начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

оспорване на съдебна делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

оспорване на съдебна делба

Мнениеот simeonova33 » 16 Ное 2010, 12:00

Здравейте. Надявам се да можете да ми помогнете със съвет по следния казус: 16 наследници сме и имаме проблем с един от нас, който не желае нито да продава, нито да оперира по какъвто и да е начин с наследените ни имоти. Предполагам, че единственият начин да се реши този въпрос - да се отделим от него - е чрез съдебна делба. Въпросът ми е тази делба може ли да се оспорва и какви са сроковете. Изобщо, съдебната делба решение ли е на нашия проблем, тъй като дали въпросният човек ще ни възпрепятства да разполагаме с имотите си или ще оспорва делбата с години, за мен е равносилно. Моля за мнения! :roll:
simeonova33
Нов потребител

Re: оспорване на съдебна делба

Мнениеот donna » 16 Ное 2010, 12:23

В какъв смисъл питате , ако ви интересува решението за делба дали е обжалваемо пред по -горен съд да обжалваемо е /колго време ще ви продължи делбата никои не може да ви каже по -простата причина ,че делбата е на две фази , както решението на първата фаза ,така и на втората подлежат на обжалване /, но след като влезе в сила и в делбата са участвали всички наследници решението ще е стабилно влазло в сила и следва да се впише в имотния регистър .
От там натам дали ще се стигне до публична продан е друг въпрос .
donna
Старши потребител

Мнениеот simeonova33 » 16 Ное 2010, 12:26

Да, въпросът ми беше най-вече дали се обжалва, до кога, пред колко инстанции и кога, в крайна сметка, става окончателна съдебната делба. Както и колко може да се проточи обжалаването - месеци, години?
simeonova33
Нов потребител

Мнениеот donna » 16 Ное 2010, 12:43

simeonova33 написа:Да, въпросът ми беше най-вече дали се обжалва, до кога, пред колко инстанции и кога, в крайна сметка, става окончателна съдебната делба. Както и колко може да се проточи обжалаването - месеци, години?

Решението ще подлежи на обжалване на 3 инстанции ,стига цената на иска да не е под 1000лв , а колко време едва ли някои ще може да ви каже.
donna
Старши потребител

Мнениеот simeonova33 » 16 Ное 2010, 13:13

Благодаря!
simeonova33
Нов потребител

Мнениеот mar_kol » 23 Ное 2010, 10:43

Казусът е следния. Съдебна делба- земя и сгради- около 30 съсобственика, единият изнудва другите и при намиране на купувач иска в пъти повече пари отколкото е неговия дял.
Делото е стигнало до фаза- имотът е разделен на два УПИ, като единият отговаря на дела на въпросния съсобственик по първоначалната оценка. Заповедта за разделянето е влязла в сила.
Сега, обаче, новият съсобственик иска нова оценка. Същата е направена и- естествено, тя не отговаря на първоначалната, тъй като вече са минали 2 години. По новата оценка останалите съсобственици трябва да изплатят някаква малка сума допълнително на съсобственика си за да се изравни стойността по тази оценка. Този съсобственик, обаче, не е съгласен с плащане на пари и иска продажба на двата нови имота на търг.
Има ли той право на такова искане? Каква е съдебната практика по аналогични казуси?
mar_kol
Нов потребител

Мнениеот namakak » 24 Ное 2010, 00:05

Едва ли имате основателно право да искате след като има влязло в сила решение и то след трите основателни причини по съдебен ред и основание.
Какво ви притеснява?Ако имате решение и можете да продавате,защо е наложително да има търг и обратното..Щом неможе да има търг или не се е стигнало до там,защо не сте се съобразили навреме с тази оценка нехаресвана от вас?
За да достигнете някаква инстанция или за да продължите процеса висящия,то би трябвало да имате основателна и законосъобразна обоснована причина.
Процесът със законосъобразните причини може да трае и десетилетия,но нима това е живота ви..
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот mar_kol » 24 Ное 2010, 12:07

namakak написа:Какво ви притеснява?Ако имате решение и можете да продавате,защо е наложително да има търг и обратното..Щом неможе да има търг или не се е стигнало до там,защо не сте се съобразили навреме с тази оценка нехаресвана от вас?

Търгът го иска страната, която има много малък дял и не иска да се извъши делбата. Ние, останалите съсобственици, нямаме нищо против както по първата, така и по втората оценка. Нашето желание е да се разделим реално с единия съсобственик (но естествено не сме съгласни с публична продан на търг), който има много малък дял, но пък това му дава същите права на собственик, които има и този с най- големия дял. И това го поставя в позиция да изнудва останалите. Тази позиция той я има само в качеството си на съсобственик. В момента, в който той получи в дял своята реална собственост, той би могъл да я продаде на пазарни цени и няма да има кого да изнудва и да иска в пъти по- голяма стойност от пазарната цена.
В това е големият въпрос. И това според мен е слабост на нашето законодателство. То дава същите права на съсобственик с 3% дял от един имот каквито има и онзи с 97% дял. Това положение дава изключително голяма възможност на съсобствениците с малък дял да изнудват тези с по- големия дял и това е обратно пропорционално- колкото по- малък е един дял, толкова по- голям е материалният интерес на неговия собственик да изнудва другия.
mar_kol
Нов потребител

Мнениеот kirile » 04 Дек 2010, 11:15

Имам и аз един въпрос - има ли някакъв преклузивен срок за обжалване на съдебна делба на наследствен недвижим имот ? Съдебната делба е извършена през 1983 г. а основанието ми за обжалване е , че в делбата не е участвал един от наследниците , въпреки приложеното по делото удостоверение за наследници.
kirile
Потребител

Мнениеот namakak » 04 Дек 2010, 22:47

Кириле,ако е бил редовно призован,не е от значение че не се е явил на един от процесите в делбата.
Марикол,за съжаление е така,който никога не се е потрудил или купил,или си е хайманяйствал,точно на него дават покрив да има,защото другите имат и са се потрудили..Да оценките винаги са по-малки в пъти от продажните цени,но адвокатите ви навреме е трябвало да ви подсетят какво е трябвало да се направи,за да се явят повече като него без дом и покрив,за да бъде предприето на търг.Дали ще може да ви заплати този човечец,дали ще може да ипотекира ако няма доходи които да представи пред банката е съвсем отделен въпрос.Той първо трябва да ви изплати,за да не получи предизвестие от съдия изпълнител.И разноските по делбата за неговия дял,за да може да си вземе решението :wink:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот rozablue » 05 Фев 2011, 11:52

Действително, законът дава перефектна възможност на съсобственици с малък, дори нищожен дял, да изнудват всички останали, без това да се счита за престъпление. Съществува ли обсъждане на този въпрос с перспектива за законодателна промяна? Най-вероятно, не.
Доколкото знам, до не много отдавна е съществувало положение, при което съсобственик може ,без разрешение на другите, да построи нещо,което е до 50% по-голямо от неговата част като собственост. Но това е отменено.
Едва ли ще се възстанови.
Съсобственик с над 50% дял има право да управлява общата собственост, но това е една идеална възможност, без никакви реални права за полздване, строеж и т.н., без мнението на останалите.

Съществува ли някаква законова възможност - извън съдебната делба, за неутрализиране на -вероятно не винаги, но в случаите,когато това се случва, вредната -крайно вредната роля, на съсобствениците с нищожен дял?
Благодаря.
rozablue
Потребител

Мнениеот kirile » 21 Фев 2011, 12:12

Кириле,ако е бил редовно призован,не е от значение че не се е явил на един от процесите в делбата.

Не , един от наследниците изобщо не е призован като страна по делото , въпреки че името му фигурира в приложеното удостоверение за наследници. Не е упоменат в исковата молба , а доколкото знам съдът е длъжен служебно да следи дали са призовани като страни всички наследници , което не е направено. Въпросът ми беше дали мога на това основание след около 30 години да оспоря делбата и имота да се подели наново ?
kirile
Потребител

Назад към Съсобственост и делба