Здравейте
Майка ми ни предписа апартамент като наследство на мен и сестра ми на 2 равни части..тя в момента го ползва със ...право на ползване докато е жива.
Въпроса ми е че сестра ми има брак и 2 деца да са и живи и здрави, зет ми бил споменал на някой че ще има делба не на 2 а на 3 тоест той бил пълноправен наследник ?
аджаба как става това и дали е възможно,след като на нот.актове сме само 2 мата със сестра ми а той не фигурира
Той има ли някакъв дял спрямо мен
- Дата и час: 23 Ное 2024, 01:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за съвет - делба на апартамент
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Моля за съвет - делба на апартамент
vladtina написа:Майка ми ни предписа апартамент като наследство на мен и сестра ми на 2 равни части.
С каква сделка - дарение, договор за издръжка и гледане, дарение-делба приживе
посочете вида на сделката.
Ако е с договор за издръжка и гледане съпругът на сестра ви става съсобственик с нея - имот придобит по време на брак по възмезден начин, това не засяга по никакъв начин вашият дял, а само нейния. Ако е дарение - придобито по дарнение си остава нейно. И пак с уговорката ако нямат брачен договор с който да имат уредени имуществени взаимоотношения
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
Здравей
Направихме покупко продажба между мен сестра ми и майка ни,,със ...право на ползване докато е жива.
Питам дали да се опасявам от зет ми дали има някаква равна част ...който бил казал че имал дял в апартамента като имали брак..дали като имат брак със сестра ми апартамента се дели на 3ма та между нас или на 2 както сме го закупили по документи ?
Защото в нот.акт си пише на мен и сестра ми имената,той никъде не фигурира
Направихме покупко продажба между мен сестра ми и майка ни,,със ...право на ползване докато е жива.
Питам дали да се опасявам от зет ми дали има някаква равна част ...който бил казал че имал дял в апартамента като имали брак..дали като имат брак със сестра ми апартамента се дели на 3ма та между нас или на 2 както сме го закупили по документи ?
Защото в нот.акт си пише на мен и сестра ми имената,той никъде не фигурира
- vladtina
- Младши потребител
никой ли неможе да каже ?
- vladtina
- Младши потребител
Колегата Ви е обяснил, че при възмездни сделки по време на брак, придобитото става СИО на двамата съпрузи, щом сделката е продажба, значи и съпругът на сестра Ви става съсобственик заедно с нея на нейния дял от апартамента. Ако решите да извършване делба на апартамента, това може да стане по доброволен път или по съдебен чрез дело.Воденето на дело за съдебна делба въобще не е лесно, така че, задължително трябва да си ангажирате колега адвокат.
- nk7702n
- Старши потребител
Какво не разбрахте точно от отговора на Стендбай? Що да не може да Ви каже някой, ама сега хвърлям малко шарения боб и си самодопълвам непълната картинка, която (не) сте очертали: сделката е станала преди някоя и друга годинка, като нищо при действието на стария СК, сестра Ви вече е имала брак.
Ако е така, при покупко-продажбата 1/2 на сестра Ви всъщност става съпружеска имуществена общност с нейния съпруг, защото сделката е възмездна, както вече Ви посочиха. То и ако Вие сте били в брак по това време, същото би важало и за Вашата клонка от фамилията
Все едно - Вие си получавате вашата 1/2 и.ч. - пак както вече Ви посочиха, а в случая няма никакви пълноправни, полуправни и празноправни наследници. Има купувачи. Другата 1/2 е СИО на сестра Ви и нейния съпруг, която е неделима съсобственост между тях. Няма три, няма пет части - две са. Може и да станат три, ако сестра Ви тръгне да се развежда, ама ще бъдат 1/2 към 2 броя 1/4. Няма как да е поравно. За наследяване ще се говори, ако някой умре. Сега е рано.
Какво още не е ясно?
П.П. Делбата също е далеч все още, но имйте предвид и написаното от втория отговорил колега.
Ако е така, при покупко-продажбата 1/2 на сестра Ви всъщност става съпружеска имуществена общност с нейния съпруг, защото сделката е възмездна, както вече Ви посочиха. То и ако Вие сте били в брак по това време, същото би важало и за Вашата клонка от фамилията
Все едно - Вие си получавате вашата 1/2 и.ч. - пак както вече Ви посочиха, а в случая няма никакви пълноправни, полуправни и празноправни наследници. Има купувачи. Другата 1/2 е СИО на сестра Ви и нейния съпруг, която е неделима съсобственост между тях. Няма три, няма пет части - две са. Може и да станат три, ако сестра Ви тръгне да се развежда, ама ще бъдат 1/2 към 2 броя 1/4. Няма как да е поравно. За наследяване ще се говори, ако някой умре. Сега е рано.
Standbay написа:...това не засяга по никакъв начин вашият дял, а само нейния...
Какво още не е ясно?
П.П. Делбата също е далеч все още, но имйте предвид и написаното от втория отговорил колега.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|