начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Моля за съвети за обжалване на НП

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвети за обжалване на НП

Мнениеот heskey_87 » 24 Яну 2012, 13:05

Здравейте, началото на м. Декември ми беше съставен АУАН от КАТ, тогава не бях съгласен, написах си възраженията в акт"а, подадох и такова до началника на КАТ, не бе уважено. Излезна ми НП, но там аз виждам грешно описание, не може да се обжалва по чл 189, ал. 5, не намирам връзка с моите нарушение и недаване право на обжалване, според колеги от автофорум, би трябвало да бъде по чл.189, ал. 5.
Съшо така не е описано както трябва, мястото където е написан АУАН, както и там пише, че в гр. Пловдив на бул. М. Луиза/Незави , което от една страна ми е поставено НП, но аз не съм завил там(така г тълкувам аз), бих бил благодарен, ако ме съветвате как точно да обжалвам, знам че мога да обжалвам по чл. 6, 1 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

Благодаря Ви предварително!

Изображение
heskey_87
Младши потребител

Re: Моля за съвети за обжалване на НП

Мнениеот narina » 24 Яну 2012, 13:34

:lol: "Незави"-ването всъщност май е бул."Независимост"

Всъщност органите на МРВ са констатирали 2 нарушения, за които са наложени поотделно глоби в необжалваемия им размер- 20+50 = 70 лв сумарно в едно НП.
Ето Разпореждане именно на Пловдивски РС по аналогичен случай ... може да си направите изводите.
Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

№ 4849

Гр. Пловдив, 11.04.2011 год.

Светлана Методиева - районен съдия при Пловдивски районен съд, в качеството ми съдия - докладчик, след като се запознах с материалите по НАХД № 2300/11 год. по описа на ПРС, Х н.с., намирам, че производството по същото следва да бъде частично прекратено като недопустимо по следните съображения: Производството е образувано пред ПРС по реда на чл.59 от ЗАНН по постъпила жалба от М.Г.Б. ***, против Наказателно постановление № К -48 от 21.02.2011 г. на Началник VІ РУП Пловдив, с което на жалбоподателя са наложени административни наказания за две отделни нарушения, а именно по т.1 от наказателното постановление глоба от 50 лева на основание чл. 183, ал.4, т.3 от ЗДвП и по т.2 – глоба от 10 лева на основание чл.185 от ЗДвП.

Съгласно разпоредбата на чл.59, ал.3 от ЗАНН, не подлежат на обжалване наказателните постановления, с които е наложена глоба в размер до 10 лева, включително, освен ако в специален закон е предвидено друго. В конкретния случай, предвид вида на посочените като нарушени разпоредби с всяко от двете нарушения, изброени и наказани с наказателното постановление, специалният закон се явява Законът за движение по пътищата. Същият закон в разпоредбата си на чл.189, ал.5, в сила към момента на твърдяното извършване на нарушенията /в редакцията от ДВ бр.51/26.06.2007г./, а сега вече и съгласно чл.189, ал.13 от ЗДвП предвижда, че не подлежат на обжалване наказателни постановления, с които е наложена глоба до 50 лева включително. Като изхождам и от смисъла на разпоредбата на чл.18 от ЗАНН, считам, че наказателното постановление се явява необжалваемо и по двата му пункта, предвид вида на всяко от наложените наказания, а именно глоба в размер на 50 лева и глоба от 10 лева. Подадената жалба се явява изцяло недопустима и затова следва да се остави без разглеждане, а производството по делото да се прекрати. Следва тук да се има предвид, че евентуално сумиране на глобите в наказателното постановление не би променило факта, че на жалбоподателя са наложени две отделни глоби, за две отделни нарушения, които подлежат на отделно установяване, съответно самостоятелно санкциониране и атакуване пред съда, поради което то би било само техническо, предвид факта, че и двете нарушения са установени с един и същи акт и са наказани също с един и същи акт – въпросното наказателно постановление.

Що се касае до отнемането на контролни точки на водача по повод нарушението по пункт първи от наказателното постановление, то тази мярка се явява акцесорна към административното наказание и винаги следва съдбата на наказателното постановление. Ето защо, след като същото е необжалваемо и следователно влязло в законна сила в тази му част, то съдът не може да се произнася и по отношение отнемането на контролните точки, които не са и административно наказание по смисъла на разпоредбата на чл.13 от ЗАНН.

По изложените съображения и

РАЗПОРЕДИХ:

ОСТАВЯМ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на М.Г.Б. ***, против Наказателно постановление № К -48 от 21.02.2011 г. на Началник VІ РУП Пловдив, с което са му наложени административни наказания за две отделни нарушения, а именно по т.1 от наказателното постановление глоба от 50 лева на основание чл. 183, ал.4, т.3 от ЗДвП и по т.2 – глоба от 10 лева на основание чл.185 от ЗДвП.

ПРЕКРАТЯВАМ като недопустимо производството по НАХД № 2300/2011 г. по описа на ПРС, Х н.с.

Разпореждането подлежи на обжалване пред Административен съд Пловдив в 15-дневен срок от съобщението до страните.

Районен съдия:/п/

Вярно с оригинала!

П.К.
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот heskey_87 » 24 Яну 2012, 14:14

Цитирам:
Напротив, има прецеденти и жалби са допускани, когато жалбата се обоснове с Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. Добави и Конституцията на Република България, и си в джаза.

Човек просто трябва да има желание да обжалва, иначе и от 100 кладенеца вода да му се вади, пак няма да можеш да го убедиш. Това ми напомня за вица, дето един постоянно се молил на Бог да спечели от тотото, и накрая на Бог му писнало и му казал "Е вземи поне пусни един фиш".

Акта е съсравен за неспиране на СТОП на ул. Родопи с Мария Луиза, да, но за установяване на такова нарушение е нужно някаква видимост, в случаят те нямаха никаква видимост.

бул. Независимост не шресича Мария Луиза, там е Цариградско вече :idea:
heskey_87
Младши потребител

Мнениеот narina » 24 Яну 2012, 14:42

Уточнявам - сега бул.Кн. Мария Луиза - бивш бул.Независимост.
Мисля, че това е написано.

п.с. Просто от любопитство ... Гледам в момента картата и се чудя... къде ли са се били укрили "гадовете", за да не могат да видят?!?
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот heskey_87 » 24 Яну 2012, 14:49

Бяха спрели срещу Paparazzi а аз излизам от улица Родопи, а там им прези вестникарска бутка имаше спрял автобус и хора на спирката, почваме да говорим вече за ъгъла от където гледат, какво се вижда, и как могат да преценят дали съм спрял 20 см преди стоп линията или след нея върху пешеходната пътека :?:
Но понеже съм наясно със ЗДвП и много добре знам знаците, не съм съгласен с инспектора, не знам дали се стремят да натрупат повече пари за хазната или просто да покажат че работят като нащракат няколко акт"а.
Аз не съм сторил това, което въпросният г-н написал в АУАН, работя като шофьор в друга държава, сумата на глобата и точките за мен са без значение, става въпрос за това, докога ще работят държавните служители срещу гражданите :?: На знак Б2 спирам, спирам, не защото е стоп, а защото уважавам собственият си живот :lol:

http://www.lex.bg/bg/news/view/20942
heskey_87
Младши потребител

Мнениеот crane_law » 24 Яну 2012, 21:36

Въпросът "за и против" необжалваемостта на НП по чл. 189 ал.13 ЗДвП е разискван многократно във форума. Във връзка с действията на Омбудсмана на РБ за обявяването на тази разпоредба за противоконституционна, Ви предлагам едно определение на САС за спиране на хода на делото, поради преюдициалния характер на горното.

http://domino.admincourtsofia.bg/BCAP/ADMC/WebData.nsf/ActsByCaseNo/DC02F03A14757DBBC225798100389B72/$FILE/temp409185099305556FBDF760A0283C296C2257981002CC7AB.pdf
Правото е за бдящия, не за спящия!
Аватар
crane_law
Младши потребител

Назад към Административно право