начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

как да избегнем съставянето на два нотариална акта?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

как да избегнем съставянето на два нотариална акта?

Мнениеот fafla » 08 Авг 2010, 20:40

С мой роднина притежаваме по 1/2 идеални части от къща с двор.Той не ползва къщата и се уговорихме аз да купя неговата 1/2.След като направихме необходимите проверки в съответната служба по вписванията,установихме,че нямаме акт за собственост.Нещата са ясни-обстоятелствена проверка,но се чудя как да избегнем съставянето на два нотариална акта?!
fafla
Младши потребител

Re: как да избегнем съставянето на два нотариална акта?

Мнениеот nevin_alibriam » 08 Авг 2010, 22:09

Какво толкова се чудите не разбрах. Акта е на Ваше име, плащате му на ръка, като той е един от свидетелите при обстоятерствената.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот fafla » 09 Авг 2010, 09:14

Да,само че пропуснах да спомена съществената подробност,че аз и моята сестра притежаваме от една страна 1/2 ид.части,а нашия роднина другата 1/2 ид. части.Аз лично,със съгласието на сестра ми,но без нейно участие ще изкупя тази 1/2 ид. части,които нашия роднина продава/затова и пропуснах сестра ми,когато правех запитването/.При неравните дялове,които ще имаме не виждам как може да бъде съставен КНА.
fafla
Младши потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 09 Авг 2010, 12:16

Ако учите право и имате някакво упражнение - трябва да почетете още малко.
Ако не сте колега, то тогава се обърнете към адвокат.
КНА е нещо съвсем различно от обстоятелствената проверка и напълно нормално, логично и законно е да се снабдяват собствениците с актове, удостоверяващи собствеността им върху идеални части от имотите.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот fafla » 09 Авг 2010, 12:54

Случаят е съвсем реален.
"Констативен нотариален акт
Чл. 587. (1) Когато собственикът на имот няма документ за правото си, той може да се снабди с такъв, след като установи с надлежни писмени доказателства пред нотариуса своето право.
(2) Ако собственикът не разполага с такива доказателства или ако те не са достатъчни, нотариусът извършва обстоятелствена проверка за придобиване на собствеността по давност чрез разпит на трима свидетели, посочени от кмета на общината, района или кметството или от определено от него длъжностно лице, в чийто район се намира недвижимият имот. Свидетелите се посочват по указание на собственика и трябва по възможност да бъдат съседи на имота.
(3) Въз основа на доказателствата по ал. 1 и 2 нотариусът се произнася с мотивирано постановление. Ако с него правото на собственост се признава, нотариусът издава на молителя нотариален акт за собственост върху недвижимия имот."
fafla
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба