начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

Проблем с психично болен

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с психично болен

Мнениеот bankera » 05 Яну 2012, 12:19

Здравейте,
обръщам се към вас с следният казус,дядо ми почина и остави на баща ми и чичо ми апартамент.Чичо ми живее в него от 12г. без да е платил нищо и така след 12г. задълженията възлизат на 10 000лв.Човека е с шизофренични проблеми от години не се лекува и отказва да дава съгласието си за продан на задлажнялият имот.Очаквам в скоро време да го дадът на публична продан,а имота е привлекател за тъкъв вид посегатеслво.Въпроса ми е следният,без да се обвързва с попечителсво,можем ли с баща ми да платим задълженията и да му изкупим неговата част чрез дело за дължимите суми?
bankera
Нов потребител

Re: Проблем с психично болен

Мнениеот evtimov81 » 05 Яну 2012, 15:47

Първото, което бих ви посъветвал е да предявите иск за съдебна делба, с който да разделите спорният имот на две равни части, така че вашият баща да може да придобие своят дял и да се разпорежда с него както намери за добре. Разбира се разделянето на едно такова жилище се допуска от съда в случаите в които функционалните части на недвижимия имот го позволяват.(тоест, в случаите в които могат да се обособят две самостоятелни жилищни помещения). Ако жилището не може да се раздели на две равни части, съдът ще предложи един от наследниците да изкупи дяла на другия. Така вие ще можете да предложите да изкупите неговия дял след приспадане на дължимите данъци и такси.
Имайте предвид, че дължимите данъци и такси имат 5 годишна давност. Това е един от вариантите без да съм на ясно дали вашият чичо има назначен попечител в следствие на своето заболяване.
evtimov81
Младши потребител

Мнениеот bankera » 06 Яну 2012, 10:26

Жилището е 3-стаино!Чичо ми не е освидетелсван!
Как става тази съдебна делба? Без нея не мога да го съдя ако си платя задълженията така ли?
bankera
Нов потребител

Мнениеот evtimov81 » 17 Яну 2012, 19:32

Говорите за ваши задължения! Въз основа на какво претендирате, че вие имате задължения. Апартамента на чие име се води?
evtimov81
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба