Здравейте, пиша Ви защото имам нужда от помощ. Консултирала съм се с два адвоката и двамата ми казват различни неща. Става дума за имот-магазин, който се дава под наем. Баща ми има 1/4, леля ми има 1/4, а останалата 1/2 е дарение с право на ползване от баба към баща ми и леля ми. В началото на тази година баща ми почина и леля ми каза че ние със сестра ми(само 2 деца сме от страна на баща ми) няма да получаваме наем. Април месец тази година си изкарахме нов нотариален акт, където пише че ние със сестра ми имаме 1/2 от този магазин за наем (там не е описано че има ползвател-баба ми) и сега се караме с леля ми, кой колко трябва да взима от наема. По чл.56 от Закона за собствеността пише че "Правото на ползуване включва правото да се използува вещта съгласно нейното предназначение и правото да се получават добиви от нея без тя да се променя съществено.Ползувателят не може да отчуждава своето право." т.е баба ми има право да получава наем 1/2, но по чл.57 от ЗС гласи "Ползувателят е длъжен да плаща разноските, свързани с ползуването, включително данъците и другите такси, да поддържа вещта в състоянието, в което я е приел, и да я върне на собственика след прекратяване на правото на ползуване.", но тя не плаща данъци за имота, а само данък за доход върху магазина - в данъчното се водят 3-ма собственици - леля ми 1/2 част и аз 1/4 и сестра ми 1/4 част.Баба ми не фигурира. Единият адвокат ми каза, че имаме право на 1/2 наем - защото било право на ползване, а не право на собственост, а другия адвокат казва, че имаме право на 1/4 наем за двете със сестра ми и баба ми трябва да плаща данъка. Какво да правя леля ми отказва дори да ми даде договорът за наем, който е сключен и въобще не иска да говори с мен? Има ли смисъл да подавам иск в съда или има и друг начин да се разберем?
Благодаря ви предварително!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 20:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кой взима наема при дарение?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Кой взима наема при дарение?
Не знам за друг начин освен чрез съда , след като доброволно не може да да уредите отношенията си.По принцип втория адвокат Ви е дал по-точен съвет.Но има възможност за развитие , баба Ви трябва да плаща и местния данък.Ако не желае вече има други възможности.
Успех!
Успех!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Според мен, при все изричния запис в нормата местния данък е функция от правото на собственост, а не от ползването на имота, а пък за такса смет обратно.
Иначе, първият адвокат явно е бързал или пък е бил разсеян от нещо.
Иначе, първият адвокат явно е бързал или пък е бил разсеян от нещо.
Последна промяна vassilev на 11 Авг 2010, 15:09, променена общо 1 път
- vassilev
- Активен потребител
Половината от наема е за баба ви, другата половина си делите-1/2 на леля ви, а вашата 1/2 делите със сестра ви.
Собствеността е коректно отразена в масивите данъчни.
Данък се плаща по следния начин:
1/4 от леля ви, бабата ще плаща за 1/2, а вие със сестра ви трябва общо да платите за 1/4.
п.п. Василев, радвам се да те прочета.
Собствеността е коректно отразена в масивите данъчни.
Данък се плаща по следния начин:
1/4 от леля ви, бабата ще плаща за 1/2, а вие със сестра ви трябва общо да платите за 1/4.
п.п. Василев, радвам се да те прочета.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря за отговорите.
Значи няма смисъл по съдебен път да искаме 1/2 от наема - ние със сестра ми ще получаваме 1/4 от целия наем, така ли да разбирам?
Значи няма смисъл по съдебен път да искаме 1/2 от наема - ние със сестра ми ще получаваме 1/4 от целия наем, така ли да разбирам?
- popnikolova
- Нов потребител
Да, една четвърт от целия наем е за двете ви.
- Гост.
- Старши потребител
Искам да питам и за още нещо - договорът за наема на този магазин е сключен от баба ми (тя е ползвател на 1/2 от имота) - той валиден ли е, трябва ли да се направи нов договор, където да се опишат всички ползватели или може да остане така - подписан само от един ползвател. Нали вече ще взимаме наем, как да го декларирам в данъчното без договор. Наистина много ви благодаря. Много ми помагате.
- popnikolova
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|