начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Продадена запазената ми част от наследството без мое знание.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продадена запазената ми част от наследството без мое знание.

Мнениеот kapi123 » 21 Ное 2010, 18:53

Моля за мнение по следния случай: Баща ми почива през 1980г. Наследници сме аз (син от първи брак), втората му съпруга и дъщеря им от втория брак. По време на втория си брак баща ми купува жилище (апартамент). Аз имам ли запазена част от този имот? Според адвоката ми имам ¼ запазена част. Прав ли е? Скоро научих, че преди няколко години имотът е продаден без мое знание. Според адвоката ми няма давност за запазена част от наследство и мога да водя дело. Срещу кого да го водя: продавача (роднините ми) или купувача за „дефектна”сделка? Или шансовете за успех от такова дело са нищожни?
kapi123
Нов потребител

Re: Продадена запазената ми част от наследството без мое знание.

Мнениеот Melly » 21 Ное 2010, 18:58

kapi123 написа:Моля за мнение по следния случай: Баща ми почива през 1980г. Наследници сме аз (син от първи брак), втората му съпруга и дъщеря им от втория брак. По време на втория си брак баща ми купува жилище (апартамент). Аз имам ли запазена част от този имот? Според адвоката ми имам ¼ запазена част. Прав ли е? Скоро научих, че преди няколко години имотът е продаден без мое знание. Според адвоката ми няма давност за запазена част от наследство и мога да водя дело. Срещу кого да го водя: продавача (роднините ми) или купувача за „дефектна”сделка? Или шансовете за успех от такова дело са нищожни?

От туй, червеното по-горе, та през чл.33 ЗС и т.н.
Впрочем, колегата е следвало да е наясно! 8)
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот portokal » 21 Ное 2010, 19:01

Има давност и тя е 5 години от смъртта на наследодателя. В случая обаче е възможно да не става дума за накърнена запазена част, а чисто и просто за продажба на целия имот от само някои от съсобствениците.
Ако баща Ви приживе е дарил или завещал имота на дъщерята и съпругата, става дума за накърнена запазена част, която в случая ще е по-малка от 1/4, заради съпружеската общност, но така или иначе няма да можете да си я търсите заради изтеклата давност.
Ако просто след смъртта му те са "завладели" имота изцяло и сега са го продали, е друго - имате добри шансове според мен, освен ако не се окаже, че купувачът - добросъвестен владелец най-вероятно - е станал собственик по давност.
Зависи какви са точните факти.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 21 Ное 2010, 19:19

А има и друго- в наследствената маса да има още имоти и след съдебно производство и разни експертизи се установи, че не е накърнена ЗЧ. А е възможно в наследствената маса да няма изобщо имоти за наследяване...
След като има адвокат тези неща са изяснени.
Гост.
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба