпишете за получаване, но ще я задържат за един месец, след което ще трябва да платите глобата от 100лв. за да си я получите.
-
Да,сега вече имам някаква яснота за това как да постъпя.
Ще отида да си получа НП,след което в законния срок ще обжалвам пред началника на КАТ,като се позова на изменението в ЗДвП от м.февруари 2011г.Ако той не се съобрази с това,ще прибегна до услугите на адвокат за пред съответния съд.
Ще отида да си получа НП,след което в законния срок ще обжалвам пред началника на КАТ,като се позова на изменението в ЗДвП от м.февруари 2011г.Ако той не се съобрази с това,ще прибегна до услугите на адвокат за пред съответния съд.
- linkestis
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|