начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Наем от съсобственик

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наем от съсобственик

Мнениеот vannila » 05 Ное 2010, 00:13

Здравейте,
след смъртта на баща ми,семейното жилище се подели м/у мен , майка ми и брат ми,
2006г. закупих дела на майка ми със запазено право на ползване,
от 2007г. не живея в апартамента, там живеят майка ми и брат ми, който има друг апартамент, но го дава под наем.
Интересува ме мога ли да искам наем от брат си?
Може ли да се изиска със задна дата?
Трябва ли майка ми да се откаже от запазеното право на ползване?
Към кого да се обърна - адвокат, нотариус, съдия изпълнител?
Благодаря Ви!
vannila
Младши потребител

Re: Наем от съсобственик

Мнениеот inspectora » 05 Ное 2010, 01:45

vannila написа:Здравейте,
след смъртта на баща ми,семейното жилище се подели м/у мен , майка ми и брат ми,
2006г. закупих дела на майка ми със запазено право на ползване,
от 2007г. не живея в апартамента, там живеят майка ми и брат ми, който има друг апартамент, но го дава под наем.
Интересува ме мога ли да искам наем от брат си? - не
Може ли да се изиска със задна дата? - очевидно не
Трябва ли майка ми да се откаже от запазеното право на ползване? - защо да се отказва?
Към кого да се обърна - адвокат, нотариус, съдия изпълнител? - нито едно от трите ... ако имате предвид, за да си получите наема от брат си, който не Ви дължи такъв - към съда ...
Благодаря Ви! - моля
inspectora
Активен потребител

Мнениеот goldie » 06 Ное 2010, 14:40

inspectora написа:...
Интересува ме мога ли да искам наем от брат си? - не
...

Закон за собствеността (обн. ДВ92/16.11.1951г., изм. ..., изм. ДВ6/23.01.2009г.)

Чл. 31. Всеки съсобственик може да си служи с общата вещ съобразно нейното предназначение и по начин да не пречи на другите съсобственици да си служат с нея според правата им.

Когато общата вещ се използува лично само от някои от съсобствениците, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня на писменото поискване.

vannila написа:...
Може ли да се изиска със задна дата?
Трябва ли майка ми да се откаже от запазеното право на ползване?
Към кого да се обърна - адвокат, нотариус, съдия изпълнител?
...

1. вижте втория посинен текст по-горе!
2. за да искате наем и от нея ли? не, не трябва.
3. към брат си, вижте отговор 1!

п.п. към адвокат винаги можете да се обърнете, но няма да успеете да вземете наем от него. към нотариус можете ако ще дарявате дела си на брат си, а към СИ (още) нямате за какво.
goldie
Потребител

Мнениеот Гост. » 06 Ное 2010, 17:08

:roll: :) Всичкото това за да претендирате 1/4 от, да го наречем, наемната цена от брат си, при това от дата на поискване.... Това е всичко, което можете да претендирате.
С времето ще установите, че парите които ще дадете, за да ви присъдят или изплаща той тази сума е в пъти повече от това, което реално ще получите. :)
Но има хора педантично принципни - 12 лева( примерно) са много и нищо. :lol:

Да, и още нещо- жилището не е поделено, вие сте съсобственици, като дяловете ви са в идеални части.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот goldie » 08 Ное 2010, 02:54

poli_g написа::roll: :) Всичкото това за да претендирате 1/4 от, да го наречем, наемната цена от брат си, при това от дата на поискване....

е, малко повечко са. ако наследници на починалия баща са съпругата и две деца, то всеки получава по 1/3, а с изкупуването на дела на майка си тъжителката ще да е с 2/3.

не споря, че искане на наем от брат си е доста интересен (и доста ялов) начин за избиване на "инвестицията". :roll: :)
Последна промяна goldie на 08 Ное 2010, 16:02, променена общо 1 път
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител

Мнениеот Гост. » 08 Ное 2010, 04:07

" след смъртта на баща ми,семейното жилище се подели м/у мен , майка ми и брат ми"
Не, едва сега обърнах внимание, че съм била неточна!
Приемам, че имотът дето се явява ябълка на раздора е придобит в режим на СИО( твърде малка е вероятността за изключенията), та - майката има 4/6 ид.ч. от имота, а децата по 1/6. Което прави наема за тази 1/6, която е по наследство( онази с ВПП е друга история) съвсем минимален.

Спорна седмица!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот goldie » 08 Ное 2010, 15:55

poli_g написа:...Не, едва сега обърнах внимание, че съм била неточна!...

аз също откривам със закъснение, че съм бил неточен - наследява се само половинката на бащата в СИО, а не целият имот! при все това тази ми неточност само намалява дела, който след вашата поправка се вдига до 5/6:

"2006г. закупих дела на майка ми ..."

poli_g написа:Спорна седмица!

благодаря, да се връща тъпкано! :roll:
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител

Мнениеот vannila » 20 Ное 2010, 21:31

Да,собственик съм на 5/6 от апартамента, брат ми е собственик на 1/6,
искам да предявя претенции за наем от него ,защото от както се е нанесъл/4г./,са натрупани солидни неплатени сметки,които ще платя аз един ден.
Въпроса ми беше - мога ли да го осъдя за наем на моите 5/6?
Мога ли един ден да докажа, че сметките са направени от него и 2/3 от тях да се удържат от неговия дял /сина му също дойде да живее там/? То съвсем скоро сметките ще се изравнят като сума съответстваща на неговия дял.
А мога ли да изискам да ми се прехвърли и неговата част,
след като жилището е основно за мен , а за него - не?
Станаха доста въпросите, благодаря Ви предварително.
vannila
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 20 Ное 2010, 22:11

Хайде да започнем отначало? ( както казва котаракът Леополд :lol: , или нещо такова).
Вие сте собственик на 5/6 ид. части от имота. Обаче, тук трябва наистина да разберете същината, за 4/6 от онези 5/6 притежавате само ГОЛАТА собственост, защото прехвърлителката на тези 4/6 си е запазила ВПП. Като такава тя има пълното право да ползва имота, да пуска наематели, да не го ползва лично, но чрез трето лице, като събира гражданските плодове ( наем примерно), за естествените неотносимо да обяснявам.
Следователно вие може да претендирате от брат си наем само за онази 1/6 ид. част от този имот.
Такова дело наистина би било интересно- не заради минималния размер на цената, а заради усложненията със запазеното ВПП.
Не написахте и ред какво е отношението на майка вви към сегашното статукво :roll: , освен, че искате да ви се плаща- без оглед на какво имате право.

Ако до тук сте ме разбрала идва следващото: като ползвател с ВПП тя е задължена да заплаща съответните налози( имам неизвестен спор :P между становището на Василев и моето относно задълженията на ползвателите), но смятам, че майка ви е задължена да плаща :arrow: данък по ЗМДТ( вкл. и такса смет) за 4/6 ид. части( онези със запазеното ПП), :arrow: консумативни разходи( ток, топло и прочие ако сте уредила проблема с партидите).
Останалите 2/6 се разпределят по равно между двама ви с брата. За данъците- ясно, що се отнася до останалите задължения вече става веселото... Или поне един ден ще се видите в леко чудо ( след кончината на ползвателката).
Време е да се ориентирате към адвокат.

Жилището не е "основно" нито за вас, нито за него- просто сте съсобственици с различни квоти. Можете да искате всичко, отделен е въпроса брат ви какво иска.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот vannila » 21 Ное 2010, 00:17

Благодаря Ви за изчерпателния отговор,
майка ми е съгласна да се откаже от запазеното право.
В този случай бих ли могла да получа от брат си наем за 5/6 при положение, че и майка ни ще остане да живее там?
Това, че жилището е единствено за мен, а брат ми има и друг апартамент,наистина ли няма значение?
И това, че аз съм стопанисвала апартамента 20г. /ремонти, текущи разходи,обзавеждане/ няма значение?
С две думи-имам собственост в която не мога да живея , защото няма място за мен /65кв./, но един ден ще поема частта от натрупаните сметки спрямо моята квота/изключвам варианта майка ми да ги плати/?
Всъщност мога ли въобще да направя нещо в случая?
vannila
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба