начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

искам съвет за събаряне

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

искам съвет за събаряне

Мнениеот tanchoo » 11 Авг 2010, 14:23

През 2006г. купих 1/4 от къща в гр. Габрово с 1/2идеална част от земята.Имам съсобственик с когото не се разбираме, той отдава неговата част под наем.Понеже сградата е в лошо състояние аз искам да я съборя , а той не.Възможно ли е по някакъв начин да се събори.Съсобственикът ми праща нотариална покана с която ме поканва да направя ремонт.Може ли някой да ми посъветва какво да направя
tanchoo
Нов потребител

Re: искам съвет за събаряне

Мнениеот l____ » 12 Авг 2010, 20:21

Съсобствеността е, най-често, лошо нещо. А на къща - особено лошо. :?
Не можеш да я събориш без всеобщо съгласие. Освен ако "без да искаш" взривиш голяяяма газова бутилка в къщата (не съм подстрекател и никак не те съветвам да го правиш; само неуместно се шегувам).
И има особености дали съсобственикът ще прави основен ремонт, или козметичен.

Има някакъв член в ЗУТ, който казва, че опасни сгради трябва да се съборят. Даже и кметът трябва да съдейства за премахването на опасните сгради.
Но ти не казваш дали вашата сграда е и опасна.
l____
Потребител

Мнениеот tanchoo » 16 Авг 2010, 14:02

Подадох заявление в общината с което да обявят сградата за опасна.След проверката имам предписание да се извърши ремонт на сградата,има ли някаква глоба ако не мога да извърша ремонта.
tanchoo
Нов потребител

Мнениеот l____ » 16 Авг 2010, 17:23

Подадох заявление в общината с което да обявят сградата за опасна

Ами действал си прибързано. Що не се консултира предварително поне с конструктор.
Явно е, че комисията по чл. 196 (1) ЗУТ е преценила, че сградата ти може да се ремонтира, за да се приведе в съответствие с изискванията за безопасност.

Не е много ясно какви специалисти включва състава на тази комисия, но се предполага, че е искано мнението и на конструктор.
Засега само и единствено се сещам да подложиш на съмнение констатациите на конструктора, че сградата може да издържи на земетръс. Виж на каква сила на земетръс трябва да издържат сградите в райота ти. Ако трябва - наеми си конструктор, който да даде становище, че сградата не може да се ремонтира без съществени изменения в конструкцията й, и, че е дори и да се ремонтира, устойчивостта й на земетръс ще е твърде съмнителна. Т.е. опитай се да обжалваш заповедтта на кмета. Ама този път се консултирай с конструктор по-сериозно. И внимавай да не изпуснеш и срока за обжалване на заповедта.

Виж - казусът ти, относно истинското състояние на сградата ти, е твърде конкретен. Няма как да знаем истинското състояние на сградата ти. Нито, от разстояние стотици километри, да я преценим колко е опасна. Нито дали е възможно сградата да се поправи и заздрави.
Този форум е за малко по-друг тип консултации.

Ако искаш - търси консултант от тук:
http://clubs.dir.bg/postlist.php?Board=engineers
има свестни момчета в него форум, но не знам дали ще се отзоват.

Не знам дали някой ще се отзове.

Успех!
l____
Потребител

Мнениеот anserk » 16 Авг 2010, 18:23

tanchoo написа:През 2006г. купих 1/4 от къща в гр. Габрово с 1/2идеална част от земята.Имам съсобственик с когото не се разбираме, той отдава неговата част под наем.Понеже сградата е в лошо състояние аз искам да я съборя , а той не....
Може ли някой да ми посъветва какво да направя

Няма да получиш заповед по чл.195 ал.6 на ЗУТ, каквато и да е сградата. Още повече, че се обитава ! Даже и да има протокол на комисията по чл.196 ал.2 ЗУТ и заповед на Кмета за заздравяване или ремонт, която може да обжалваш пред АС по реда на чл.215 на ЗУТ - само ще си скъсаш нервите.
Искаш съвет. Ето предложение:
предложи твойта 1/4 :roll: от къщата на съсобственика срещу ОПС за пристройка, или цяла къщичка, както и доброволна делба на поземления имота (ако е възможно,разбира се), може и разпределение на ползването. Това се проверява и подготвя с помощта на архитект и адвокат, обмисля се, оглежда се и се отива чак тогва на преговори със съсобственика. Трябва да бъдеш готов и на отстъпки до разумни според теб граници.
Може и да се получи :wink: Останалото е битка с предизвестен край....
anserk
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба