Здравейте!
Ще опитам накратко да разкажа как на съседът ми се издаде нотариален акт за моя гараж.
Собственик съм на апартамент и гараж. Правото си на собственост придобих чрез дарение от родителите ми, извършено с нотариален акт от 2006г. В действителност родителите ми купуват въпросния имот през 1995г., подписват предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот, като в договора са описани апартамент и склад от 15кв.м., но при продажбата и последвалото издаване на нотариалния акт - складът се "превръща" в гараж при същите граници и с площ от 17,44кв.м. От там и в моя нот.акт също е описан като гараж.
През м.Март продавачът/съседът ми/ отива в Агенцията по кадастъра, представя Нотариален акт за продажба на недвижим имот срещу задължение за строителство/същия, който е представил при сделката с родителите ми за да удостовери собствеността/ и прави промяна на кадастралната карта, издава му се скица със собствен идентификатор, в която той притежава гараж и склад/15,00кв.м. За тези действия нито съм уведомена, нито някой е идвал да прави замервания и т.н.
Веднъж сдобил се с въпросната скица от Агенцията по кадастъра човека отива при забележете - същия нотариус, който издаде моя нотариалин акт и му се сдобива и с констативен нотариален акт за моя гараж, отново "превърнал" се в склад.
Въпросите ми са следните:
1. Не трябваше ли да бъда уведомена за действията на Агенцията по кадастъра??? Съдя по това от факта, че когато аз отидох там да искам скица със собствен идентификатор /забележете с приложено удостоверение от Районен съд, в което ги задължават да ми издадат скица/ те веднага уведомиха съседа като "собственик".
2. Има ли право Агенцията да ми откаже издаването на такава скица с обяснението, че имало образувано Гр. дело и Съда трябва да се произнесе? В крайна сметка Съдът се е произнесъл като е издал това Удостоверение.
3. Подадох искова молба в Районен съд, делото е насрочено за 10.11.2010г.
4. Подадох жалба до Районна прокуратура за документна измама. Прокурора отказа да образува досъдебно производство. Причини не знам, т.к. все още не съм получила решението на Прокурора. Мога ли да обжалвам и имам ли шансове нещо да се случи?
5. Мога ли да търся някаква отговорност от Нотариуса? Не трябва ли да се провери историята на имота при издаване на нов нотариален акт?
Стана малко дълго, но случая е доста заплетен...
Благодаря Ви предварително за съветите!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Два нотариални акта за един имот???
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Два нотариални акта за един имот???
Здравейте!Аз съм от Велико Търново и имахме подобен казус. Бяхме сключили предварителен договор за покупко-продажба на апартамент на "зелено". Обаче както зачестиха случаите, срещу сумата, която бяхме дали на предприемача, накрая, когато стана ясно, че не може да построи въпросния блок, ни обезщети с три гаража. Гаражите ни бяха прехвърлени с един нотариален акт. Понеже те се намират далече, от мястото където живеем, ги обявихме за продажба.- на вратата на всеки от тях написахме продава се и телефона ми. И....обади се разгневена жена, която ни пита защо й продаваме гаража, той си е нейн. Като се видяхме ние си носехме нашия нотариален акт за гаражите, а тя нейния-за апартамент и гараж, който е описан и в нашия акт. И двата нот. акта са изповядани от един и същ нотариус в града.Но нейният беше съставен пръв, което означавеше автоматично , че тя е собственикът на въпросния гараж. Веднага отидохме при нотариуса и вдигнахме лют скандал, като след това бяхме решили да ходим в имотния регистър да питаме как така са вписали един и същ имот, по партида на двама собственици. Нотариусът постъпи по най-правилния начин- обади се на предприемача, който пък се оказа, че има още един свободен гараж и че очевидно била станала "техническа" грешка. Анулираха нашия нот. акт, и съставиха нов, в който спорният гараж беше заменен с нов. Обаче стария нот. акт остана в нас, никой не го поиска- така се получават понататъшните измами. Ако човек е недобросъвестен и има късмета да попадне на "заспали" длъжностни лица и може да направи куп неправомерни действия.
Във вашия слуай със същия нот. акт, въпросния съсед е извършил неправомерното действие да заяви нещо, което вече не се намира в негова собственост. Първото , което следва да направите е да уведомите Агенцията по кадастъра, като й покажете извадка от направена справка от Имотен регистър за актуалния собственик вписан по партида на имота. Да, трябвало е да бъдете уведомена за всички действия, тъй като сте собственик...явно обаче в кадастъра не са си направили труда да проверят собственика в имотен регистър, а са се задоволили с представения им акт. Имате пълно основание да подадете и иск за вреди, нанесени от държавни органи по закона за отговорносттта на държавата за вреди.
Никой не може да черпи права от своето неправомерно действие!
Успех в този сложен, но така разпространен в наши дни житейски казус!
Във вашия слуай със същия нот. акт, въпросния съсед е извършил неправомерното действие да заяви нещо, което вече не се намира в негова собственост. Първото , което следва да направите е да уведомите Агенцията по кадастъра, като й покажете извадка от направена справка от Имотен регистър за актуалния собственик вписан по партида на имота. Да, трябвало е да бъдете уведомена за всички действия, тъй като сте собственик...явно обаче в кадастъра не са си направили труда да проверят собственика в имотен регистър, а са се задоволили с представения им акт. Имате пълно основание да подадете и иск за вреди, нанесени от държавни органи по закона за отговорносттта на държавата за вреди.
Никой не може да черпи права от своето неправомерно действие!
Успех в този сложен, но така разпространен в наши дни житейски казус!
- vero6
- Младши потребител
Наложително е да си организирате защитата, stella_b !
И не по форумите...
И не по форумите...
-
Melly - Старши потребител
в определение законов срок декларирали ли сте си имота в агенцията по кадастър
- boiko_62
- Потребител
boiko_62 написа:в определение законов срок декларирали ли сте си имота в агенцията по кадастър
За съжаление не, но това прави ли ме НЕсобственик?
- stella_b
- Нов потребител
stella_b написа:boiko_62 написа:в определение законов срок декларирали ли сте си имота в агенцията по кадастър
За съжаление не, но това прави ли ме НЕсобственик?
Нали Ви казах. Не се подмотвайте излишно. Губите си времето... А то не работи във Ваш интерес!
-
Melly - Старши потребител
това не ви прави несобственик, но откъде да знае, че собственикът го е продал
спасението е да се обърнете към адвокат
спасението е да се обърнете към адвокат
- boiko_62
- Потребител
Ето ти и образец на нотариална покана
Успех
НОТАРИАЛНА ПОКАНА
ДО СЪСОБСТВЕНИК НА ИМОТ
ЧРЕЗ
Нотариус …............................................
№ ... в регистъра Нотариалната камара,
с район на действие ..............................
ДО
..................................................................
адрес: .......................................................
НОТАРИАЛНА ПОКАНА
ОТ
..................................................................
адрес: .......................................................
Господине / госпожо ... ,
С Вас сме съсобственици на следния недвижим имот: ..............., целият от ............... кв.м., находящ се ................, местност ................., община ................, област .................., както и на постройката върху имота, в квоти ............ идеални части за мен и ............. идеални части за Вас.
Поканвам ви:
1. След получаване на тази нотариална покана да започнете да ми заплащате по ..... лева месечно за това, че съм лишен от ползването на частта ми от описания по-горе имот.
2. Предлагам да прекратим съсобствеността върху имота, описан по-горе, по един от следните начини:
2.1. Вие да закупите от мен собствените ми ....... идеални части на цена общо от ...... лева. В случай че не се съгласите и не приемете предложението ми в срок от 1 месец, имам правото да предложа идеалната си част за продажба на всяко трето лице по цената, която предлагам на вас, съгласно чл.33, ал.1 от Закона за собствеността.
2.2. Аз да закупя от Вас собствените Ви ....... идеални части при условията, при които Ви предлагам вие да купите моите.
2.3. Да продадем заедно целия имот на трето лице.
В случай, че не отговорите на настоящата покана в срок от 1 месец от получаването й, ще предприема необходимите действия по принудително прекратяване на съсобствеността.
Подпис: ..............
Успех
- jeger
- Нов потребител
stella_b написа:Веднъж сдобил се с въпросната скица от Агенцията по кадастъра човека отива при забележете - същия нотариус, който издаде моя нотариалин акт и му се сдобива и с констативен нотариален акт за моя гараж, отново "превърнал" се в склад.
jeger написа:Ето ти и образец на нотариална покана
-----------------------------
Господине / госпожо ... ,
С Вас сме съсобственици на следния недвижим имот: ..............., целият от ............... кв.м., находящ се ................, местност ................., община ................, област .................., както и на постройката върху имота, в квоти ............ идеални части за мен и ............. идеални части за Вас.
Поканвам ви:
1. След получаване на тази нотариална покана да започнете да ми заплащате по ..... лева месечно за това, че съм лишен от ползването на частта ми от описания по-горе имот.
2. Предлагам да прекратим съсобствеността върху имота, описан по-горе, по един от следните начини:
2.1. Вие да закупите от мен собствените ми ....... идеални части на цена общо от ...... лева. В случай че не се съгласите и не приемете предложението ми в срок от 1 месец, имам правото да предложа идеалната си част за продажба на всяко трето лице по цената, която предлагам на вас, съгласно чл.33, ал.1 от Закона за собствеността.
2.2. Аз да закупя от Вас собствените Ви ....... идеални части при условията, при които Ви предлагам вие да купите моите.
2.3. Да продадем заедно целия имот на трето лице.
В случай, че не отговорите на настоящата покана в срок от 1 месец от получаването й, ще предприема необходимите действия по принудително прекратяване на съсобствеността.
Jeger, напълно оценявам желанието ви да помогнете безвъзмездно, но само с желание нищо не става! Образецът на нотариалната покана, който сте вмъкнали тук, е повече от неудачен. И недейте да обърквате повече stella_b, защото резултатът от вашите съвети ще бъде "български", а хонорарите на адвокатите ше бъдат повече от "европейски".
- helene
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|