Здравейте съфорумци и Честита Нова година !!!
Ето го накратко и моят случай:
На 30.12.2011г. ми беше съставен акт затова,че с автомобила си бях навлязъл в улица,която е забранена за влизане в едната посока.След като се прибрах вкъщи обаче и прочетох акта няколко пъти се появиха някои неща,които будят недоумение в мен.
На първо място полицаят,който ми състави акта е вписал в него,че е служител в РУП гр.Гоце Делчев.Според мен би трябвало този полицай да работи в КАТ и ако е така да впише в акта,че е служител на КАТ в съответния град.Тук възниква първият ми въпрос:Ако не е служител на КАТ,то той може ли да съставя актове за нарушения на ЗДвП?Ако няма това право бих ли могъл да обжалвам този акт по административен ред преди да е излязло наказателното постановление?
На следващо място идва описанието на нарушението:
"Съставих настоящия акт против**********************,ЕГН:***************** роден в гр.Гоце Делчев,област Благоевград,живущ в **************,общ.****************,обл.Благоевград, ул.********* на длъжност безработен,СУМПС номер **************, кат.Б на отчет МВР гр.Благоевград за това, че на 30.12.2011г. около 15:45 в гр.Гоце Делчев по улица Серес управлява лек автомобил Опел Кадет с рег.N********,собственост на *************************** от *********************,като навлиза при наличие на забранителен пътен знак В1"
Мисля,че ако някой друг чете акта,а то със сигурност и друг ще го чете би могъл да се обърка,защото така написано според мен не става ясно от къде съм влязъл,а само, че съм се движел по тази улица при наличието на този знак.Но това е знак,който забранява влизането само от едната страна.Според вас така написан акта правилен ли е в тази си част или не?
На мястото,където се посочва,коя правна норма е нарушена полицаят е записал:"Чл.6 т.1 от ЗДвП".Тук възниква поредният ми въпрос.Не трябва ли в акта да се изписва пълното наименование на нарушеният закон и ако да то тази грешка дали би могла да доведе до отмяна на този акт при евентуално обжалване по административен ред?И последният ми въпрос:Преди беше възможно тези актове да се обжалват.Сега задължително ли трябва да чакам да излезе постановлението и да обжалвам него или по силата на АПК мога да обжалвам съставеният акт пред по-висшестоящ орган?Благодаря предварително.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 10:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Акт за нарушение на ЗДвП
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Акт за нарушение на ЗДвП
Да бях влязъл.Ето,че вие сте първият,който не успя да разбере дали съм влязъл по написаното от полицая в акта.Аз не отричам,че съм сгрешил.Но ме интересува мнението на пишещите тук дали акта е попълнен правилно в този си вид.
- bobonikolov
- Младши потребител
Аз глобата мога да я платя като излезе постановлението.Но зададох въпросите си за да получа отговор дали в този акт полицаят е попълнил нещата коректно.За това попитах дали могат да използват съкращения на имената на законите или трябва да ги изписват целите.Сами се сещате,едно съкращение може да означава много неща и да е име не само на един закон примерно.Другият ми въпрос беше дали само от КАТ могат да съставят актове за нарушения на ЗДвП или по принцип всички полицаи.Казвам го,защото полицаят който ми състави акта не се легитимира-в смисъл не каза,че е от КАТ както обикновенно правят катаджиите.Да не говорим пък,че въобще не беше в патрулка с друг свой колега,а е от тези полицаи,които се движат със автомобилите на Синята зона.
Защото ако само от КАТ имат право да съставят актове за нарушение на Закона за движение по пътищата и този полицай не е от тях това би могло да направи акта нищожен.За това зададох въпросите си и моля ако мога да получа отговори,защото ако има нешо нередно в този акт да мога да реагирам навреме.
Ако акта и постановлението бъдат коректно попълнени ще си платя глобата.Просто искам да съм сигурен,че са издадени в съответствие със закона.
Защото ако само от КАТ имат право да съставят актове за нарушение на Закона за движение по пътищата и този полицай не е от тях това би могло да направи акта нищожен.За това зададох въпросите си и моля ако мога да получа отговори,защото ако има нешо нередно в този акт да мога да реагирам навреме.
Ако акта и постановлението бъдат коректно попълнени ще си платя глобата.Просто искам да съм сигурен,че са издадени в съответствие със закона.
- bobonikolov
- Младши потребител
Не благодаря кафе не пия .Задавам въпроса си за КАТ,защото именно това е органа,който отговаря за контрола при спазването на Закона за движение по пътищата в България.През 2009-та година бе приета една Наредба с която се целеше да се увеличи броят на пътните полицаи по родните пътища.Та според нея ако полицаят не е минал специален курс за преквалификация за да стане част от Пътна полиция той не може да съставя актове за нарушения на ЗДвП.Тези полицаи се зачисляваха със заповед на министъра към Пътна полиция.Ако нямат такава заповед пак не можеха да съставят актове.Както и не могат да ти съставят актове полицаи,чийто патрулен автомобил няма отличителния стикер на КАТ.Имаше такава наредба,затова сега попитах дали ако съставящият полицай не е катаджия може да ти пише акт-защото не знам дали още е валидна тази Наредба от времето на министър Миков.Не целя заяждане.Просто се интересувам.Ако някой се дразни то въпросите ми по-добре да не отговаря.
- bobonikolov
- Младши потребител
Униформените служители от РУП всяка година минават обучение и изпит, и със заповед на съответния директор от ОДМВР могат да съставят АУАН по ЗДвП. Те не са към Сектор ПП, а са си служители с полицейски правомощия, които осъществяват контрол на пътното движение. Не могат да решават ПТП-та. В случая акта писан от полицая си е много на място. Има право, а и нужда от съкращения там където трябва. Навсякъде законите се изписват по този начин, а специално ЗДвП не може да бъде сбъркан с друг закон. Чл.6 т.1 е нарушената разпоредба и няма нужда да се изписва пълния текст в АУАН. Виждам че ви се чете и искате да знаете, затова прочетете ЗАНН относно административните нарушения, АУАН и наказателните постановления, за да разберете кое, как и къде се пише. А личният ми съвет към вас е да насочите всичката тая енергия към прочитането на ЗДвП и спазването му.
"There is no justice, only I exist."
-
djandarin - Потребител
djandarin написа:Униформените служители от РУП всяка година минават обучение и изпит, и със заповед на съответния директор от ОДМВР могат да съставят АУАН по ЗДвП. Те не са към Сектор ПП, а са си служители с полицейски правомощия, които осъществяват контрол на пътното движение. Не могат да решават ПТП-та. В случая акта писан от полицая си е много на място. Има право, а и нужда от съкращения там където трябва. Навсякъде законите се изписват по този начин, а специално ЗДвП не може да бъде сбъркан с друг закон. Чл.6 т.1 е нарушената разпоредба и няма нужда да се изписва пълния текст в АУАН. Виждам че ви се чете и искате да знаете, затова прочетете ЗАНН относно административните нарушения, АУАН и наказателните постановления, за да разберете кое, как и къде се пише. А личният ми съвет към вас е да насочите всичката тая енергия към прочитането на ЗДвП и спазването му.
Благодаря за отговора ето това исках да знам
- bobonikolov
- Младши потребител
Не се ядосвай, на мен за навлизане в забранена улица ми казаха че ще ми напишат фиш като ме викнаха до колата гледам акт и грозното зелено човече почва да ми обяснява как им били свършили бланките за фишове и на бланките за актове пишат вече фишовете, изглежда защото преди това спорих с тях понеже вкарах половината кола след знака за да направя път на този зад мен да мине такаче колкото те могат да твърдят че тогава съм извършил нарушение толкова и аз можех че не съм. Но от малкия ми опит знам че тези зелени човечета са доста пропаднали и лъжат, взимат рушвети и се правят на Господ в днешно време. Затова моят съвет е дори и да сте извършили нарушение го обжалвайте докато се научат да се държат с нас като с хора а не с като добитък и се образоват и не търсят 20 мин закона в книжката по който да ти съставят административното нарушение. Само искам да попитам тези тук така наречени адвокати които казват щом си направил нарушение си плати глобата и си трай, много адвокати защитиват явни убийци и не знам да са им казвали абе я си ходи в затвора.
- BladeMast6r
- Нов потребител
doc03 написа:Така или иначе ще се плаща !
Пожелавам на "навлизащите" през новата година ей такива "грозни зелени човечета"
да им пишат актовете
Дай по-лабаво, че с тия нерви .....
При такава полицайка всеки ще иска глоба.Не съм се неврвирал споко .Просто исках да получа някои отговори и ги получих.Сега си чакам постановлението и да видя размера на глобата.Очаквам да е минимален,тъй като от 6 години съм шофьор и това ми бе първо провинение.За следващия път ще имам едно наум да се оглеждам по добре за знаците
- bobonikolov
- Младши потребител
doc03 написа:Друго е тъпото, че си го нарушил заради някой друг, дето си е заминал.... без последствия
Ама.... карай
Точно след мен мина едно рено.И аз му казах на полицая "Виж и тоя минава защо не го спреш да го глобиш и него?" а отговора беше:"Не мога да пиша на 10 души актове едновременно".Според мен можеше да го спре и да му вземе документите и да го нареди зад мен да чака на опашка ама карай.Нека ако преценят модераторите да заключат темата.информацията,която исках я получих и благодаря много.
- bobonikolov
- Младши потребител
bobonikolov написа:Точно след мен мина едно рено.И аз му казах на полицая "Виж и тоя минава защо не го спреш да го глобиш и него?" а отговора беше:"Не мога да пиша на 10 души актове едновременно".Според мен можеше да го спре и да му вземе документите и да го нареди зад мен да чака на опашка ама карай......
Според актуалните разпоредби не може да се спира повече от един автомобил. Освен това чуждият грях не оправдава твоя...
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
kuzdov написа:bobonikolov написа:Точно след мен мина едно рено.И аз му казах на полицая "Виж и тоя минава защо не го спреш да го глобиш и него?" а отговора беше:"Не мога да пиша на 10 души актове едновременно".Според мен можеше да го спре и да му вземе документите и да го нареди зад мен да чака на опашка ама карай......
Според актуалните разпоредби не може да се спира повече от един автомобил. Освен това чуждият грях не оправдава твоя...
Аз не се оправдавам,а само казвам какво стана докато ми пишеха акта.Иначе лично съм ставал свидетел как патрулни полицаи масово спират по повече от един автомобил било то за проверка или не.Според мен трябва да спират колкото се може повече нарушители.Защото иначе принципа за равенство на всички пред закона в правото отива по дяволите
- bobonikolov
- Младши потребител
Принципа на равенство пред закона въобще не е съотносим в случая, но за другото си прав ....
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
kuzdov написа:Принципа на равенство пред закона въобще не е съотносим в случая, но за другото си прав ....
Ами не знам на мен някак си ми се струва несправедливо мен да ме спрат за едно нарушение,а друг автомобил,който минава по същата улица и извършва същото нарушение пред погледа на полицая си отминава безнаказано.Все си мисля,че закона важи за всички
- bobonikolov
- Младши потребител
Животът е несправедлив, какво да се прави.. То и за едно и също престъпление много често различни съдебни състави налагат различни по размер наказания.
- nk7702n
- Старши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|