начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Права при договор за разпределение и ползване

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Права при договор за разпределение и ползване

Мнениеот daniabc » 19 Дек 2008, 19:23

Здравейте,
Наскоро купих къща близнак, с 1/2 ид.ч от парцела - планирам да живея там със семейството ми. Имам нотариално заверен договор за разпределение и ползване на съсобствен имот от 2003 г. и съгласие от 1999г., за преустройство, което не се е състояло. Имам ли право да оградя собствеността си /според споменатия по-горе договор/, след като съсобствениците са починали, а един от наследниците, обитава другия близнак? Въпросният директно ми поиска пари, в случай, че реша да правя заграждения или подобрения.

Договорът дава ли ми някакви права, или трябва да се преподпише с наследниците? В случай, че трябва на ново да се договаряме, мога ли да се разполагам в съседския двор /при анулиране на цитираното по-горе споразумение/, който по презумция си остава идеална част от собствеността ми или съществува заварено положение?

ПП. Предполагам, че ще ме посъветвате да заведа дело за доброволна делба. Парцелът е голям, с лице на две улици и делим според законите и темите /които изчетох и лаишки интерпретирах/ - но не мисля, че комшията ще се съгласи, освен ако не му докажа по законен начин, че както той може да се разпорежда на моя територия, така и аз мога да действам на негова. Човекът твърдо е решил да се пробва да ме изнудва всячески... та ако има делба, то едва ли ще е доброволна... За съдебната четох, че не я препоръчвате.
daniabc
Нов потребител

Re: Права при договор за разпределение и ползване

Мнениеот blossom1 » 20 Дек 2008, 10:43

По въпроса за действието на споразумението, с което е разпределено ползването може да сте спокоен за момента - то е валидно и обвързва наследника, който е приел правата и задълженията на наследодателя си. Това не означава обаче, че не е възможна промяна, ако някоя от страните не е съгласна. Доколкото разбирам настоящото разпределение е благоприятно за вас, ако той желае промяна и вие не сте съгласни трябва да си зведе дело и да доказва по-благоприятен и за двете старни начин на разпределение на позването, което не ми се вярва да тръгне да прави.
Относно загражденията не ми стана ясно какво планувате, но не е проблем при валидно споразумение да ограничите достъпа на съсобственика до разпределената ви за ползване част чрез някаква ограда-примерно телена. Пари за това не може да ви иска.
Ако правите подобрения обаче, те са такива в съсобствен имот и са притежание на всички съсобственици, а не ваши лични/де се изразя по-разбираемо/. Пари той не може да взема от вас, ако правите подобрения в имота/пълен абсурд/. Ако вие правите такива подобрение без негово съгласие можете да искате да ви заплати по-ниската стойност от припадащата му се част от разноските за етзи подобрения или от стойността, с която тези подобрения увебичават стойността на имота.Предполагам, че последната информация освен твърде сложна в момента не ви е и необхадимао.
blossom1
Младши потребител

Мнениеот daniabc » 23 Дек 2008, 22:34

Благодаря за отговора. Моля само за уточнение в прав текст: Мога ли да оградя частта си - ако нямам право на солидна ограда, то и мрежа /с жив плет ще ми свърши работа/. Не желая да имам дори визуален контакт, с обитателят на съсобствената част, който и в настоящия момент се разпорежда с двора ми, както му е угодно, а поведението му клони към психически тормоз. Не мисля, че ще поеме инициативата да заведе дело за преразпределение, поради липса на финанси.

Ето скица на разпределението /моята част е горе в дясно/ :
Изображение
daniabc
Нов потребител

Мнениеот Standbay » 01 Дек 2010, 20:27

Стара тема, но във връзка с новата ме заинтригува.
Няма изрична регламентация за изграждането на някакъв вид ограда при резпределено право на ползване в даден имот.
Но изхождайки от основния принцип - всеки може да прави всичко, стига да не вреди на другите - бих предложил следното решение.
Избираш си защитен вид нискостеблени бързорастящи храсти по Закона за биологичното разнообразие - без консултация със специалист няма да мине, но в разсадниците са вещи по тия въпроси, и си правиш с такива храсти жив плет.
Постигаш по тоя начин най малко три цели:
- очертаваш си границите на ползването
- създаваш си удоволствие от гледката на растенията - ако пък са вечнозелени всеки сезон ще ти носи ноюанс на удоволствието от магията на природата
- залагаш един безупречен административно-наказателен капан на своя съсобственик, в който той поради своите природни и характерови особености ще се хване задължително - още едно удоволствие от сладкото отмъщение :wink:
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот daniabc » 14 Дек 2010, 15:42

Много благодаря за отговора /и тук!/. Имам познат, който се занимава професионално с озеленяване, след месец се връща в страната и непременно ще обсъдим вариантите.

На този етап проучвам дали мога да заведа /някакво!/ дело срещу съсобственика, което да е поне 80% сигурно, че ще спечеля в някакви разумни срокове! Целта ми е единствено да имам някакъв коз, за да се съгласи на доброволна делба.

Въпросният е алкохолик, който съжителства с алкохоличка. Карат се, бият се, псуват се, но никога след 22.00. Пикае редовно на общото ни външно стълбище към 2-ри етаж. Не ни дава ключ от ел. таблото /от ЧЕЗ са го оставили на него - възможно е и ток да краде/. Редовно краде и по някоя дреболия /недоказуемо/, оставена моментно без надзор.
Частта от имота му е наследствен, като половината е на сестра му - не са си правили труда, да вадят нов нотариален акт. Откакто се нанесохме /вече 5 месеца/, избягва пряки конфликти - не мога да кажа, че има пряк тормоз.

От скоро се замислям, като краен вариант и за съдебна делба, но не знам дали изобщо е възможно при тези обстоятелства.
daniabc
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба