Надявам се това е най-подходящия раздел за нашия проблем.
Преди да почине баба ми, апартамента, в който сега живее дядо ми е завещан "с право на ползване докато са живи" на двамата им сина.
Единия син (мой чичо) остава да живее там, като последните няколко години подлага на непрекъсат тормоз дядо ми. Притесняваме се, че освен психическия тормоз, скоро може и да му посегне. Отделно не плаща сметки, взима му и от пенсията. Основния проблем е, че е алкохолик, има сериозни психични проблеми и е невъзможно да се разберем с него.
Варианта пред нас беше продажба на апартамента и разделяне на парите с цел да се купят две малки жилища, едно за него и друго, в което дядо ми да живее спокойно самостоятелно. Той категорично отказва този вариант.
Моля за съвет по два въпроса.
Има ли реалистичен вариант, при който моят чичо може да бъде принуден да напусне апартамента. След като баба ми е починала при все още валидно дарение дядо ми остава пълноправен ползвател на жилището. В Нотариалния Акт е написано - запазват си право на ползване на целия имот докато са живи, заедно или поотделно.
Според написаното дядо ми може да се разпорежда с имота, т.е. да изгони чичо ми от него. На практика така ли стоят нещата. От четеното разбирам, че няма лесен начин това да се случи. Не искаме да му докараме още скандали и стрес и накрая пак да се налага да живеят заедно.
Другия вариант пред нас е да се развали дарението и дядо ми да прехвърли на баща ми неговия дел, т.е. чичо ми да остане с 1/6 от имота. Лошото в този случай е, че чичо ми вече получава реална собственост над имота, дори това да е само 1/6.
От това, което съм чел, в този случай при отказ от продажба, варианта е съдебна делба, която може да се проточи много време.
Вероятно има и други варианти, ако някой има опит с подобни казуси, моля за съвет как е най-правилно да постъпим.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 19:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дарение на жилище, варианти за продажба
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Дарение на жилище, варианти за продажба
Разбира се, че ще се ходи при адвокат, първо искам да чуя и други мнения.
Не мисля, че чичо ми в момента е собственик на каквото и да е повече от тази 1/6. Да от дарението получава 50%, но докато е жив дядо ми той няма реална собственост. А дарението може да бъде развалено.
Въпроса е кой е по-добрия вариант - сигурен начин, по който може да бъде изхвърлен от апартамента и дядо ми да си живее там, а той си остава наследник на 50%.
Разваляне на дарението и прехвърляне на 4/6, които тогава ще притежава дядо ми, на името на баща ми.
Не мисля, че чичо ми в момента е собственик на каквото и да е повече от тази 1/6. Да от дарението получава 50%, но докато е жив дядо ми той няма реална собственост. А дарението може да бъде развалено.
Въпроса е кой е по-добрия вариант - сигурен начин, по който може да бъде изхвърлен от апартамента и дядо ми да си живее там, а той си остава наследник на 50%.
Разваляне на дарението и прехвърляне на 4/6, които тогава ще притежава дядо ми, на името на баща ми.
- tvbvbv
- Нов потребител
Re: Дарение на жилище, варианти за продажба
Да вярвам си. В единия случай разбрахте какво съм искал да кажа но явно много държите да бъде написано с юридически термини.
Във втория случай отново си вярвам тъй като съм в същото положение като наследник на 1/6.
Вложили сте толкова много енергия в този ироничен пост, а с 2 реда можеше да напишете нещо, което да бъде от реална полза.
Нямам намерение да влизам в полемика с човек натрупал близо 10000 постинга, очеидно имате много време за губене и се забавлявате по този начин
Най любезно ви моля да не пишете повече в темата, пък ако ще да сте последния човек оставил мнение в нея.
Във втория случай отново си вярвам тъй като съм в същото положение като наследник на 1/6.
Вложили сте толкова много енергия в този ироничен пост, а с 2 реда можеше да напишете нещо, което да бъде от реална полза.
Нямам намерение да влизам в полемика с човек натрупал близо 10000 постинга, очеидно имате много време за губене и се забавлявате по този начин
Най любезно ви моля да не пишете повече в темата, пък ако ще да сте последния човек оставил мнение в нея.
- tvbvbv
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|