начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Земя и сграда с различни собственици

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Земя и сграда с различни собственици

Мнениеот pepppi » 22 Апр 2011, 03:49

Здравейте, наскоро и мен ме налегна имотен проблем. След делба на наследствен двор се оказа, че мой роднина става собственик на магазин, а аз - собственик на половината земя под него. Понеже не сме в добри отношения и не можем да се разберем, искам да попитам дали имам право да искам наем, затова че земята ми е застроена с търговски обект (законно и преди подялбата на целия имот), или да поискам да ми се освободи въпросния парцел.
pepppi
Нов потребител

Re: Земя и сграда с различни собственици

Мнениеот boiko_62 » 22 Апр 2011, 10:07

има много неясноти по въпроса Ви:
Вие отстъпвали сте му право на строеж и как така половината имот под магазина е Ваш а магазина целия е собст. на друг
boiko_62
Потребител

Re: Земя и сграда с различни собственици

Мнениеот pepppi » 22 Апр 2011, 12:13

Правото на строеж е дадено от баба ми - първоначалният собственик на двора. Ситуацията е следната: тя има 3 наследника, като след подялба на двора двама получават половината от лицевата част на двора с прилежаща построена къща, а третият - останалата "задна"половина на двора, незастроена. Преди време обаче, когато собственикът беше само един - баба ми, всеки един от наследниците й застрои магазин в лицевата част на двора. След споменатата делба търговският обект на третия наследник остава в границите на собствеността на първите двама. Та единият от тях съм аз. След консултация с нотариус ми бе заявено, че аз наистина си оставам собственик на половината земя под магазина, но сградата - негова. Затова искам да знам какви претенции мога да предява за освобождавне на терена ми.
pepppi
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба