начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Делба на апартамент

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на апартамент

Мнениеот tabope » 16 Юли 2010, 12:02

Здравейте!
Имам един сложен въпрос за делба на апартамент. Ще изложа фактите:

През 1965 г. дядо ми прави вноска за апартамент на името на баща ми и на него. През 1968 г. майка ми и баща ми сключват граждански брак. През 1970 г. майка и татко купуват апартамент с вноската от дядо и продължават да го изплащат до 1999 г. През 1985 г. дядо ми дарява неговите 50% от апартамента на баща ми. Баща ми почина през 2004 г. Наследници на баща ми сме майка ми, сестра ми и аз.
Пресметнах дяловете на наследниците по следния начин:
майка - 50%
сестра ми - 25%
аз - 25%.
Вярна ли е моята сметка за дяловете на наследниците?

През 2009 г. сестра ми се разведе и се премести да живее при майка. Регистрирала се е на нейния адрес, но не е подала имотна декларация, че наследственият апартамент й е основно жилище. Съжителството й с майка ми не е тихо и кротко, а е съпроводено с много скандали и недоволство от страна на сестра ми. Тя не дава (или много рядко дава пари) за консумативи - ток, вода, отопление. Изисква от майка ми да отглежда внук си като храна и в случаите, когато няма пари - да му купува учебници и тетрадки за училище... На няколко пъти майка ми покрива заеми направени от сестра ми. Дори и мен ме търсят от банки, тъй като ме е посочвала като свързано лице.
Майка ми реши да заведе дело за делба. Иска да изплати дела на сестра ми, да изплати моя дял и да стане собственик на апартамента. Ще заведе дело.
Въпросите ми са:
Съдът ще отсъди ли в полза на майка ми?
Ако съдът отсъди в полза на майка, майка плати на сестра ми дела й, сестра ми ще има ли право да остане в апартамента със сина си?
Има ли някакъв законен начин ако съдът ги обрече на съжителство, майка да изисква поне пари за консумативи от нея?
Защо банките не си търсят парите като проверят, че сестра ми притежава имущество - макар и 25% от апартамент?

Станаха много въпроси, но предварително благодаря за всяко споделено мнение!
tabope
Нов потребител

Re: Делба на апартамент

Мнениеот boiko62 » 16 Юли 2010, 12:12

от това което вие сте писали сестра ви има 1/6 от 50% + 25% от дарението на баща ви.
ако имотът е неподеляем в съда може да се иска да се остави на майка ви и да се наплатят дяловете на двете деца, а ако сестра ви не е съгласна се изнася на публична продан и се предлага на този който живее в него
boiko62
Младши потребител

Re: Делба на апартамент

Мнениеот tabope » 16 Юли 2010, 18:38

Благодаря Ви за бързия отговор.

Моля само да ме ориентирате - ако се стигне до публична продан, всъщност майка ми няма да си брои пари сама на себе си, а просто тогава ще трябва да изплати дела на сестра ми - така ли?

Съдът може ли да остави право на ползване на сестра ми?

Ще съм Ви благодарна за отговор!
tabope
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба