начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

делба на апартамент

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

делба на апартамент

Мнениеот nickola » 24 Сеп 2010, 22:52

Здравейте!
Незнам дали правилно съм формулирал темата, но ако не е, то поправете ме.
Въпросчето ми е следното.
Братовчед ми притежава 75% от етаж на къща в Пловдив, а сестра му останалите 25%, родителите им са починали. И двамата са граждани на Хърватска, като само братовчед ми има българско гражданство.
Лошото идва от там че братовчед ми който притежава 75% иска да продаде апартамента, но единственото което го възпира е, това че не се познава със сестра си(не си говорят и незнаят кой къде живее,макар че са от един град), а другото е, че говорейки с нея, тя иска 100% от апартамента, макар и да няма как да ги получи правово.
В случая как може да се продаде апартамента?
Ако може да наклони везните това, всички данъци на апартамента се плащат от братовчеда имащ по-големите проценти.
Може ли да се уредят нещата само с човека притежаващ по-голямата част и то в България...? Или най-директно зададен въпроса е...
Как бих могъл да уредя нещата, така че да го закупя, при положението, че само братовчеда иска да го продава, но незнае какво да направи....?
Благодаря за отговорите :-) Весел ден!
nickola
Нов потребител

Re: делба на апартамент

Мнениеот goldie » 02 Окт 2010, 00:59

знаете кои хора са повече от китайците, нали?

:arrow: чл.33-36 от Закона за собствеността!
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител

Мнениеот nikiboy » 02 Окт 2010, 08:31

Е имаше някъде такива теми тук във форума, за съдебна делба.
Ама щом и чужденец намесен, хубаво е да се мине през адвокат, ама през кантората му, а не форума.
Просто за да не е обърка нещо, става въпрос за пари.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот goldie » 02 Окт 2010, 17:03

nikiboy написа:Е имаше някъде такива теми тук във форума, за съдебна делба.

каква делба, какви пьет лье'а?!
от изложението излиза, че и на двамата съсобственици не им е интересно да делят, а искат да се разпореждат напълно с имота. такива подробности като интереси на съсобственика не надушвам. единият от тях хем си няма на идея как да намери собствената си сестра, хем е прекрасно осведомен какво точно тя има като намерения ("не си говорят" ... "говорейки с нея"). за мен цялата работа е доста съмнителна и дано не съм прав.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 02 Окт 2010, 17:22

nickola написа:Здравейте!
Незнам дали правилно съм формулирал темата, но ако не е, то поправете ме.
Въпросчето ми е следното.
Братовчед ми притежава 75% от етаж на къща в Пловдив, а сестра му останалите 25%, родителите им са починали. И двамата са граждани на Хърватска, като само братовчед ми има българско гражданство.
Лошото идва от там че братовчед ми който притежава 75% иска да продаде апартамента, но единственото което го възпира е, това че не се познава със сестра си(не си говорят и незнаят кой къде живее,макар че са от един град), а другото е, че говорейки с нея, тя иска 100% от апартамента, макар и да няма как да ги получи правово.
В случая как може да се продаде апартамента?
Ако може да наклони везните това, всички данъци на апартамента се плащат от братовчеда имащ по-големите проценти.
Може ли да се уредят нещата само с човека притежаващ по-голямата част и то в България...? Или най-директно зададен въпроса е...
Как бих могъл да уредя нещата, така че да го закупя, при положението, че само братовчеда иска да го продава, но незнае какво да направи....?
Благодаря за отговорите :-) Весел ден!

Не може да купите целия етаж при положение , че само братовчеда Ви иска да продава.Може да Ви продаде само неговия си дял , като има няколко възможности за това.След като го купите може да поискате да купите и дела на сестра му и ако не се разберете да минете през съдебна делба.Процеса ще се усложни след като не знаете адрес на сестрата , но може да се мисли.
Разбира се може и братовчеда Ви да иска съдебна делба.Тогава имота ще се изкара на ПП като неподеляем(ако не са налице условията за възлагане) и братовчед Ви ще може да купи дела на сестра му.Ако и последната участва в ПП (има право на това) съответно ще е който предложи по-висока цена.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот goldie » 04 Окт 2010, 03:40

REVOLUTION написа:... Може да Ви продаде само неговия си дял ...

не, не може! не и без съгласието на другия съсобственик.
:arrow: чл.33 от ЗС
goldie
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Окт 2010, 10:03

goldie написа:
REVOLUTION написа:... Може да Ви продаде само неговия си дял ...

не, не може! не и без съгласието на другия съсобственик.
:arrow: чл.33 от ЗС

Може , може.Е не директно , но му се намира колая! :wink:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот blumenthal » 04 Окт 2010, 11:23

Мисля ,че по чл.212 ЗЗД може да стане ,но след спазване изискването на чл.33 ЗС .
blumenthal
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 04 Окт 2010, 11:53

При всички случаи при продажба ще се приложи чл. 33 от ЗС, все пак се касае за продажба на идеална част от апартамент, може да се извърши съдебна делба, при липса на съгласие за продажба от страна на сестрата. Ако тя е съгласна да стане съсобственик заедно с трето лице, няма никакъв проблем да бъде изготвен нотариален акт за продажба на дела само на брата.
Последна промяна nk7702n на 13 Яну 2011, 11:07, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Окт 2010, 12:03

nk7702n написа:При всички случаи при продажба ще се приложи чл. 33 от ЗС, все пак се касае за продажба на идеална част от апартамент, може да се извърши съдебна делба, при липса на съгласие за продажба от страна на сестрата. Ако тя е съгласна да стане съсобственик заедно с трето лице, няма никакъв проблем да бъде изготвен нотариален акт за продажба на дела само на брата. Ако имате нужда от помощ и подготовка на документите, адв. Кръстева, Пловдив, 0888975319!Успех!

Да ма няма!

П.П
Мисля ,че по чл.212 ЗЗД може да стане ,но след спазване изискването на чл.33 ЗС .

При продажба на наседство по чл.212 , чл. 33 ЗС не се прилага-това е един от многото начини! :wink:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 04 Окт 2010, 14:26

При продажба на наседство по чл.212 , чл. 33 ЗС не се прилага-това е един от многото начини!

Да, само едно леко несъгласие - не са чак толкоз много начините.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Окт 2010, 14:30

poli_g написа:
При продажба на наседство по чл.212 , чл. 33 ЗС не се прилага-това е един от многото начини!

Да, само едно леко несъгласие - не са чак толкоз много начините.

:D Съгласявам се и се коригирам.-Един от няколкото начина.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот blumenthal » 04 Окт 2010, 21:36

Благодаря за корекцията REVOLUTION . :)
blumenthal
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба