- Дата и час: 23 Ное 2024, 00:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
размер на наследствен дял при повторен брак
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
размер на наследствен дял при повторен брак
Родителите ми се разведаха през 1987г. Тогава баща ми наплати на майка ми 1/2 част от семеен апратмент. През 2007 г баща ми заболя от онкологично заболяване, в стадии с метастази, през м.ноември същата година сключи повторно брак с майка ми. На 04.12.2007 почина. В удостоверението за наследници фигурираме само ние двете. Остави ни в наследство къща на село с двор и земеделска земя, наследено от баба ми и въпросният апартамент, който някога делиха и той и наплати половината стойност съгласно съдебното решение от развода, в указание едномесечен срок. Майка ми твърди, че е собственичка на апартамента, тъй като е овдовяла от баща ми, не ме допуска със семейството ми да живея в него, отдава част от него под наем, без мое знание, преустроява го както реши без съгласието ми. Наскоро ми постави условие да го купя от нея, ако желая да го ползвам. Какъв дял от него трябва да и платя? Трябва ли да и платя за полагането на нови плочки в банята и един прозорец от ал.дограма?
- pavel_valov
- Нов потребител
Re: размер на наследствен дял при повторен брак
В случая, ако няма други деца или техни низходящи, то и Вие, и майка Ви имате право на наследствен дял от апартамента. Доколкото се касае за СИО от сключения повторно брак между майка Ви и баща Ви, то майка Ви има право на 1/2 от СИО и допълнително на 1/4 от другата 1/2 от апартамента, а Вие съответно само на 1/4. Майка Ви има право на по - голям дял ат апартамента.
- nk7702n
- Старши потребител
Не е съвсем така, както казвате, уважаема nk7702n. Видно от описанието на питащия, след развода през 1987 г. бащата изплаща на бившата си съпруга полагащия и се дял от семейната собственост. Ерго – става единствен собственик на жилището. По-късно сключва брак със същата жена (но въпросният имот е придобит преди този брак, следователно – не е СИО), и след смъртта му тя наследява наравно с детето – по ½ ид. част от цялото имущество (ако няма други наследници, де).
- magodeoz
- Активен потребител
Според мен брака не е законен, защото в последния стадии (онкоболен с метастази) болните пият много силни обезболяващи. Ако дъщерята оспори брака и спечели делото, то тя ще е единствен собственик на апартамента и всички други имоти на баща си.
- fighter
- Потребител
Туй, горното, е много възможно, но е проблем медицински, не юридически.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz написа:Не е съвсем така, както казвате, уважаема nk7702n. Видно от описанието на питащия, след развода през 1987 г. бащата изплаща на бившата си съпруга полагащия и се дял от семейната собственост. Ерго – става единствен собственик на жилището. По-късно сключва брак със същата жена (но въпросният имот е придобит преди този брак, следователно – не е СИО), и след смъртта му тя наследява наравно с детето – по ½ ид. част от цялото имущество (ако няма други наследници, де).
Май съм пропуснала част от написаното по диагонал... Прав сте, не е СИО, щом е придобито преди брака, това не съм го прочела.
- nk7702n
- Старши потребител
А относно евентуалното оспорване, би трябвало болестта да е водела до недееспособност на лицето, до невъзможност да преценя постъпките си и да ръководи действията си, мисля, че в случая е малко трудно да се докаже това. Ако се касаеше пр. за инсулт или друго заболяване на мозъка, което да нарушава мисловната дейност, може би.
- nk7702n
- Старши потребител
fighter написа:Според мен брака не е законен, защото в последния стадии (онкоболен с метастази) болните пият много силни обезболяващи. Ако дъщерята оспори брака и спечели делото, то тя ще е единствен собственик на апартамента и всички други имоти на баща си.
Дъщерята не е легитимирана да предяви този иск, за начало, а краят идва от факта, че не са налице основанията предвидени в СК, ерго.... няма и защо да коментирам останалото " ако спечели".
Не съжалявам, че ще напиша следното: има моменти разделни в човешкия живот, когато следва да се задават съществени въпроси, на които всеки да търси отговор. Питането не е в тази насока.
- Гост.
- Старши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|