Не знаех къде да публикувам въпроса си.
Починалата ми майка - ми остави собственоръчно завещание, в което пише, че всичко, което е притежавала преживе - пари, ценности, движимо и недвижимо имущество оставя на мен. Вчера бях при нотариус. Той състави протокол - с подписи и печати.
Майка ми оставя 12-десет земеделски разпокъсани имота, в които сме съсобственици - аз, брат ми и тя.
Нотариусът иска скици и декларации за тези имоти, за да впише в Агенцията това завещание.
Но, аз се интересувам само от един от тези 12 земеделски земи. Мога ли само за този имот да се възползвам от заващанието или съм задължена да се възползвам от всички?
Истината е, че в поземлената комисия ми искат 100 лева. Но тези земи са 8 категория, никой не иска да ги види и чуе, и са по два - три декара, дори има и в кв. метри. Малки са.
Заплатила съм си услугата при нотариуса, но останах разочарована, защото - ето налага ми се да питам, т.е - не ми даде инфо и аз тогава не се и сетих да попитам. Смятам, че всеки нотарус трябва да даде инфо - за това - от какво можеш да се възползваш или не.
Може ли някой да ми отговори - мога ли само от един или няколко имота да се възползвам или съм задължена от всички. А и имам брат.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
собственоръчно завещание
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: собственоръчно завещание
Частичен отказ или частино приемане на наследство са недействителни. Но има нещо друго -> след като имате брат, как така той не получава нищо. Той е насдник със запазена час
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Разбрах, благодаря.
- raza68
- Младши потребител
То по същия принцип - как родителите са дарили на брат ми жилището си, след като имам запазена част? Та и аз реших така.
- raza68
- Младши потребител
е не точно. Аз просто разбрах, че са оставили всичко на вас и затова се зачудих как така брат ви не е възразил. но щом така сте се разбрали няма проблем.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
О, вероятно ще върази, но аз вече не го искам това завещание. Никак не сме се разбрали. Ами родителите са ми имали гузна съвест - че са дарили апартамента и са направили това завещание - което няма никаква стойност - за нищо служещи земи, уж да ме компенсират. Дори не ги знам къде са - имам нот. актове - не ми трябват, защото нямат стойност.
- raza68
- Младши потребител
Всеки, може да си завещава /дарява какавото си иска - основно правило - а наследникът има право на запазена част . !!! право на... - което значи, че може да се възползва или не....
Завещанието не е собственоръчно, а саморъчно и нотариусът, няма как да Ви обясни всичко, просто е трябвало да го попитате и той е щял да Ви отговори, че няма как да приемете само част от завещанието... Или всичко, или нищо... ако не си го искате, просто не отивайте да Ви се издаде препис - и готово... нивите, ще се разделят между всички наследници и така ще получите не - нищо не струващи ниви - а част от нищо не струващи ниви - не знам дали това е по - добрата алтернатива. А ако сте против това, че родителите Ви са дарили апартамента - на брат Ви, то тогава може да заведете дело и да си търсите запазената част... Но възниква въпроса - дали стойността на Нивите - не е равна на полагащата Ви се част от апартамента ... Защото в такъв случай, няма значение дали сам сте се отказали от завещанието....
И моля Ви не обвинявайте за всичко нотариусите - те по принцип са добри хора,който си разбират от работата и си я вършат съвестно.. всяко стадо си има черни овце, но това не значи че Нотариусите - по принцип са лоши - по - голямата част от тях са професионалисти
Завещанието не е собственоръчно, а саморъчно и нотариусът, няма как да Ви обясни всичко, просто е трябвало да го попитате и той е щял да Ви отговори, че няма как да приемете само част от завещанието... Или всичко, или нищо... ако не си го искате, просто не отивайте да Ви се издаде препис - и готово... нивите, ще се разделят между всички наследници и така ще получите не - нищо не струващи ниви - а част от нищо не струващи ниви - не знам дали това е по - добрата алтернатива. А ако сте против това, че родителите Ви са дарили апартамента - на брат Ви, то тогава може да заведете дело и да си търсите запазената част... Но възниква въпроса - дали стойността на Нивите - не е равна на полагащата Ви се част от апартамента ... Защото в такъв случай, няма значение дали сам сте се отказали от завещанието....
И моля Ви не обвинявайте за всичко нотариусите - те по принцип са добри хора,който си разбират от работата и си я вършат съвестно.. всяко стадо си има черни овце, но това не значи че Нотариусите - по принцип са лоши - по - голямата част от тях са професионалисти
- nadinikol
- Младши потребител
не ми трябват, защото нямат стойност.
Дарете ги и ще решите проблема. Толкоз фондации биха приели с благодарност дарението.
По отношение апартамента- трябва да се съберат всички актове за собственост, за да се прецени от компетентен специалист дали наистина има накърнена ЗЧ, дали не са изтекли съответните срокове и правото ви е преклудирано.
При тази оскъдица от факти не може да се каже нищо конкретно, освен, че ако направите отказ от наследство, собственик и на тези земи ще е брат ви.
п.п. Я, какъв патос А нотариусът не дава ли консултации?
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря на всички отговорили. Аз не съм правно образована. Съгласна съм, че законите трябва да се знаят от всички, но затова има и специалисти - наречени адвокати и нотариуси. Може би- трябваше нотариуса да ми обясни - малко повече. Какво мога и какво не мога. Може би - той е човека, който да беше обяснил - това което питам. А той даде информация - на час по лъжичка, на час по паничка. Човек, който си разбира от материята - би предвидил и казал всички възможности. А не - искам скици и т.н. Аз на момента - въобще "незгрях", че в един момент - трябва да дам 100 лева за тези документи за нищо неструващи земи. Плюс - това, което заплатих на нотариуса - 50 лева. Нещо равносметката ми - не излезна и тогава реших да изложе случая. Но с Ваша помощ - ми се изясниха нещата.
Относно - фондациите - само да ми ги поискат. Това ме заинтригува. Но те - надали ще дадат пари - за документи - за да им ги подаря - нещо от което не могат да си върнат парите от оформянето на документите. Защо да ги набутвам. Пак казвам, че от 15 години - те вероятно са пустеещи, никой не се интересувал. Обща площ - около 40 декара, разпръстнати на различни места в 12 обекта. Смешна работа.
Отново благодаря.
Относно - фондациите - само да ми ги поискат. Това ме заинтригува. Но те - надали ще дадат пари - за документи - за да им ги подаря - нещо от което не могат да си върнат парите от оформянето на документите. Защо да ги набутвам. Пак казвам, че от 15 години - те вероятно са пустеещи, никой не се интересувал. Обща площ - около 40 декара, разпръстнати на различни места в 12 обекта. Смешна работа.
Отново благодаря.
- raza68
- Младши потребител
Сега вие не сте права.
Прибегнали сте до услугите на нотариуса, защото това саморъчно завещание, ако ще се ползвате от благините му, следва да се обяви, да му се даде публичност, да стане общоизвестно на неограничен кръг лица и прочее. От тази дата започват да текат важни за вас и останалите наследници срокове.
По-горе ви написаха, че ако сте питала, то вероятно щяхте да получите отговор. Нотариусът няма как да знае какви би провокирало интересът ви в бъдеще във връзка с тези имоти.
Да не казвам, че вероятно дори и да ви бе отговорил, след време щяхте да установите, че отговорът му е относително неправилен. Той не знае за съществуването на брат ви, не знае за разпоредителната сделка на наследодателите ви, няма знание какво още има в наследствената маса.... и при липса на важни и относими факти няма как да ви се даде коректен отговор.
А иначе- бъдете здрава, имотите не са най-важното в живота.
Прибегнали сте до услугите на нотариуса, защото това саморъчно завещание, ако ще се ползвате от благините му, следва да се обяви, да му се даде публичност, да стане общоизвестно на неограничен кръг лица и прочее. От тази дата започват да текат важни за вас и останалите наследници срокове.
По-горе ви написаха, че ако сте питала, то вероятно щяхте да получите отговор. Нотариусът няма как да знае какви би провокирало интересът ви в бъдеще във връзка с тези имоти.
Да не казвам, че вероятно дори и да ви бе отговорил, след време щяхте да установите, че отговорът му е относително неправилен. Той не знае за съществуването на брат ви, не знае за разпоредителната сделка на наследодателите ви, няма знание какво още има в наследствената маса.... и при липса на важни и относими факти няма как да ви се даде коректен отговор.
А иначе- бъдете здрава, имотите не са най-важното в живота.
- Гост.
- Старши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|