начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Такси при доброволна делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Такси при доброволна делба

Мнениеот journey » 26 Юли 2010, 16:04

Здравейте, нуждая се от вашето мнение на професионалисти.
Родителите на съпруга ми починаха, като оставиха след себе си апартамет с данъчна оценка 31000лева и земеделски земи с данъчна оценка 4000лева. Преки наследници са той и брат му. Споразумяват се на доброволна делба. Съпругът ми отива при адвокат, който се заема с цялата процедура по изготвяне на договора, съветва какви скици и документи на имототе са необходими. За тази си дейност поисква хонорари+нотариални такси 1600 лева. Възможно ли за една доброволна делба да се поиска такава огромна сума ( според мен).За изваждането на скици на имотите са платени около 200 лева от съпруга ми, отделно от исканите 1600 лева.
След като почетох в Интернет за адвокатските хонорари и нотариалните такси, по никакъв начин не успях да получа тази сума.
Ще ви бъда много благодарна, ако ми кажете какви са в действителност таксите.
Благодаря предварително!
journey
Нов потребител

Re: Такси при доброволна делба

Мнениеот rover » 26 Юли 2010, 17:32

Вижте тогава чл. 1, както и чл. 6, т. 8, б. "в" от следната Наредба № 1 на ВАС за минималните адвокатски възнаграждения:

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135488240

И не забравяйте, че цената за извършваната квалифицирана юридическа услуга е въпрос на свободно договаряне, а отношенията с Вашия адвокат се крепят на взаимно доверие! Няма смисъл да сте заедно, ако не си вярвате. Успех!
rover
Нов потребител

Re: Такси при доброволна делба

Мнениеот journey » 26 Юли 2010, 18:48

Благодаря Ви за отговора, точно от тази наредба и от тарифата за нотариалните такси си направих сметката. Грешката е, че не съм обърнала внимание на "минимални"...
journey
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба