начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Придобиване на имот по давност

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Придобиване на имот по давност

Мнениеот naffoo » 06 Мар 2011, 01:34

Здравейте, моля за малка помощ, относно един имот (къща + дворно място) ...
Искам да знам, как може да си озаконим имота, в който винаги сме живели и дали е възможно да го направим по давност! Въпросът е , че къщата ми е наследство от родителите, през 1994г почина майка ми, а през 1997г баща ми! Имам сестра, с която не съм в прекрасни отношения. До този момент аз съм плащал всички такси, данъци свързани с имота, като съм правил и ремонт по цялата къща. Възможно ли е , чрез съда да озаконя имота на мое име?
naffoo
Нов потребител

Re: Придобиване на имот по давност

Мнениеот sava » 06 Мар 2011, 01:40

Възможно е без съда да си го "Озаконите".Нъл за туй Мелиса ми яде дирника до сега .Вика му се обстоятелствена проверка .
sava
Потребител

Мнениеот pl_dinev » 06 Мар 2011, 03:05

От вашето питане не става ясно, кой живее в момента във въпросния имот - вие, сестра ви или и двамата. Приемаме, че най вероятно вие живеете там а сестра ви - не. За да получите изчерпателен отговор е необходимо да предоставяте по обстойна информация за фактите относно конкретния казус. Принципът е, че наследникът обитател владее своя дял и държи дяловете на останалите наследници. Единият начин да се прекрати съсобствеността е делба между вас и сестра ви. Другият начин е по давност.
За да придобиете имота по давност е необходимо да сте осъществявали
непрекъснато владение по отношение на имота в продължение на десет години, да сте извършвали подобрения и ремонти и най вече да не сте допускали сестра ви да прекъсне владението ви и да осъществи свое. Ако тези предпоставки са налице вземате си документите, които удостоверяват плащането на данъци, такси и разходите по ремонта и отивате при нотариус, и стартирате процедура по издаване на констативен нотариален акт. Нотариусът извършва обстоятелствена проверка за придобиване собствеността по давност. Най вероятно ще се наложи да намерите трима свидетели, по възможност ваши съседи, които ще трябва да удостоверят съответните факти във връзка с издаването на нотариалния акт.Въз основа на доказателствата нотариусът се произнася с мотивирано постановление.
pl_dinev
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 06 Мар 2011, 03:07

:roll: И в тази тема няма да се разберете с Мелка, според мен.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sava » 06 Мар 2011, 12:08

poli_g написа::roll: И в тази тема няма да се разберете с Мелка, според мен.

Не мисля,щото тук "ситуация" няма, има констатация, както и да е тва не по съществото на дебата.

Сега слушай бедни ми рибарю, че както ти го обясниха по-горе , човек остава с впечатлението, че нотариусите седят и чакат някой да им отиде с голи ръце и разказ за хубава къщурка с две липи отпред и веднага му правят по една констативка.
Та вдигаш си дърмите и отиваш в общината там си пускаш молба за актуална скица на имота с цел "обстоятелствена проверка", от там палиш гумите и право в данъчната служба да декларираш имота и да му платиш данъците за 10 години назад /ако не си го направил де/.Прибираш се на село викаш трима комший и сядате на шише двоен препек и почваш да ги навиваш да ти станат свидетели, че си владял имота над 10 години / ама глей и те да са живяли там поне толкова/.След тва пишеш Молба декларация до нотариуса чрез кмета дет селската ти дружинка трябва да си напишат имената и адреЗите в 4 екземпляра и я пускаш в деловодството в общината за да се провери, дали имота не е актуван като общинска собственост и ако не е взимаш всичките бумаги и ги носиш в областната управа да проверят , дали не е актуван като държавна собственост и ако и там не е ТОГАВА ти и целата банда със всичките му писанки отивате при нотариуса.

п.п.Па сестра ти ако има зор нека те съди, най обичам да съм ответник.
sava
Потребител

Мнениеот donna » 06 Мар 2011, 12:23

Плащането на данъци не означава владение , нека сава да си прочете книжките как се владее при съсобственост и тогава да дава велики умозаключения.
Много лесно един такъв КНА ще "падне" в съда ,ще ви осъдят и на разноски ,ако сестрата си ги поиска , след влизането на решението в сила недай си боже сестрата да пусне една жалба срещу свидетелите и вас и ще стане манджа с грозде ...
donna
Старши потребител

Мнениеот sava » 06 Мар 2011, 12:34

donna написа:Плащането на данъци не означава владение , нека сава да си прочете книжките как се владее при съсобственост и тогава да дава велики умозаключения.
Много лесно един такъв КНА ще "падне" в съда ,ще ви осъдят и на разноски ,ако сестрата си ги поиска , след влизането на решението в сила недай си боже сестрата да пусне една жалба срещу свидетелите и вас и ще стане манджа с грозде ...

Нека правим разлика между индиция и доказателства ,много добре зная още от времето когато за сефте приеха ЗВПСЗЗ и после има една много хубава практика от по старо време на ВС ако не се лъжа, в която много ясно се казва "Как се отблъсва установяване на владение от сънаследник и последиците от това" и как точно ще падне в съда като сестрата по БЕЗСПОРЕН НАЧИН трябва да докаже съвладение, колкото до свидетелите, май не са ти много ясни тия неща. Те ще установяват КОЙ е владял имота , а не КОЙ НЕ ГО Е владял.
sava
Потребител

Мнениеот sava » 06 Мар 2011, 12:36

И най важното каквото и да се случи това няма да ви направи НЕсобственик на имота.Въпроса е дали ще е само ваш или съсобствен със сестра ви.
sava
Потребител

Мнениеот donna » 06 Мар 2011, 12:48

Сава , иди да погребеш правото в градския фонтан.Честно напълнил си форума с глупости . И недей да караш хората да правят глупости !
donna
Старши потребител

Мнениеот sava » 06 Мар 2011, 12:56

donna написа:Сава , иди да погребеш правото в градския фонтан.Честно напълнил си форума с глупости . И недей да караш хората да правят глупости !

Верно ли?
Може би аз правя бози от охранителни и искови производства.
Човека иска нотариален акт и всички му обяснявате как това НЯМА да стане.

п.п.Я да питам щом вече сме на ТИ , та колко обст. проверки си направила за изминалата година и колко КНА по тях са ти оспорени .
Всеки може да е ищец и за всичко.
sava
Потребител

Мнениеот Melly » 06 Мар 2011, 13:17

И в каква връзка извеждаш критерий за стабилност на КНА от бройката съставени и неоспорени такива? :roll: :roll: :roll:
Би ли пояснил, sava?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sava » 06 Мар 2011, 13:23

Melly написа:И в каква връзка извеждаш критерий за стабилност на КНА от бройката съставени и неоспорени такива? :roll: :roll: :roll:
Би ли пояснил, sava?

Ако идеята от самото начало е, че всичко ще приключи със съд , цялото упражнение е безмислено, но тия неща трябва да се обясняват явно поотделно.
sava
Потребител

Мнениеот donna » 06 Мар 2011, 13:30

Сава ,ако още един път направиш грешката да пишеш глупости ,да си търсиш клиенти по форумите КАТО ИМ РАЗПРАВЯШ КАК ОБИЧАШ ДА БЪДЕШ ОТВЕТНИК ,и да караш хората да правят глупости , бога ми ще се постараем да си с БАН!Пак ти казвам иди си прочети владението при съсобствена вещ и тогава пиши ,че доста хора ще изгориш с компетенциите си!
Последна промяна donna на 06 Мар 2011, 13:49, променена общо 2 пъти
donna
Старши потребител

Мнениеот Melly » 06 Мар 2011, 13:33

sava написа:
Melly написа:И в каква връзка извеждаш критерий за стабилност на КНА от бройката съставени и неоспорени такива? :roll: :roll: :roll:
Би ли пояснил, sava?

Ако идеята от самото начало е, че всичко ще приключи със съд , цялото упражнение е безмислено, но тия неща трябва да се обясняват явно поотделно.

Да, така е. И не тук, а където му е мястото, "очи в очи" и "око да види, ръка да пипне". Би ли се съгласил с мен? :D
Последна промяна Melly на 06 Мар 2011, 13:56, променена общо 1 път
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sava » 06 Мар 2011, 13:55

Melly написа:
sava написа:
Би ли пояснил, sava?

Да, така е. И не тук, а където му е мстото, "очи в очи" и "око да види, ръка да пипне". Би ли се съгласил с мен? :D

Бих казал безапелационно права!!!
sava
Потребител

Мнениеот sava » 06 Мар 2011, 14:40

donna написа:Сава ,ако още един път направиш грешката да пишеш глупости ,да си търсиш клиенти по форумите КАТО ИМ РАЗПРАВЯШ КАК ОБИЧАШ ДА БЪДЕШ ОТВЕТНИК ,и да караш хората да правят глупости , бога ми ще се постараем да си с БАН!Пак ти казвам иди си прочети владението при съсобствена вещ и тогава пиши ,че доста хора ще изгориш с компетенциите си!

Именно , как установи , че сънаследника е и владелец на имота , може и да ти харесва да го приемаш а приори , ама може и да не е така.
Защо ли имам гадното усещане , че ти си от тая категоря юристи , дето мечтата им е да заврат клиента си в съдебната зала и да го държат там докато не се спомине.
До момента хипотетично спретна още едно производство за делба с уравняване на дяловете . Умееш ги тия работи дума да няма.
sava
Потребител

Мнениеот dimist » 06 Мар 2011, 15:04

Някой няма ли да каже на човека, че намерението да свои имота трябва да е достигнало до съсобственика и той да не се е противопоставил?
Пък и сестрата в исков процес също може да доведе свидетели, които да установяват обстоятелства в нейна полза.
Или може би има нужда да си припомним каква в същност е силата на НА по обстоятелствена проверка?
dimist
Потребител

Мнениеот donna » 06 Мар 2011, 15:12

E аз се опитах да го кажа на лицето Сава , той въобще не зная дали ме разбра.
Пък и да ме е разбрал това му пречи на лова на клиенти .
Ако ли не тук има доста теми касаещи владението при съсобственост ...
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 06 Мар 2011, 15:16

Съвсем уместна забележка, dimist , но пък е интересно четиво. :)

как установи , че сънаследника е и владелец на имота

От пост първи се установява, че е съсобственик по наследяване с амбиции.
Плащал данъци?- не е част от фактическия състав, по-новите съдебни актове приемат, че е косвена индиция за нещо, ама няма законодателна опора ( и защо за 10г. пак ти си знаеш).
Няма данни за друго, но ти го еманципира от държател на сестрината си ид. част във владелец ( видя някак наличието кумулативно на онези 5 елемента) . :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 06 Мар 2011, 15:26

:D :D :D Точно аз не съм установила ,че питащия е владелец и на частта на сестра си :D , пратих сава да попрочете как се владее при съсобственост , защото той е специалиста по КНА :D :D :D Той савата го установява това :mrgreen:
Ама той нещо ще си противоречи , хем оня няма да е владелец , хем ще прави КНА ...

Е ето ви и третия вариянт нали съм обичала да вися пожизнено по залите -той най-сигурния :mrgreen:
Завежда си човека установителния иск и си доказва владението -спечели бетонира се отвсякъде , загуби ли да е жив и здрав , отива на делба :D .
donna
Старши потребител

Следваща

Назад към Съсобственост и делба