начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дарение на апартамент

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дарение на апартамент

Мнениеот alena6 » 30 Окт 2010, 11:22

Направено е дарение на майка за едната от двете й дъщери. В дарението се казва:

"С.А. дарява на дъщеря си З.Д. собствените си 2/6 ид.ч., придобити по прекратена поради смърт съпружеска имуществена общност и наследство от следният недвижим имот, а именно: апартамент с обща квадратура 75 кв.м."

Така както е формулирано излиза, че майката е имала само 2/6 ид.ч. от съпружеската общност, а останалите 4/6 са били собственост на съпруга. Какви са шансовете да се оспорва така формулираният текст в дарението?
alena6
Нов потребител

Re: Дарение на апартамент

Мнениеот blossom1 » 02 Ное 2010, 10:28

Дори да притежава съпругата 4/6 няма проблем да дари само 2/6 ид.ч. Не ми е ясно на какво осонвание точно ще спорите - грешка в предмета ли? И как ще стане ако /както си мисля/ дарителят не е жив? Инфото е крайно недостатъчно и идеята ви също е неясна.
blossom1
Младши потребител

Мнениеот adamante » 09 Ное 2010, 12:28

Аз също имам няколко въпроса:
Ще се опитам да бъда максимално изчерпателна.
Моята баба ми дарява апартамент, безвъзмездно, с право на ползване докато е жива.
Моите въпроси са следните:
1. Баща ми може ли да има претенции (като неин син и единствен пряк наследник) над апартамента и какви са шансовете му да ми го вземе?
2. Аз съм омъжена, имам 2 деца и съм наясно, че ако умра - апартамента ще бъде поделен между съпругът ми и децата, НО аз искам той да остане САМО на децата. Как да стане това? Има ли начин въобще?
3. Ако успея да направя така, че прословутия апартамент да бъде наследен след моята смърт САМО от децата, как ще се процедира, след като те са непълнолетни. Най-вероятно баща йм ще е техен настойник и като такъв може да продаде имота и накрая когато станат пълнолетни децата да се окаже - че нямат нищо....
adamante
Нов потребител

Мнениеот alena6 » 14 Ное 2010, 06:37

blossom1 написа:Дори да притежава съпругата 4/6 няма проблем да дари само 2/6 ид.ч. Не ми е ясно на какво осонвание точно ще спорите - грешка в предмета ли? И как ще стане ако /както си мисля/ дарителят не е жив? Инфото е крайно недостатъчно и идеята ви също е неясна.

Опитахме се да оспорим валидноста на даението. За това дарение има два нотариални акта с еднакво съдържание но с различни подписа, едното е заведено с номер, другото не е, едното има оценка и платени такси в графата, другото няма, което ме усъмни, че дарението не е направено доброволно.
alena6
Нов потребител

Мнениеот goldie » 15 Ное 2010, 13:03

adamante написа:... аз искам той да остане САМО на децата. ...
... и като такъв може да продаде имота ...

един страничен (и риторичен) въпрос - ако толкова сериозно се съмнявате в този човек и в неговата загриженост за децата, защо не сте се развели?
goldie
Потребител

Мнениеот adamante » 22 Ное 2010, 16:39

Голди, приемам с усмивка този въпрос, защото не вярвам, че го задавате сериозно.
Но все пак ще ви отговоря. Много е просто.
Ако се случи нещо с мен - това означава, че един млад мъж ще остане сам....колко време? Колко дълго...Вижте, аз не се съмнявам в него, а в човека, който ще бъде до него, ако един ден ме няма...Буквално казано - откъде да знам на каква ще попадне?! Затова искам да застраховам децата си, дори баща йм да си загуби разсъдъка по някоя жена, те да имат нещо останало от биологичната йм майка! Това е.
adamante
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба