начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

как да премахна забрана за напускане на страната наложена

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: как да премахна забрана за напускане на страната наложена

Мнениеот ykovachev » 12 Апр 2011, 12:21

С едно уточнение: ВКС без "В"-то :wink:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Апр 2011, 12:27

bobotnik написа:http://www.constcourt.bg/Pages/Document/WithoutFrame.aspx?ID=1528
Това е решението на ВКС , а не на ВАС.

Това е решението на КС , не на ВКС.
Много правилно , аз лично го приветствам.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот bobotnik » 12 Апр 2011, 12:37

Сори за В-то, не съм много запознат. :D :D :D
Оправих си грешката, благодаря.
bobotnik
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 12 Апр 2011, 13:38

bobotnik написа:На тези въпроси трябва да отговори юрист, а тук във форума мисля че има достатъчно.

Понеже пишеш, че "отпадат" забраните, затова и попитах.
Има много стари, наложени мерки, по които актовете са влезли в сила вече. Ако няма промяна в закона, която регламентира как ще се уредят тези заварени случаи, не виждам твърде големи надежди.
Julyan
Потребител

Мнениеот bobotnik » 12 Апр 2011, 13:39

Така пишеше във в."Труд" днес. Но по пътя на логиката, след като са в противоречие с Конституцията, би трябвало , дори и старите, влезли в сила мерки да се считат за отменени.
bobotnik
Младши потребител

Мнениеот sparibg » 12 Апр 2011, 14:42

И в крайна сметка след като през цялото време се говори че става дума за задължения над 5000лв. ... то могат ли (могли ли са) въобще да ми сложат такава забрана за задължения доста под 5000лв. ? :roll: Защото получих предопредително писмо от банката (може би просто заплаха) но не съм видял черно на бяло да има такова нещо. Ако ида в полицията могат ли да ми дадът актуална информация имам или нямам такава забрана?

Благодаря ви!
sparibg
Нов потребител

Мнениеот hidden » 12 Апр 2011, 14:58

sparibg написа:Ако ида в полицията могат ли да ми дадът актуална информация имам или нямам такава забрана?

Да, ще Ви кажат дали имате или нямате такава забрана. Ако все още не Ви е наложена, няма да бъде налагана оттук насетне.
REVOLUTION написа:
bobotnik написа:http://www.constcourt.bg/Pages/Document/WithoutFrame.aspx?ID=1528
Това е решението на ВКС , а не на ВАС.

Това е решението на КС , не на ВКС.
Много правилно , аз лично го приветствам.

Като цяло съм съгласен с решението, това беше грешно законодателно решение, което следваше да бъде променено още преди много години. Но не съм съгласен с мотивите, като възприемам позицията на Пламен Киров и Стефка Стоева. Има достатъчно практика и на Международния съд по правата на човека, и на Съда в Страсбург, че такава мярка нарушава принципа на пропорционалността, като въвежда законодателен автоматизъм за налагане на мярката - органът, който я налага (МВР), няма никаква възможност да прецени на практика дали мярката е подходяща и дали следва да се наложи с оглед конкретния случай или не. МВР няма как да преценят дали вземането на кредитора е обезпечено, дори с последните изменения в ЗБДС отпадна и процедурата по уведомяване на длъжниците по чл. 20 АПК, т.е. длъжниците бяха лишени от възможността да възразят срещу мярката преди налагането й. Законът не даваше ясни правила на базата на какви критерии се преценява дали имуществото на длъжника обезпечава вземането на кредитора, не беше нагоден към множеството специфични случаи, като например ако длъжникът разполага с имущество, но същото вече е заложено или ипотекирано в полза на друг кредитор или пък е несеквестируемо. До 2003г. същестуваше опция митническите органи да налагат такива забрани за ограничен срок (до 2 години), каквато опция впоследствие отпадна, и така забраните на практика са безсрочни.
Забраните не отчитаха, че навлизат твърде много в личната сфера на длъжника, докато целта им е да засегнат единствено имуществената сфера.
Могат още много аргументи да се изтъкнат, но мисля, че самото РКС не е добре изпипано и мотивирано, а според мен такива са повечето РКС напоследък.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот ntlex » 13 Апр 2011, 13:12

THE CASE IS CLOSED!
ntlex
Младши потребител

Мнениеот bobotnik » 14 Апр 2011, 16:43

Вчера във в.24часа пишеше , че наложените и влезли в сила забрани трябва да се атакуват в АС. Някой да изрази мнение?
bobotnik
Младши потребител

Мнениеот bobotnik » 14 Апр 2011, 17:42

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=8949&sectionid=2&id=0000404

Това е най-прясната информация.Ама дали е така - само на границата ще си проличи.
bobotnik
Младши потребител

Мнениеот donna » 14 Апр 2011, 17:55

Решението на КС след обнародването ме в ДВ има деиствие занапред /тоест нямат обратно деиствие/, аз също смятам ,че влезлите в сила забрани следва да се атакуват в АС . Предвид на това ,смятам ,че е разумно за тия които имат наложени и влезли в сила забрани да поискат тяхното вдигане и ако им бъде отказано да обжалват.
donna
Старши потребител

Мнениеот iva_sh » 14 Апр 2011, 23:01

няма нужда да се оспорват - въпросните заповеди просто няма да се изпълняват
iva_sh
Потребител

Мнениеот dimityr_ » 15 Апр 2011, 09:57

Някой намерил ли го е във ДВ моля ако някой го е намерил за каже в кой брой е че аз ги прегледах всичките от 27 - 31 бр. и неможах да го намеря :(
dimityr_
Нов потребител

Мнениеот Julyan » 15 Апр 2011, 10:07

bobotnik написа:Вчера във в.24часа пишеше , че наложените и влезли в сила забрани трябва да се атакуват в АС. Някой да изрази мнение?

donna написа:Решението на КС след обнародването ме в ДВ има деиствие занапред /тоест нямат обратно деиствие/, аз също смятам ,че влезлите в сила забрани следва да се атакуват в АС . Предвид на това ,смятам ,че е разумно за тия които имат наложени и влезли в сила забрани да поискат тяхното вдигане и ако им бъде отказано да обжалват.

Както и тълкувателното решение на ВАС.
А вече протръбих, че има текуща практика, че наложените ПАМ не са нищожни /ИАА, с които се налагат, не са/. Като са влезли в сила няма много изгледи добри. Мисля, определено, че е работа на законодателя да стори нещо реално.
Julyan
Потребител

Мнениеот iva_sh » 16 Апр 2011, 12:30

защо искате да ходите на съд, след като вече стана ясно че от датата на указанието, дадено от ръководството на МВР, тези мерки вече не се изпълняват, т.е. на границата никой няма да ви спре дори и да не е изрично отменена въпросната мярка.

"Ръководството на МВР пусна вчера заповед до всички органи на министерството, които осъществяват граничен контрол, да не спират хората, които заради дългове имат наложена забрана да напускат страната по Закона за българските лични документи. Второто указание в заповедта е тези мерки повече да не се прилагат. Тъй като вътрешният министър Цветан Цветанов е в Брюксел, окръжното е подписано от заместника му Веселин Вучков."
iva_sh
Потребител

Мнениеот bobotnik » 18 Апр 2011, 17:06

А утре и в Държавен вестник! Някой провери ли вече дали спират на границата още?
bobotnik
Младши потребител

Мнениеот yminkov » 19 Апр 2011, 09:29

На границата не спират така наречените "добри длъжници". Поне така ми казаха от Гранична Полиция. Може да провериш ти от кои длъжници си, като отидеш в група "БДС" на административно-наказателна дейност и от там ще направят справка. Длъжниците, които не могат да преминат държавната граница са тези, които не изплащат задълженията си и срещу тях има изпълнителни листи и т.н. Как ще разберат това на мен не ми е ясно... Ако всичко е наред можеш да си пуснеш документите и за международен паспорт.
yminkov
Младши потребител

Мнениеот bobotnik » 19 Апр 2011, 17:59

yminkov написа:На границата не спират така наречените "добри длъжници". Поне така ми казаха от Гранична Полиция. Може да провериш ти от кои длъжници си, като отидеш в група "БДС" на административно-наказателна дейност и от там ще направят справка. Длъжниците, които не могат да преминат държавната граница са тези, които не изплащат задълженията си и срещу тях има изпълнителни листи и т.н. Как ще разберат това на мен не ми е ясно... Ако всичко е наред можеш да си пуснеш документите и за международен паспорт.

Това нещо не го разбрах! Какво ще рече "добри длъжници" и "лоши длъжници"? Нали е в разрез с Конституцията ограничаването на свободно придвижване поради икономически причини? Май ти е стара информацията.
bobotnik
Младши потребител

Мнениеот yminkov » 19 Апр 2011, 18:32

Това нещо не го разбрах! Какво ще рече "добри длъжници" и "лоши длъжници"? Нали е в разрез с Конституцията ограничаването на свободно придвижване поради икономически причини? Май ти е стара информацията.

Аз също не го разбрах, но така ми каза дежурния в Гранична Полиция. Обади се и провери сам :wink:
yminkov
Младши потребител

Мнениеот bobotnik » 19 Апр 2011, 21:29

Задължително! Все пак дълговете ти висват на името след изп.дело, а то е на базата на изп. лист. Така, че всички длъжници са "лоши". Или на този който ти е давал информацията просто не му се е занимавало с тебе. Кога ти дадоха тази информация от ГП?
bobotnik
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Административно право