Здравейте. Първо искам да се извиня предварително, ако не съм пуснал темата в правилния раздел, но този ми се стори най-логичен за питането ми.
Вчера отивах с колата да играя футбол на Колодрума (нещо, което многократно сме правили с приятели) и бях спрян от полиция, като ми написаха Акт по чл. 36 ал. 2 от закона за опазване на зелените площи. Проблемът е, че едновремено с мен бяха спряни още 4 коли, като за поне две съм сигурен, че бяха пуснати да продължат без да им бъде съставян акт, за което имам и човек, който да го потвърди. Нещо повече - след взимането на акта, аз се върнах на паркинга пред стадион Българска армия, както ми беше казано, докато другите коли продължиха и паркираха пред Колодрума в нарушение на разпоредбата, но не им беше направена забележка. Казаха ми, че ще ми бъде наложена глоба в размер на 500 лв. В акта написах "Имам възражения", като идеята ми беше да напиша, че не съм знаел, че нямам право да карам там (знам, че незнанието не ме извинява). Аргументацията ми е, че редовно играя футбол на Спортна София и знам, че алеята е постоянно пълна с парирани коли, като често дори е имало и полиция без да е била правена забележа. В противен случай не бих си позволил да вляза там. Конкретно възражението ми е срещу прилагането на двоен стандарт - при еднакво нарушение ми бе съставен акт, докато други бяха пуснати, и то да продължат напред в още по-голямо нарушение. Също така докато идвах пеша към Колодрума, след като оставих колата на паркинга видях множество паркирани коли по самата алея на която бях спрян, както и пред Колодрума. Не ми взеха талона, защото казаха, че това не се отнася към КАТ, а към общината. Също така на копието от акта в полето Акт N-------- не е въведен такъв.
Въпросът ми е - има ли смисъл да пиша обяснения пред общината по въпросите, които описах (в тридневния срок, който е посочен) и какви последици може да има за мен - полицаите ми казаха, че има твърдо фиксирана глоба - 500 лв. Реално за 14 годишен шофьорски стаж имам само един Акт от 2007 за дребно нарушение на стойност 10 лв. и никога не са ми отнемани точки. Дали последното може да бъде мотив за намаляване, или отмяна на глобата, а и като цяло бих бил благодарен за всякакъв съвет.
Мерси предварително!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 23:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Акт по чл. 36 ал. 2 от закона за опазване на зелените площи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Акт по чл. 36 ал. 2 от закона за опазване на зелените площи
На входа от Драган Цанков има знак "Забранено влизането", така че сте в нарушение на правилата, но това не касае общинарите, които са ви съставили акта.
Глобата е "до 500 лева", изобщо не е твърда, така че не виждам причина да се налага максималната, при условие, че не сте паркирали насред теменужките, а на асфалтирана алея, предназначена за движение на МПС.
И сега нека юристите кажат - ако все пак тази алея, по която сте се движили, все пак фигурира като път в кадастъра на общината (има огромна вероятност това да е така), това не може ли да докаже, че нарушението не е "движение в зелени площи", а "неспазване на знак забранено влизането", наказанието за което пък не е от компетенцията на общината, а на КАТ, поради което акта става нищожен...
За липсата на номер на акта няма да коментирам.... би трябвало само това да е достатъчно наказанието да не се налага.
А извинението "те и другите минаха, ма ме спряха само мен".... не е юридически издържано. Но все пак съм се замислял - мога ли да осъдя полицията за дискриминация, ако успея да докажа, че само аз съм санкциониран примерно за превишение на скоростта, докато съм се движел в колона от 5 автомобила. Не че наказанието ще отпадне - нарушил съм ограничението - , но има ли правна възможност регистриралия нарушението полицай да бъде принуден да обясни защо точно мен ме е избрал от стадото нарушители?
Глобата е "до 500 лева", изобщо не е твърда, така че не виждам причина да се налага максималната, при условие, че не сте паркирали насред теменужките, а на асфалтирана алея, предназначена за движение на МПС.
И сега нека юристите кажат - ако все пак тази алея, по която сте се движили, все пак фигурира като път в кадастъра на общината (има огромна вероятност това да е така), това не може ли да докаже, че нарушението не е "движение в зелени площи", а "неспазване на знак забранено влизането", наказанието за което пък не е от компетенцията на общината, а на КАТ, поради което акта става нищожен...
За липсата на номер на акта няма да коментирам.... би трябвало само това да е достатъчно наказанието да не се налага.
А извинението "те и другите минаха, ма ме спряха само мен".... не е юридически издържано. Но все пак съм се замислял - мога ли да осъдя полицията за дискриминация, ако успея да докажа, че само аз съм санкциониран примерно за превишение на скоростта, докато съм се движел в колона от 5 автомобила. Не че наказанието ще отпадне - нарушил съм ограничението - , но има ли правна възможност регистриралия нарушението полицай да бъде принуден да обясни защо точно мен ме е избрал от стадото нарушители?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|