начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Трябва ли да плащам глоба от фиш?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трябва ли да плащам глоба от фиш?

Мнениеот maka123 » 05 Юни 2009, 17:27

Здравейте
Спряхаме в превишена скорост от 23км/ч и ми написаха глоба с фиш, на който не мога да разбера за какво е глобата защото е написан нечетливо.
Въпросът ми е следния: Трябва ли да плаштам глоба от фиш в размер на 50лв. или има някакъв начин да не го направя?
И по скоро ме интересува дали тази глоба с фиш се отразява при взимането на златен талон или е нужно да нямаш акт за да вземеш златен талон?
maka123
Нов потребител

Re: Трябва ли да плаштам глоба от фиш?

Мнениеот nikodim77 » 05 Юни 2009, 19:42

Уважаеми maka123,
Долното, което ще напиша е далеч от това да Ви обиждам или да се заяждам.
Просто ще засегна моралната страна на въпроса...
Вие, сам/а/ посочвате в поста си, че сте шофирал/а/ с превишена скорост от 23 км. Е, ако всички, които нарушаваме законите и най-вече ЗДП при положение, че на пътя е буквална „война” , се чудим как де не си платим наказанието то какво ще стане с България?! :shock:
Фиша, четлив или не ако съвестта Ви е на необходимото ниво по-добре идете и го платете.
Това беше личния ми съвет към Вас и пак повтарям (моля) да не се засягате, правя го с положителни чувства.
Чао!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 09 Юни 2009, 22:07

И аз съм превишавал скоростта... лесно е :roll: Платих си без да търся чалъми... Така трябва!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот diaida » 11 Юни 2009, 17:45

... ще ми избоде очите (особено в заглавие на тема), не мога да се сдържа! :mrgreen:
плаШТам - не
плаЩам - да
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот law_master » 11 Юни 2009, 19:33

Ами и да не платите, като отидете да платите данъка на автомобила, ще ви хванат и глобата. :wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: Трябва ли да плащам глоба от фиш?

Мнениеот marinpravista » 13 Юни 2009, 14:07

На въпроса дали следва да се заплаща глоба от Виш,за да отговора взех предвид следното:
Поначало когато се налага глоба с фиш тя се заплаща веднага на място на нарушението ,което е извършено и за което се налага глобата.
От така зададения въпрос се подразбира че глобата не е заплатена въз основа на фиш и това ще даде основание на административния орган да наложи глоба в по-голям размер и ще издаде наказателно постановление за плащане на глобата,което постановление се обжалва пред Районен съд по местоизвършване на нарушението,а решението на районния съд ще подлежи на касационно обажалване пред Административния съд.
Към въпроса не се сочат конкретни обстоятелства около налагане глоба с фиш затова отговора ще следва да е общ без конкретизация.
marinpravista
Младши потребител

Мнениеот valerko » 09 Юли 2010, 14:28

marinpravista написа:На въпроса дали следва да се заплаща глоба от Виш,за да отговора взех предвид следното:
Поначало когато се налага глоба с фиш тя се заплаща веднага на място на нарушението ,което е извършено и за което се налага глобата.

Няма такова нещо. Фиша се плаща в банка, не се плаща на място. А на предния пост ще питам....ами ако колата не е на твое име в общината какво правиме, или както е моя случай, на инвелид и в общината не плащам данък. Ако не платиш фиша в 7-дневен срок се обзавеждаш автоматично с акт.
valerko
Младши потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 09 Юли 2010, 15:03

Да, пък после ако искате водете дела.
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот sadiata » 09 Юли 2010, 20:56

Относно становище на от valerko на 09 Юли 2010 01:28 pm :
Становището е НЕОБОСНОВАНО:
Необосноваността на становището се състой в това че не са изложени мотиви,които да обосновават извода в становището,че моето становище е неверно.Обосноваността на един извод е това да се изложи мотиви ,които да опишат логиката по която се достига до направения извод,а като няма мотиви не мога да взема адекватно сатноище по оспорено мое становище, поради което излагам следното:
Не съм срещал в практиката случаи,при които да е наложена глаба с фиш и същата да се заплаща в банката,но не е недопустимо.Просто фиша представлява акт, с който се налага глоба,чиито размер не подлежи на съдебен контрол,но същевременно е изпълнително основание и следва да бъде заплатена глобата.Т.е фиша за налагане на глобата има същата правна изпълнителна сила като при влязлото в сила наказателно постановление.При налагане глоба със фиш се преклодира възможността да се издава акт за установяване на административно наказание,а от там и НП.
Без значение лицето ,на което е наложена глоба с фиш какъв начин на плащане на глобата ще избере.
С уважение:marinpravista
sadiata
Потребител

Мнениеот vetre » 09 Юли 2010, 21:15

възможно е нищо да не стане ако не се плати глобата.
чувал съм,че системата им е доста скапана може да не излиза там фиша.
но ако държиш на златния талон,плащай, но в пощата,че банките дерат
и бегай да си искаш златния талон.
vetre
Потребител

Мнениеот Гост. » 10 Юли 2010, 00:54

sadiata написа:Относно становище на от valerko на 09 Юли 2010 01:28 pm :
Становището е НЕОБОСНОВАНО:
Необосноваността на становището се състой в това че не са изложени мотиви,които да обосновават извода в становището,че моето становище е неверно.Обосноваността на един извод е това да се изложи мотиви ,които да опишат логиката по която се достига до направения извод,а като няма мотиви не мога да взема адекватно сатноище по оспорено мое становище, поради което излагам следното:
Не съм срещал в практиката случаи,при които да е наложена глаба с фиш и същата да се заплаща в банката,но не е недопустимо.Просто фиша представлява акт, с който се налага глоба,чиито размер не подлежи на съдебен контрол,но същевременно е изпълнително основание и следва да бъде заплатена глобата.Т.е фиша за налагане на глобата има същата правна изпълнителна сила като при влязлото в сила наказателно постановление.При налагане глоба със фиш се преклодира възможността да се издава акт за установяване на административно наказание,а от там и НП.
Без значение лицето ,на което е наложена глоба с фиш какъв начин на плащане на глобата ще избере.
С уважение:marinpravista

:lol: Ей, тази вечер само се хилкам тук. То, навярно следва да благодаря за което, но как да не кажа, че си сладур?! М?

Необосновано, нямало мотиви, не можеш да вземеш отношение( разбирай да направиш ревизия на "становището" :lol: ) - напомняш на отменителен диспозитив от СР на ВАС :lol: със задължителни указания ...

Драги ми колега, съжалявам, че следва да разклатя и без това крехкото ви становище, но забележката на валерко е правилна:

Чл. 186. (1) При маловажни случаи на нарушения, които са установени в момента на извършването им, на мястото на нарушението може да бъде наложена глоба с фиш в размер до 50 лв. ...Фишът се подписва от служителя, наложил глобата, и от нарушителя, когато е съгласен да плати глобата и се изпраща за изпълнение на съответната ТД на НАП.Заплащането се извършва чрез пощенски запис в най-близката пощенска станция или чрез банков превод по посочената във фиша сметка.
Невярно е становището ви, че:

Който плаща зле- плаща дваж. А плащане на място, веднага, винаги е неточно изпълнение на задължението. :wink: Ако въобще е изпълнение.

В останалата част на изложеното от Вас, колега съдия :wink: , становище, изразявам съгласие, което подкрепям със следните правни норми( ох, дано сте благосклонен :oops: и приемете да са мотиви към становището ми :) ):
(2) На лице, което оспорва 1. извършеното от него нарушение или 2. размера на наложената му глоба или 3. откаже да подпише фиша, се съставя акт.
(7)Издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в 7-дневен срок от датата на издаването му, се смята за влязло в сила наказателно постановление :idea: и се изпраща за събиране на публичния изпълнител.

п.п. И съвсем лично към вас: как не ви омръзва и тук да издирвате мотиви, обоснованост и прочее? Забавлявайте се.

Към главния лирически герой на Щастливеца- едно питане:
Bai_Ganjo написа:Да, пък после ако искате водете дела.

Е, как да стане това? :roll:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sadiata » 10 Юли 2010, 17:50

относно становище на poli_g на 09 Юли 2010 11:54 pm
Когато някой дава становище,същото следва да е мотивирано за да видим останалите защо се мисли в определена посока,така като Вие poli_g правите,Вашите становища притежават едно от най-важните качества ОБОСНОВАНОСТТА. Считам за сериозен недостатък това някой да прави някаквиправни изводи,без да ги мотивира,това не е честно към останалите във форума.
Например преди няколко дена консултирах две сестри във връзка с освобождаването от токси и разноски по чл.83 ал.2 от ГПК и предоставяне на правна помощ по чл.95 от ГПК и прочетох протоколното определение на СРС за оставане без уважение искането за освобождаване от такси и разноски. Съда не беше мотивирал волята си за оставане без уважение искането за освобождаване от такси и разноски,което е сериозен пропуск и порочност на съдебния акт в тази му част. Тое грозно да постановищ нещо си без да го мотивираш с поне едно изречение.
Такаче аз както подчертах в предищно мое становище допустимо е да се заплати фиш по банков път,естествено това което Вие приемате в становището си аз го споделям ,то е правилно.В по същината на въпроса ,който се поставя,си позволих да направа правна характеристика на фиша за наложена глоба,което не претендирам ,че е най -издържаното становище.
Правими впечатление недостатък на Вашето становище,това че не посочвате на членовете от кои нормативен акт се позовавате,предполагам че не сте изкала да допуснете тази грешка.
Що до писанията Ви към мен лично струвами се не коректно и не етично да адресирате до мен каквото и да е било,тай като аз не си позволявам даго права към Вас. В този форум се дискутира правни въпроси ,а не качествата на участниците.
Все пак благодаря Ви за вниманието.
С уважение:sadiata
sadiata
Потребител

Мнениеот Гост. » 10 Юли 2010, 19:45

:lol: уау...
Добре, сега аз пък да се повторя, за кой ли път- никога не съм смятала за нужно, когато коментирам нещо с колеги тук да соча правната норма( напоследък изневерявам на правилото си, ще поправя, разбира се).
Ако съм с колеги, в темата, или в реалността, презумирам, че същите имат знание за относимите НА, след като коментират казуса. Наскоро ме набедиха, че било проявление на кастово високомерие, не съм убедена, но ако ви устройва- приемете за такова.
Не давам становища :idea: , а коментирам.
Не се намирам в съдебна зала, а във форум.
Не пиша прошение или каквото там, за да навеждам правни доводи в подкрепа на писанието си.

По темата: трябва да съм посочила норма от ЗСПЗЗ или друг материален закон, няма никакъв начин да е по ЗДвП. :lol:
Включих се в темата, защото бяхте дал неправилно тълкуване на нормата.

п.п. Няма "лично отношение" към особата ви. Към непознати няма как да проявя каквото и да е отношение, но ако това е проблем - ще е единственото, което ще коригирам.

п.п.п. Определението за отказ от допускане на правна помощ и освобождаване от ДТ има обяснение (правно, продиктувано и от чисто бюджетна дисциплина), но само да вметна, че отново сте некоректен при все да настоявате за някакъв правно-грамотен изказ в коментарите ни - съдебен акт може да е нищожен, недопустим или неправилен, но не и "грозно постановен".
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 11 Юли 2010, 10:07

Защо, виж как хубаво звучи "В срок обжалвам съдебния акт, тъй като същият е ГРОЗНО ПОСТАНОВЕН и моля за неговата отмяна". :lol:
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот nikiboy » 11 Юли 2010, 11:03

maka123 написа:Здравейте
Спряхаме в превишена скорост от 23км/ч и ми написаха глоба с фиш, на който не мога да разбера за какво е глобата защото е написан нечетливо.
Въпросът ми е следния: Трябва ли да плаштам глоба от фиш в размер на 50лв. или има някакъв начин да не го направя?
И по скоро ме интересува дали тази глоба с фиш се отразява при взимането на златен талон или е нужно да нямаш акт за да вземеш златен талон?

При последните ( предпоследни ) промени фиша се издава отново при по-маловажни нарушения и за него не се отнемат контролни точки. Няма да ви попречи за златен контролен талон, защото не се отбелязва никъде че сте глобен с фиш. Но,
ако в 7 дневен срок не си платите фиша, то вече може да ви се напише акт, при който вече и стойността е по-висока, и се вземат контролни точки, и ще ви попречи за златният талон.
Вече събераемостта в КАТ нарастна, сетиха се най-после как да си вземат глобите. Така че бягайте и плащайте, защото вече няма "лабаво".
nikiboy
Потребител

Назад към Административно право