Моля да ми дадете съвет какво е най - добре да се направи при следния казус:
В момента сме в съсобственост на една двуетажна многофамилна жилищна сграда и парцел баща ми, аз, съпруга ми и сестра ми в отношение съответно: 0,3, 0,35, 0,28, 0,07. Съпруга ми не притежава част от двора. Баща ми се отказва от неговата част в полза на мен и сестра ми и сме се разбрали окончателно аз и съпруга ми да получим един етаж и ателие, а сестра ми - другия етаж. В идеални части това според моите изчисления е 0,28 за мен, 0,25 за съпруга ми и 0,47 за сестра ми.
Как юридически да постигнем най-евтиния вариант, за да узаконим това положение?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 00:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
дарение делба
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: дарение делба
С договор за доброволна делба, който се заверява при нотариус като подписи. Не се таксува кой знае колко.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Аз мисля,че въпреки по- ниските такси при дог. за доброволна делба тук по- добрият вариант с оглед отказа от дял на баща Ви във Ваша полза е да стане чрез НА. Друг е въпросът въз основа на какви документи определяте кой какъв дял притежава.
- nk7702n
- Старши потребител
При всички случаи е най- добре колега адвокат да Ви прегледа документите, за да бъде избран най- добрият за Вас вариант!
- nk7702n
- Старши потребител
Частите определям чисто математически. Сградата е образувана от две долепени сгради с общ вход. На едната сме съсобственици аз, сестра ми и баща ми съотв. с 1/6, 1/6 и 4/6. На другата сме съсобственици с по 1/2 аз и съпруга ми. Направихме и е одобрен проект, с който тези две сгради се преобразуват в една многофамилна с обща РЗП 390кв.м. На тази база аз изчислих въпросните части, така ги декларирах и получих ДО. Търся най-евтиния вариант защото тя е 280 хил.лв. и мисля, че при делба ще плащаме местен данък върху разликите при окончателното разделяне, а ако преди това се направи дарение, то тези разлики ще са по - малки.
Благодаря ви за съветите. Търся ги, защото смених двама адвокати и имам известни съмнения, че те не се интересуват особено от моя финансов интерес.
Благодаря ви за съветите. Търся ги, защото смених двама адвокати и имам известни съмнения, че те не се интересуват особено от моя финансов интерес.
- isivarb
- Младши потребител
Предвид тази ДО, най-добре посетете адвокат И си платете за а-к-ъ-л-а. Не се свършихте бе.
-
Melly - Старши потребител
В такъв случай трябва да посетите трети или четвърти, за съжаление. Да се прецени и дали и на какви части би могъл да се подели имотът, всички имате ли съгласие помежду си кой какво да придобие. Иначе, решение има, но трябва да се видят документите Ви! Нали разбирате, че не може да говорим наизуст?!
- nk7702n
- Старши потребител
Извинете, че се бъркам в сметките ви, но дали сметнахте, че при всяко дарствено разпореждане Нотариусът ще ви таксува, всяка сделка поотделно, според материален интерес?
В този смисъл следва и тези такси да включите в общата сметка, както и съответните такси за вписване на НА по ЗКИР, нови скици и прочее.
За да ви се даде някакъв смислен отговор наистина трябва да се знае ДО на дворното място, респективно и на сградата( не общо, защото квотите ви не са равни) и в кое населено място е имота( заради различните % в местните наредби), кой на кого колко ще дарява, и едва тогава да се направят елементарни математически изчисления при двата варианта.
В този смисъл следва и тези такси да включите в общата сметка, както и съответните такси за вписване на НА по ЗКИР, нови скици и прочее.
За да ви се даде някакъв смислен отговор наистина трябва да се знае ДО на дворното място, респективно и на сградата( не общо, защото квотите ви не са равни) и в кое населено място е имота( заради различните % в местните наредби), кой на кого колко ще дарява, и едва тогава да се направят елементарни математически изчисления при двата варианта.
- Гост.
- Старши потребител
isivarb написа:Благодаря ви за съветите. Търся ги, защото смених двама адвокати и имам известни съмнения, че те не се интересуват особено от моя финансов интерес.
В случая Вашият финансов интерес трябва да бъде поставен на второ място- след Вашия правен интерес. Че нали с тези сделки трябва да се постигне правна сигурност и стабилност, а не да хвърлите минимални средства, но на вятъра и да направите едно голямо НИЩО!
Надявам се, че нямате предвид "отказ в полза", защото, щом сте обикаляла и питала, знаете, че отказа от собственост е евтин. Само че такова животно "отказ в полза" не съществува- то си е чисто дарение, което следва да бъде извършено под формата на нотариален акт. Може да си разпределете ползването. И се върнете при онзи адвокат, който ви е предложил най-сигурният, а не най-евтиният вариант!
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|