начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Отказ от свидетелски показания по вещен иск

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ от свидетелски показания по вещен иск

Мнениеот gena_alexandrova » 21 Яну 2011, 12:45

Здравейте!
Въпросът ми е следният - какъв е видът на документа, с който се удостоверява отказът от даване на свидетелски показания на онование чл.166, ал. от ГПК? Има ли типова бланка и нужно ли е да се упоменава друга причина освен тази в горепосочения член, в нашия случай - родство по права линия? В какъв срок се декларира отказът ред съда?
Ситуацията е следната:
Баба ми и нейният брат имат съдебен спор за един имот. Брат й ( вуйчо на майка ми) призовава майка ми като свидетел по делото, но тя категорично няма желание да свидетелства срещу майка си.
gena_alexandrova
Младши потребител

Re: Отказ от свидетелски показания по вещен иск

Мнениеот REVOLUTION » 21 Яну 2011, 12:55

Отказът да свидетелстване не може да се прави извънсъдебно с документ.
Призования свидетел е длъжен да се яви в съда и там непосредствено пред съда да откаже да свидетелства , като се позове на някое от основанията посочени в чл.166 ал.1 ГПК.
Майка Ви да си носи акта за раждане за да установи , че е роднина по права линия със страна по делото и да откаже да свидетелства-тогава съдът ще я освободи и заличи като свидетел по делото.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот gena_alexandrova » 21 Яну 2011, 13:53

Много ви благадаря за отговора!!!
gena_alexandrova
Младши потребител

Мнениеот gena_alexandrova » 21 Яну 2011, 14:45

Извинявам се, че пак ще питам, но сега се обадих в деловодството на съда и ми казаха, че трябва да внесем молба да бъде майка ми освободена от задължението да даде по делото показания, след което съдия-докладчика ще се произнесял дали я освобождава. Но не е ли достатъчно позоваването по чл. 166, ал.1, т.2 ??? Не следва ли да се приложи непосредствено правната норма?
И каква форма да има тази молба?
Благодаря предварително!!!
gena_alexandrova
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 21 Яну 2011, 15:11

gena_alexandrova написа:Извинявам се, че пак ще питам, но сега се обадих в деловодството на съда и ми казаха, че ...

Колегата Революшън Ви е обяснил как стоят нещата - той е юрист!
Ако не му вярвате, консултирайте се "ин виво" с такъв!
Защо нахалствате? Деловодителката била казала ... Ами питайте и портиера на съда ако искате ... Защо си мислите, че чистачите в съда, само за това, че се намират там, са по-компетентни от юристите, на които не им е месторабота съдебната сграда?

И не че деловодителката е излъгала, или че това което е казала няма да свърши работа, но по-точното и по-сигурното е явяването, а и има някои други "малки подробности", които следва да се отчетат, ако действате по акъла на деловодителката и които едва ли ще можете да съобразите ... и с които, както и сама виждате за някои от тях, няма да можете да се справите сама ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот gena_alexandrova » 21 Яну 2011, 18:05

Инспектора, благодаря ви за отговора!
Само не ми стана ясно точно коя част от поста ми ви се стори нахалстване???
И как решихте, че си мисля, че чистачката е компетентна? Или просто обичате да слагате думи в нечия уста, респективно пост?
Не съм юрист, затова питам, ако ви дразни некомпетентността ми и лаишкия подход, моля за извинение.
gena_alexandrova
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 21 Яну 2011, 18:53

Нахалстване е, че след като Ви беше отговорено от Революшън /при това изчерпателно, правилно, коректно, конкретно и :!: изключително точно/ какво да правите, Вие пак задавате въпрос: "ама сега така по друг начин дали не може, че баба пена деловодителката казала, че може".

Подразни ме лаишкото отношение /не подхода/ - естествено че като не сте юрист, няма как да очаквам да питете на "юридически език". Но не мога да приема, че въпреки отговорът тук /който получавате на всичкото отгоре и безплатно/, Вие отивате и се "консултирате" с лица без необходимите знания. Ако нямате вяра на отговорите тук, тогава или изобщо не питате, или се консултирате на живо с юрист ... а не с някаква си служителка, която еди какво си била казала ... и отгоре на това /ето това ме подразни/ искате тука да ви потвърдим, или не правотата на казаното, че и да ви доразясняваме приложенията на правните норми - кое било посредствено приложимо и кое непосредствено ... на кое да се "позовете" и хоп! ...

Питате :arrow: отговаря Ви се ако е възможно /в случая Ви се отговори възможно най-точно/ :arrow: едно благодаря :arrow: изпълнявате точно каквото е отговорено и нямате проблем :!:

Ако искате да проверявате правните познания на деловодителките в еди кой си съд, или да Ви разясняваме из основи правото - приложимости на норми, тълкуванията им и т.н. ... не е тук мястото ... това дразни всички юристи, които пишат тук /и без това остават все по-малко и все по-некомпетентни/

П.П.: Това за чистачката е литературно отклонение /събирателно за всички съдебни служители-неюристи/ - сама знаете, че съм имал предвид деловодителката ...
inspectora
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба