начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

АУАН за говорене по телефон и жалба срещу полицаите?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

АУАН за говорене по телефон и жалба срещу полицаите?

Мнениеот backstage » 17 Май 2011, 21:04

Колеги, преди няколко дни патрул от 9-то РПУ София ме спрях за "говорене по телефон". Поведението им беше изключително нахално и нагло. Държах в лявата си ръка калъф от ГСМ и в момента, в който преминах покрай спрелия патрулен автомобил се почесах по главата. Глупава или не - случайност. Те не приеха този факт. Показах им празният калъф и личният ми ГСМ апарат, който се намираше в джоб на яке на задната седалка на автомобила. Не приеха и това. Съставиха ми АУАН. Написах, че имам възражения и сега обмислям да пусна жалба, която не знам дали има смисъл, но все пак ще опитам. Ако ли не ще обжалвам после НП. Най-важното е, че имам свидетел, който се возеше на предната пасажерска седалка през цялото време. Искам вашият коментар - имам ли някакъв шанс в съда?

И вотрият ми въпрос - когато разбраха, че съм студент по право, явно се ядосаха още повече. Накараха ме да отворя багажника, което според мен не им влиза в правомощията, поне не и в така създалата се ситуация. В Закона за МВР пише:

Чл. 69. (2) Проверка на превозно средство и на вещите, превозвани в него, може да бъде извършена, когато:
1. има данни за извършено престъпление или нарушение на обществения ред;
2. има сигнал в ШИС за извършване на специфичен контрол

Мога ли да пусна жалба срещу тях или нарушението, което те установиха (за говоренето по телефон), се счита за нарушение на обществения ред и все пак имат правото да проверят какво возя в багажника? Само да уточня - тези полицаи не бяха от сектор ПП КАТ, а патрул от 9-то РПУ. Съответно, ако реша да подам жалби, тази за АУАН трябва да е в КАТ, а другата в 9-то РПУ, така ли?

Ще се радвам много, ако ми отговорите и споделите своето мнение. Защото аз се намирам в едно безизвестие в момента.
Трябва да си търпелив към седем основни чувства. Да си търпелив към седем основни чувства: Омраза, обожание, страх, яд, тъга, радост и загуба.
Аватар
backstage
Младши потребител

Re: АУАН за говорене по телефон и жалба срещу полицаите?

Мнениеот andy70 » 18 Май 2011, 06:36

За проверката на багажника винаги минава номера, че са искали да проверят триъгълник, аптечка и пожарогасител. Можеше да ги попиташ каква е причината за тази проверка на багажника преди да отвориш (ако знаеш правомощията на служителите на МВР). При отговор "проверка на оборудването" можеше да ги изненадаш, ако държиш оборудването в купето.
В този случай се касае за проверка по ЗДвП и няма смисъл да пускаш жалба за тези действия на полицаите. Обжалвай само актът за телефона.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот iva_sh » 18 Май 2011, 21:30

и как водачът ще опровергае констатациите на двамата служители за ползване на телефона при управление на МПС като няма други свидетели ?
iva_sh
Потребител

Мнениеот andy70 » 18 Май 2011, 21:50

Ивке, явно не четеш внимателно материалите по делото:
backstage написа:Най-важното е, че имам свидетел, който се возеше на предната пасажерска седалка през цялото време.

Искаме да бъде допуснат в с.з. този свитедел. От неговите показания ще се установи обстоятелството дали водачът е говорил по телефона или само е държал телефона в калъф. Държането не съставлява "използване".
Също ще се установи обстоятелството колко телефона има водачът.
Водачът ще приложи и разпечатка на телефона (телефоните) си от мобилния оператор от която ще се установи дали в този час и минута, когато е констатирано нарушението, е имал входящ или изходящ разговор.
Е, Ивке, толкова ли е сложно?
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот iva_sh » 18 Май 2011, 22:30

един свидетел не е свидетел /вярно че съм го пропуснала/. Освен това може полицаите да са видели не само че се говори по телефона, но и че не е имало втори човек в колата. А по отношение на разпечатките - дали някой се е сетил да запише номера на телефона от който е проведен разговора /не е задължително да е собствен на водача/. След това ще започне безкрайно чудене кой часовник е по-верен и накрая съда ще потвърди НП. Тези глоби не са ли необжалваеми по чл. 189, ал.13 от ЗДвП - да глобата е 50 лева по чл. 183, ал.4, т. 6 от ЗДвП, поради което в София и Варна например няма шанс да се даде ход на жалба срещу такова НП. Не се наемам да го твърдя за други областни центрове.
iva_sh
Потребител

Мнениеот andy70 » 19 Май 2011, 06:52

"Testis unus, testis nullus" е сентенция, а не правна норма.
А относно необжалваемостта на глобите до 50 лева по ЗДвП - в Русе, Търново и повечето областни градове в България жалбите се гледат по същество.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот lpenchev » 19 Май 2011, 12:59

Гледам и се чудя ???

Толкова много мнения, пък никой не се сети да прочете какво точно пише авторът на темата - "преди няколко дни ме спряха и ми писаха акт"
Е никой ли не се сети да му каже на бъдещия колега да прочете закона и да види, че възражения срещу акта се пишат или веднага или в тридневен срок от датата на издаване.
Ако е изтекъл срока за възражение какво толкова има да се коментира ???
lpenchev
Младши потребител

Мнениеот andy70 » 19 Май 2011, 16:03

Аз пък не се чудя!
Относно "досещането" - от описанието на фактическата обстановка става ясно, че срокът за възражения по АУАН е минал.
Освен това възраженията по АУАН, подавани до АНО в 3-дневния срок НИКОГА не променят крайния резултат и винаги се стига до издаване на НП.
За да се обжалва НП пред съд няма изискване в административнонаказателната преписка да е подадено възражение по АУАН пред АНО.
Явно има възможност доста да се коментира въпреки, че е изтекъл срокът за възражения :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот backstage » 19 Май 2011, 18:51

Колеги, не спорете за глупости :) "Преди няколко дни" беше образно казано. Спряха ме в понеделник. 3 дневният срок изтича днес. НО няма да обжалвам АУАН. Безсмислено начинание е! Направо ще атакувам НП. Моля сега да продължим темата по същество.
Трябва да си търпелив към седем основни чувства. Да си търпелив към седем основни чувства: Омраза, обожание, страх, яд, тъга, радост и загуба.
Аватар
backstage
Младши потребител

Мнениеот kuzdov » 19 Май 2011, 23:53

backstage написа:Колеги, преди няколко дни патрул от 9-то РПУ София ме спрях за "говорене по телефон". Поведението им беше изключително нахално и нагло. Държах в лявата си ръка калъф от ГСМ и в момента, в който преминах покрай спрелия патрулен автомобил се почесах по главата. Глупава или не - случайност. Те не приеха този факт. Показах им празният калъф и личният ми ГСМ апарат, който се намираше в джоб на яке на задната седалка на автомобила. Не приеха и това. Съставиха ми АУАН. Написах, че имам възражения и сега обмислям да пусна жалба, която не знам дали има смисъл, но все пак ще опитам. Ако ли не ще обжалвам после НП. Най-важното е, че имам свидетел, който се возеше на предната пасажерска седалка през цялото време. Искам вашият коментар - имам ли някакъв шанс в съда?

И вотрият ми въпрос - когато разбраха, че съм студент по право, явно се ядосаха още повече. Накараха ме да отворя багажника, което според мен не им влиза в правомощията, поне не и в така създалата се ситуация. В Закона за МВР пише:

Чл. 69. (2) Проверка на превозно средство и на вещите, превозвани в него, може да бъде извършена, когато:
1. има данни за извършено престъпление или нарушение на обществения ред;
2. има сигнал в ШИС за извършване на специфичен контрол

Мога ли да пусна жалба срещу тях или нарушението, което те установиха (за говоренето по телефон), се счита за нарушение на обществения ред и все пак имат правото да проверят какво возя в багажника? Само да уточня - тези полицаи не бяха от сектор ПП КАТ, а патрул от 9-то РПУ. Съответно, ако реша да подам жалби, тази за АУАН трябва да е в КАТ, а другата в 9-то РПУ, така ли?

Ще се радвам много, ако ми отговорите и споделите своето мнение. Защото аз се намирам в едно безизвестие в момента.

Ахам, наистина някои хора пишат глупости :roll: ... Не знам защо смятате всички за тъпаци? Не съм виждал някой да се чеше по главата с калъф от телефон, ама де да знам, може да е характерно за днешните студенти по право...
andy70 написа:......Искаме да бъде допуснат в с.з. този свитедел. От неговите показания ще се установи обстоятелството дали водачът е говорил по телефона или само е държал телефона в калъф. Държането не съставлява "използване".
Също ще се установи обстоятелството колко телефона има водачът.
Водачът ще приложи и разпечатка на телефона (телефоните) си от мобилния оператор от която ще се установи дали в този час и минута, когато е констатирано нарушението, е имал входящ или изходящ разговор...

Как по-точно се разграничава "използването" на телефон от държане на телефон до ухото? А ако е извършено повикване, което не е отговорено и не е имало разговор, това "използване" ли е и ще излезе ли на разпечатката? А ако си цъкаш игрички или разглеждаш картинки?
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот backstage » 20 Май 2011, 02:42

А ако не ползваш телефона, а просто го държиш в ръка? А ако спреш да се заяждаш и да критикуваш? Малоумната българска полицейска сган, която няма елементарно образование, която 5 мин преди да спре мен е пуснала пил водач срещи сто лева, същата тази, която довечера ще пусне водач превишил с 50км ограничението срещу 50 или повече лева. За нея ли си говорим? За тези моралистли ли става дума, които ми казват на мен колко е опасно говоренето по телефон и ме гледат с безпокойство в очакване на двайсетолевката?

Или си говорим за пълненето на бюджета с повишаване на данъци, такси и разбира се глоби. Защо премахнаха отнемането на СУМПС при превишена скорост (само в крайни случаи)? Защо увеличиха многократно всички глоби? За да събират повече пари и да има повече за крадене и източване. Това държавни поръчки, това финансиране на проекти, това хилади далаверки...с парите събрани от глупаци като мен, които "съвестните" полицаи искат да обвинят в държене на телефон. Как ли пък не. Няма да стане тази работа. И то НЕ защото съм насторен критични и песимистично, а защото съм се отвратил от тукашната действителност. Ако живееш в Германия примерно щях в таква ситация да си платя и да ми е обица на ухото. Но не и в измислената България...
Аватар
backstage
Младши потребител

Мнениеот kuzdov » 20 Май 2011, 05:29

Баце, ми ходи в Германия 8) .... Може и да е останал някй клозет за чистене. Само да те светнем, че законите не ги мислят тъпите, алчни милиционери. Все пак айдукатин ше ставаш :wink:. А тия краставици, дето ни ги пробутваш, са много спарени.
kuzdov
Потребител

Мнениеот Гост. » 20 Май 2011, 07:53

Малоумната българска полицейска сган, която няма елементарно образование

е твърдение не отговарящо на истината към днешна дата. Малко опит ви е нужен, за да се убедите, че в структурата на МВР работят не малко хора, завършили поне един ВУЗ. Не, че е относимо по темата.

Обжалвайте НП, която и година да сте ( презумира се, че .... пропускам негативизма рано сутрин), трябва да сте подготвен.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Май 2011, 08:34

По време на кормуване ръцете на водача трябва да са на волана.

Лявата ръка на 11.00 часа, а дясната на 13.00 часа.

Оттук произтичат и нарушенията - ако се говори по телефон, вниманието на водача се разсейва и се поглъща до степен, че не е възможно да овладее ситуацията.

Но може да се оспорва ситуацията, стига да има доказателства. Което пак доказва, че водачът е държал нещо различно от волана.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 21 Май 2011, 00:58

doc03 написа:И нещо, което ме озадачи, така че две неща ще попитам:
1. Как ще се установи колко телефона ползва водачът - това с декларация някаква ли става или как ?

С показанията на свидетеля, който се е возил до него, може да се установи това обстоятелство.
А какъв е отговорът на въпрос №2 - помисли?
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот kuzdov » 21 Май 2011, 10:59

andy70 написа:
doc03 написа:И нещо, което ме озадачи, така че две неща ще попитам:
1. Как ще се установи колко телефона ползва водачът - това с декларация някаква ли става или как ?

С показанията на свидетеля, който се е возил до него, може да се установи това обстоятелство.
А какъв е отговорът на въпрос №2 - помисли?

Ми щом е толкова лесно, мога да докажа, че луната е квадратна, а аз съм собственик на Айфеловата кула :roll: ....
Казусче: ползвам 2 телефона, единият номер се води на жена ми. Общо взето говорим с едни и същи хора и двамата. Как ще докажеш, че аз го ползвам в момента :wink: (без помощта на всемогъщия ЦЦ и СРС-та моля, щото там влизаме в друг филм)?
kuzdov
Потребител

Мнениеот nk7702n » 21 Май 2011, 11:49

Според мен, със свидетеля, който е бил в колата, може да се докаже дали по време на шофиране питащият е говорил по телефона, обстоятелства около самото съставяне на акта, ама за това от кой телефон и др. на съпругата или собствения, едва ли. То, де да можеше и часа на разговора да се определи...
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kuzdov » 22 Май 2011, 07:56

nk7702n написа:Според мен, със свидетеля, който е бил в колата, ......

Ахам... Ама единствения свидетел за който се сещам е този, който се е подписал на АУАН или може да се докаже по друг безспорен начин, че е такъв. Щото аз може да твърдя, че на задната седалка се е возил Папата :wink: ...
kuzdov
Потребител

Мнениеот nk7702n » 22 Май 2011, 10:35

Естествено, че лицето трябва да е конституирано като свидетел в производството, за да дава показания относно твърдените обстоятелства. Друг е въпросът, че в акта се подписват като свидетели колегите полицаи на актосъставителите, а пък след време в хода на съдебното производство не си спомнят нищо относно съответното нарушение и съставянето на акта.. :P
nk7702n
Старши потребител

Назад към Административно право