- Дата и час: 26 Ное 2024, 19:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съставен акт по снимка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Съставен акт по снимка
Здравейте всички които посещавате форума.Може ли да бъде съставен АУАН по ЗДП ,по направена снимка от частно лице кето е снимало автомобила ми спрян в нарушение.Едниствения свидетел е самия той и той е съставитела на жалба че именно моя автомобил е в нарушение.Нарушението е неправилно паркиране.Не е подаен сигнал нито на 112 нито на 166 в момента на нарушението.Жалбата е подадена от него след 4-5 дни.Имат ли право от кат да съставят акта като се сочи за доказатество именно тази снимка и свидетел става жалбоподавателя.Отделен е въпроса че причината за паркирането е повреда в автомобила и след 20-30 мин е вдигнат с автомобил на пътна помощ,за което има и свидетели .Какава стойност има снимковия материал при съставяне на акта .Знам че чл.6 от конституцията не позволява гражданите да бъдат следени записвани и фотографирани без тяхно съгласие.Благодря предварително.
Последна промяна aisikterix на 13 Авг 2011, 00:36, променена общо 1 път
- aisikterix
- Нов потребител
Re: Съставен акт по снимка
aisikterix написа:Здравейте всички които посещавате форума.Може ли да бъде съставен АУАН по ЗДП ,по направена снимка от частно лице кето е снимало автомобила в нарушение.Едниствения свидетел е самия той и той е съставитела на жалба че именно моя автомобил е в нарушение.Нарушението е неправилно паркиране.Не е подаен сигнал нито на 112 нито на 166 в момента на нарушението.Жалбата е подадена от него след 4-5 дни.Имат ли право от кат да съставят акта като се сочи за доказатество именно тази снимка и свидетел става жалбоподавателя.Отделен е въпроса че причината за паркирането е повреда в автомобила и след 20-30 мин е вдигнат с автомобил на пътна помощ,за което има и свидетели .Какава стойност има снимковия материал при съставяне на акта .Знам че чл.6 от конституцията не позволява гражданите да бъдат следени записвани и фотографирани без тяхно съгласие.Благодря предварително.
Извън протокола - Вашето МПС гражданин на коя държава е, за да се знае по коя Конституция да бъде повдигната наказателна отговорност за нарушените права на същото?
-
teogeo - Активен потребител
Колата я зарежи "съвестния"гражданин отправя жалбата против мен че аз съм я паркирал там и нарушението е мое а не на колата,Мен ме нема на снинката само колата.Усетих тънкия ти хумор .Мерси все пак докара ми лека усмивка която ми липсваше от седмица.
- aisikterix
- Нов потребител
Да, може да се състави АУАН по подадено заявление и няма пречка свидетелят на нарушението да е документирал същото и със снимка. Доказателство за нарушението, обаче, са свидетелските показания, а не снимките. В западноевропейски държави това е нормална практика, тъй като има гражданско общество.
Но ако причината за нарушението е повреда в автомобила, и ако това обстоятелство е установено от свидетел (например в техникът от сервиза или фактура за извършен ремонт на съответната дата) то може с успех да обжалвате НП.
Но ако причината за нарушението е повреда в автомобила, и ако това обстоятелство е установено от свидетел (например в техникът от сервиза или фактура за извършен ремонт на съответната дата) то може с успех да обжалвате НП.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
andy70 написа:Да, може да се състави АУАН по подадено заявление и няма пречка свидетелят на нарушението да е документирал същото и със снимка. Доказателство за нарушението, обаче, са свидетелските показания, а не снимките. В западноевропейски държави това е нормална практика, тъй като има гражданско общество.
МНого ти благодаря за информацията .Свидетел на нарушението освен "фотографа" няма, или по точно не е посочен .Мисълта може ли тоя същия дето ме е снимал да стане освен заявител и свидетел едновременно и не се ли опорочава системата така.Значи всеки който си нарочи някй може да си го снима и да си го топка в кат както си иска и да му съдерат с извинение задника от актове.Смятам че снимката не може да докаже фактическите обстосоятелсвта на ситуацията освен ако не е регламентирано техническо средство опоменато в ЗДП или друг закон.
- aisikterix
- Нов потребител
Начи...да говорим с картинки.
Ако свидетелството е само това:
пуснато анонимно в мейла на инспектората - нищо не могат да направят. Но ако човека, направил тази снимка се изтъпанчи пред съдията и потвърди че точно той е направил снимката и може да потвърди че колата с този рег. номер е била наистина на дадената дата в дадената зелената площ, работата вече е малко по-различна и по тези данни може да се наложи наказание на водача на МПС-то.
Ами... ако не спирате в градинките, няма какво да снимат няма за какво да ви съставят акт, не е ли така?
Ако свидетелството е само това:
пуснато анонимно в мейла на инспектората - нищо не могат да направят. Но ако човека, направил тази снимка се изтъпанчи пред съдията и потвърди че точно той е направил снимката и може да потвърди че колата с този рег. номер е била наистина на дадената дата в дадената зелената площ, работата вече е малко по-различна и по тези данни може да се наложи наказание на водача на МПС-то.
aisikterix написа:Значи всеки който си нарочи някй може да си го снима и да си го топка в кат както си иска и да му съдерат с извинение задника от актове.
Ами... ако не спирате в градинките, няма какво да снимат няма за какво да ви съставят акт, не е ли така?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Говориме само по самата снимка .Не става за сигнал с свидетели.Когато се даде сигнал с един двама свидетеи съм съгласен напълно с теб но тука става дума за донос от някакав си който пише следното:На еди коя си дата еди кой си е спрял на еди коя си улица и хоп една снимка .Даже и свидетел няма нито на сникката дата. Ето за това става дума .На въпросната улица има поне седем осем автомобила в нарушение видно от снимката но доносчето на олигофрена пише персонално за моята кола.Смятам че това си чиста проба олигофрения.За градинки и храстчета не съм споменавал и ни най малко насърчавам нарушителите .
- aisikterix
- Нов потребител
aisikterix написа:Говориме само по самата снимка .Не става за сигнал с свидетели.Когато се даде сигнал с един двама свидетеи съм съгласен напълно с теб но тука става дума за донос от някакав си който пише следното:На еди коя си дата еди кой си е спрял на еди коя си улица и хоп една снимка .Даже и свидетел няма нито на сникката дата. Ето за това става дума .На въпросната улица има поне седем осем автомобила в нарушение видно от снимката но доносчето на олигофрена пише персонално за моята кола.Смятам че това си чиста проба олигофрения.За градинки и храстчета не съм споменавал и ни най малко насърчавам нарушителите .
Вариантите са следните:
1. Плащате си глобата, защото признавате нарушението и темата се закрива
2. Отказвате да плащате глобата и се обръщате в съда да отсъди кой крив кой прав.
По т. 2 имате 3 варианта:
1. Съдията ви ошамарва с потвърждение на НП.
2. Съдията отменя НП без да иска никакви друго данни
3. Почва се дело със свидетели, експерти и т.н.
По т. 3 има 2 варианта:
1. Свидетеля писал "доноса" не се явява. Изхода е непредсказуем.
2. Свидетеля писал "доноса" се явява и потвърждава, че на дадената дата дадения автомобил е бил паркиран н даденото място. Отнасяте плувката.
И както неведнъж съм го писал тук - това че има още 10 нарушителя на снимката изобщо не означава че вие сте невинен. Просто вие сте изтеглили късата клечка.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Е, според вас фотографът не е ли свидетел? При това очевидец.
п.п. Старче, само на тази снимка, като доказателство, няма да го бъде.
1. Предсказуем, предсказуем.
2. Лошо, обаче ако възразя, че на тази дата съм била с друго местоположение? И водя свидетели, които го потвърдят?...
Тежестта на доказване си лежи, все още, на наказващия орган.
п.п. Старче, само на тази снимка, като доказателство, няма да го бъде.
1. Свидетеля писал "доноса" не се явява. Изхода е непредсказуем.
2. Свидетеля писал "доноса" се явява и потвърждава, че на дадената дата дадения автомобил е бил паркиран н даденото място. Отнасяте плувката.
1. Предсказуем, предсказуем.
2. Лошо, обаче ако възразя, че на тази дата съм била с друго местоположение? И водя свидетели, които го потвърдят?...
Тежестта на доказване си лежи, все още, на наказващия орган.
- Гост.
- Старши потребител
Колеги дайте да не изпадаме в полемика.Въпроса беше чисто принципен.може или не м,оже да се състави акт по снимка и дали има тежест за наказателно постановлени.Глобата е 30 лв бълха ме охапала .Но ми се струва че по такъв начин се опорочава системата и куцо и сакато ако ви имат зъм могат да злоупотребят с вас .Дайте да приключваме дискусията ко желаете.
- aisikterix
- Нов потребител
poli_g написа:Тежестта на доказване си лежи, все още, на наказващия орган.
Е, в ЗДвП тежестта на доказване е лекичко изместена - 189, (2).
Снимания следва да тропа с краче и да твърди, че няма сестра.
А към питащия - може да се съставят актове по този начин.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
andy70 написа:poli_g написа:Тежестта на доказване си лежи, все още, на наказващия орган.
Е, в ЗДвП тежестта на доказване е лекичко изместена - 189, (2). ...
Здравей,
както и двамата сме наясно( не ми се рови да демонстрирам със съдебни актове)- презумптивната доказателствена сила на АУАН( забележи на акта, не на друго)) е само във фазата по налагане на наказание от административнонаказващия орган. В съдебната фаза нещата са значително по-задълбочени( да го признаем), респективно правилото "писал си? носиш бремето да докажеш, че е истина" си тежи на наказващия.
- Гост.
- Старши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|